Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera N15 1.4...jak działa na LPG??

Gość Matek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:)

Dwa miesiące temu zakupiłem Almerkę 1.4 z 1996r.Jest to mój pierwszy samochód i póki co sprawuje się wysmienicie:) Z powodu codziennych dalekich tras jakie muszę pokonywać(praca, weekendy szkoła) chce przerobić silnik na LPG.I tu mam pytanie do użytkowników jak sprawuje się silnik na tym rodzaju paliwa i czy sa zauważalne spadki mocy.Z góry dzięki i pozdrawiam:)

Jeżeli chodzi o LPG to proponuje stronę www.lpg-forum.pl trzeba sie zalogować. Ale ludzie powiedzą co dobrać do takiego silnika a mówią.

Elektronika STAG 200

Wtryskiwacze Magic

Reduktor Zavoli

Chyba wszystko opiera się na prawidłowym dobraniu elektroniki i wtryskiwaczy większość na forum Lpg preferuje STAGA no i dobrego gazownika nie druciarza - jak bym przeczytał wcześniej powyższe forum to przypilnował bym aby zdjęli kolektor do nawiertu i żeby butla nie była na wstecznym :)

Ewentualnie w tym forum poświeconym eksploatacji dział LPG

Ja mam N16 1,4 - założony BRC SEQ 24 wtrysk. Spadek mocy jest widoczny choć przy tym silniku i tak Almerka jest mulasta ale co do spadku to może ktoś ma jakieś diagram z hamowni jak to wygląda. Na razie trudno mi się wypowiadać czy instalacja jest dobra czy zla przełączanie na gaz jest nie odczuwalne na razie robie 2 zbiornik. Pierwszy 40L zrobiłem 430 km trasa 40%/ miasto 60%, jeżdżę spokojnie i ekonomicznie i może dlatego wyszło 9,3 L gazu.

Na Stag 300 zrobiłem (sekwencja oczywiście) już prawie 50 tyś km. Spadek mocy u mnie nie zauważalny, ale spadek obciążenia finansowego bardzo odczuwalny:) Mam motor 1,4 75 km. Miasto-trasa pali mi tyle samo 8,5 litra. Ale w trasie lubie pocisnac, wiec nie jestem specjalnie tym zaskoczony:) przelaczanie gaz-benzyna idealne, bez szarpania.

Zapomniałem dodać jeszcze...za instalacje dałem 2 tyś zł. Więc, jak za sekwencje wydaje mi się, że nie za wiele.

Pozdrawiam

Michał

Edytowane przez mbr

tez sie dopisze :)

ja nie mam staga tylko landi renzo omegas. przejechane 60tys na gazie w dwa lata. zero problemow, spadek mocy lekko czuc tylko jesli samochod jest obciazony 5 osobami i bagazem. ale nie wymagajmy wiele od 1.4. trzeba tylko w zime pamietac o dolewaniu benzyny bo jak zimno to ciezko odpala z gazu. w lato jak jest cieplo i jesli odpalam po raz kolejny danego dnia to odpalam z gazu. pali kolo 7l/100km ale ja robie glownie trasy

Zapomniałem dodać jeszcze...za instalacje dałem 2 tyś zł. Więc, jak za sekwencje wydaje mi się, że nie za wiele.

na prawdę nie dużo, ja w sunnym (ale ten sam silnik) gaz mam drugiej generacji i najprawdopodobniej źle dobrany mikser także bez blosa się nie obeszło no i finalnie koszty wyszły takie same jak za Twoją sekwencję...

N15 1.4 HB 16V Maszynka 87 kucy + drobne modeyfikacje

Kolega zamontowal mi STAG 4. Wrzucil swoje osobiste ustawienia. Jezdze agresywnie, szybko i wyprzedzam za duzo ;]. Nawet wciskajac gaz do deski nie spale wiecej niz 9,5 litra gazu, nawet z klimatyzacja. Po wrzuceniu tej instalacji (wczesniej mialem w almerze tartarini) zapomnialem o benzynie, gdyz.... na gazie jezdzi lepiej :)

hej Nissanomaniaki

Ze względu na fakt iż robię swoja Almerką GA16DE kupę kilometrów (w ciągu roku 35 tys) muszę wsadzić LPG - bo na Benzynę mnie już nie stać - Dziś byłem u gazownika zapytać się o ceny i wszystkie takie sprawy.

Dał mi do wyboru sekwencja - 2200,- lub gaz jakiś z mikserem za 1800,- ?? co wybrać jak się na czym jeździ ???

Nie znam się na tym więc pytam Was :)

Pomocy

hej Nissanomaniaki

Ze względu na fakt iż robię swoja Almerką GA16DE kupę kilometrów (w ciągu roku 35 tys) muszę wsadzić LPG - bo na Benzynę mnie już nie stać - Dziś byłem u gazownika zapytać się o ceny i wszystkie takie sprawy.

Dał mi do wyboru sekwencja - 2200,- lub gaz jakiś z mikserem za 1800,- ?? co wybrać jak się na czym jeździ ???

Nie znam się na tym więