Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] non stop świeci się razerwa

Gość rom-x
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kilka dni temu zostałem właścicielem almery N15 z 1996 roku, gdy ją kupowałem wszystko było git, mechanik na diagnostyce powiedział że warto.

Zaraz po zakupie zaczęła mi się świecić kontrolka rezerwy a że wskazówka pokazywała zero to się nie martwiłem tylko zalałem do pełna. Rezerwa świeci się nadal choć wskazówka pokazuje full

Macie może jakieś podejrzenia co do przyczyny tego stanu ?? Na forum jest post o kontrolce która się "nie" świeci, może podobne przyczyny u mnie czyli czujnik w baku do wymiany ?

przy okazji jeszcze jedno pytanie czy to normalne że wskazówka poziomu paliwa nie opada po wyjęciu kluczyków ?

Co do wskazań po wyciągnięciu kluczyka, to właśnie tak ma być, że wskazówka cały czas pokazuje stan paliwa w baku. Co zaś się tyczy ciągle świecącej kontrolki, to faktycznie możliwe, że pływak do wymiany, ale tego raczej się nie stwierdzi bez jego wyciągnięcia ( miałem odwrotną sytuację z kontrolką rezerwy )

Pozdrówki :)

a u mnie pozostaje na miejscu.

Czujnik w zbiorniku sterowany jest zapewne masą. Podejrzewam, że walnięta jest gdzieś izolacja na przewodzie i łapie masę. Dlatego kontrolka świeci. Samego czujnika też nie wykluczam.

W N15 wskazówka nigdy nie opada po wyjęciu kluczyka, a problem z lampką rezerwy to kwestia czujnika.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Podepnę się pod temat bo nie chcę zakładać nowego. Przy jakich wskazaniach powinna się zaświecić kontrolka rezerwy. Przy wskazówce przy najniższej - czerwonej kresce nic mi się nie zaświeciło. Oznacza to, że musi spaść poniżej niej czy, że kontrolka nie działa?

Podepnę się pod temat bo nie chcę zakładać nowego. Przy jakich wskazaniach powinna się zaświecić kontrolka rezerwy. Przy wskazówce przy najniższej - czerwonej kresce nic mi się nie zaświeciło. Oznacza to, że musi spaść poniżej niej czy, że kontrolka nie działa?

Sam miałem dylemat czy kontrolka rezerwy działa po zakupie Ali, wskazówka była na dolnej kresce przez jakieś 40km po mieście i ani drgnęła w dół a nawet czasami pokazywała nieco więcej :D

Wskaźnik paliwa w naszych bolidach jest niestety niezbyt dokładny i pokazuję mniej więcej stan paliwa jednak jeśli chodzi o rezerwę to wskazówka musi spaść sporo pod dolną kreskę by rezerwa zaczęła mrugać od czasu do czasu, w moim wypadku paliwa starcza na jakieś 75 - 80km na trasie i 45km w mieście więc mniemam że to około 4,5 litra.