Gość muph19 Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 witam panowie experci jestem w posiadaniu nissana sunny 93rok 1.4 benzyna 16v mam możliwosć zmiany silnika z benzyny na dizla.... dlaczego mam zamiar zmienić??.... po raz mój silnik czasem odmawia posłuszeństwa... a po dwa ten disel jest sprawdzony i 2.0 po 3 jestem tak zadowolony z jazdy tym samochodzikiem że niehcece go zmieniać ani zakłądać lpg gdyż ropke można juz pochytać za 2.80 zł za 1 litr więc jazda była by czystą przyjemnością..... i teraz pytanie do expertów co jeszcze jakie komponnenty musze zmienić bym mógł z powodzeniem dokonać transferów silnika.... co powinienem jeszcze zmienić lub wymienić żęby działał.... pomóżcie!!! bo decyzje musze podjąć do jutra rana gdyż póżniej juz silniczka nie kupie pozdrawiam entuzjastów sany NAJLEPSZY SAMOCHODÓ JAKIM JEŻDZIŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zelfiacz Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Ekspertem to ja nie jestem ale chyba nie będzie tak łatwo zrobić przerzutkę z benzyny na diesla. Po pierwsze w dieslu w baku nie ma pompki paliwa tylko jest pompa wtryskowa przy silniku, która zasysa ropę. Po drugie filtr paliwowy i czujnik wody w nim zawarty. Po trzecie cała instalacja elektryczna czyli sterownik podgrzewania świec żarowych czy coś takiego, mocniejszy akumulator, inny alternator i rozrusznik. Filtr powietrza też jest inny, nie wiem czy chłodnica będzie się nadawać. I takie tam inne drobniejsze sprawy. Ale co do tego wszystkiego mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 muph19 jako właściciel sunnego w dieslu radzę Ci pozostać przy benzynie. Nawet nie masz pojęcia co za głupotę chcesz uczynić. Po pierwsze, będziesz miał problem ze znalezieniem CD20 w dobrym stanie Po drugie, jak już wszystko znajdziesz zobaczysz ile kasy wtopiłeś Po trzecie, jak już uruchomisz to zobacz jak głośno jest w środku i jak wszystko lekko drga Po czwarte, jak już nawet będziesz miał wszystko pięknie ładnie i bujniesz się w trasę będzie bardzo zawiedziony. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z jakich osiągów zrezygnujesz na rzecz diesla. Dlatego moja osobista rada, uzbieraj pieniądze zrób GA14DE perfecto czy co tam masz pod maską, załóż gaz i jeździj do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Plawgo Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Jastrząb nie zgodze sie z Toba.Diesel Nissana to naprawde udana konstrukcja, chodzi bardzo cicho, nie ma duzych wibracji (porownaj sobie np z golfem 1.9d z podobnych lat)Spalanie to od 5 l w trasie do 7 po miescie przy naprawde ostrym traktowaniu (posiadam kombi, hathback pewnie spali z 0,5 l mniej).Do tego silnika bez problemow mozna zalac paliwo gorszej jakosci, czego nie radze juz przy silnikach Common Rail.Jesli chodzi o trase to jazda nim to nie jest taka tragedia, dobrze zestopniowana skrzynia biegow pomaga przy wyprzedzaniu.Najwiekszym minusem jest przyspieszenie w miescie, no ale jak piszacy posiada 1.4 75koni to raczej wielkiej roznicy nie odczuje.Za to jesli chodzi o przerobke z benzyny na diesla to napewno jest to duzo roboty, musisz to skalkulowac czy napewno sie oplaca czy moze nie lepiej bylo by sciagnac Sunnego Diesla np z Niemiec.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rosomak1983 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Jesli potrzebujesz mam silniczek 1,4 z sunny w super stanie. POZDRO Jesli potrzebujesz mam silniczek 1,4 z sunny w super stanie. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Plawgo też się do końca z tobą nie zgodzę, no bynajmniej zgodzę się z tym że jest w miarę kulturalny i chodzi cicho, spalanie w trasie też jest super. Ale......to wszystko zależy od tego co kierowca oczekuje od auta. Jeździłem 75KM sunnym w benzynie i powiem że tak samo nie powala osiągami ale jest dynamiczniejszy. Można spokojnie bujnąć 180km/h, wyprzedzanie na trasie gdzie norma jest 100-140km/h jest wiele lepsze niż w dieslu a do tego nie boisz się o uszczelkę pod głowicą. Dodatkowo można zejść do 5,5l/100km w 1.4 na trasie na spokojnie. Jak kolega muph19 jeździ do niemiec to na autostradzie niech się nie zdziwi że max to 166km/h (chyba że ja mam jakąś inną skrzynie założoną, lecz jest to mój drugi nissan n14 diesel i tamten też tyle leciał). Jedynie trakcyjnie diesel jest lepszy od benzyniaka, ze względu na hamulce oraz zastosowane niektóre elementy zawieszenia z GTi. Może troszeczkę przesadzam, ale przynajmniej dla mnie, czyli osoby która jednak jeździ w trasy ten silnik jest ciutek za mało dynamiczny. W porównaniu z 1.4 wg. mojej opinii wypada gorzej. No ale to właściciel decyduje co będzie robił, a najlepszą radą jest samemu przejechać się sunnym w dieslu. Sobie porówna to i owo i będzie wiedział co chce. Ale i tak przesiadka na Diesla jest nieopłacalna finansowo, silnik w dobrym stanie 1tyś zł, skrzynia 400zł pompa 300zł inne duperele i jeszcze bak i przewody paliwowe ......... a no i zawieszenie i hamulce bo w dieslu jest inne niż w benzyniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sergiej Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 wkladaj GA16DE i badz zadowolony jesli juz masz co kolwiek grzebac ...osiagi duzoe lepsze niz w dieslu a spalanie prawie takie jak w 1,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muph19 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 dzięku panowie za wypowiedzi.... czyli jednym słowem trzeba było by wszytsko praktycznie zmieniać..... kurde... a myślałwem że to będzie bezproblemowo wiedziałęm gdzie zapytać..... hihihi.... jeszcze się z tym prześpie coby głupstwa nie zrobić.... może fdaktycznie tylko naprawa... i na benzynce zostać... hmmmmm.... ciężka sprawa.... zobaczymy... popołudniu napisze co postanowiłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kameh Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Jedynie trakcyjnie diesel jest lepszy od benzyniaka, ze względu na hamulce oraz zastosowane niektóre elementy zawieszenia z GTi. Ciekawa wypowiedz, możesz rozwinąć? Wlasnie stwierdzilem, ze kombi dosc dobrze jezdzi, ma najwiekszy rozstaw osi z modeli. Calkiem przyjemnie tym sie jezdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Już tłumaczę, silnik diesla jest o paredziesiąt kg cięższy od silnika benzynowego, nacisk na przednią oś jest większy co równa się lepszej przyczepności w zakrętach, co do zawiechy to różni się gumą stabilizatora, jest taka jak w GTi, ale teraz wszystkie robią takie same (dziwne ale praktyczne), coś jeszcze było lecz nie pamiętam dokładnie co, bynajmniej wymieniając zawiechę u siebie tej rzeczy mocno się naszukałem. pomyliłem się co do hamulca, są takie same. Chyba dlatego że mam zaciski od GTi (tylko na przodzie). Z dieslem na pokładzie jest mniejsze zjawisko podsterowności typowej dla przednionapędówek, po wprawieniu się w auto można dohamowywując lub dobrze operucjąc gazem uzyskać efekt lekkiej nadsterownosci (co w hatchback jest trudne bez rękawa). Co do Y10 no właśnie jest jeszcze fajniejszy do jazdy ze względu na wymiary, no ale to taka inna konstrukcja, na pewno masz inne sprężyny (chyba utwardzane) i przednie zaciski hamulcowe, parę części jest tylko do Y10 , bynajmniej przodem nie przypomina sunnego :-/ Edytowane 22 Września 2009 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Plawgo Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Co do przodu w Y10 to sprawa wyglada nastepujaco: Przedni pas jest identyczny, mocowania maski, blotnikow, reflektorow no i przedniego zderzaka sa identyczne, wiem bo sam przedwczoraj dopasowalem zderzak z N14 SR do Y10.(Temat:Czy zderzak od N14 pasuje do Y10).Z Y10 i N14 jest podobnie jak np z golfem 3 i vento.W autach tych kszalt reflektorow, maski i blotnikow troche sie rozni, lecz z powodu identycznych mocowan bez problemu mozna je wymieniac z Golfa 3 do Vento i odwrotnie.A co do zawieszenia w Y10 to sam sie dziwie ale odczuwam ze auto jest naprawde dobrze wywazone i mozna niezle poszalec np na oblodzonej czy sypkiej nawierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) ...proszę o usunięcie mojego posta Edytowane 23 Września 2009 przez mimier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikey_one Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Ja właśnie idę w drugą stronę - CD20 na GA16 a co się z tym wiąże - wiązka silnikowa, kabinowa, silnik, skrzynia, półosie, zbiornik, przewody co jeszcze wyjdzie - zobaczymy. Także jest trochę tego Co do konstrukcji zawieszenia i jego elementów to przód w Y10 jest taki sam jak w N14, różnica jest tylko (chyba) w wersjach silnikowych (wspomniana większa masa CD20) natomiast tył jest taki tylko i wyłącznie w Y10 i nic nie jest zamienne z N14. Podobnie z hamulcami - mogą mieć odrobinę różnic, jednak pasują do siebie zamiennie (zarówno sunny jak i almera). Co do lepszych właściwości trakcyjnych - owszem Y prowadzi się może i stabilniej, lecz jest to prędzej spowodowane większymi wymiarami i masą niż konstrukcją zawieszenia (archaiczna i nierozwojowa belka z panhardem z tyłu...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi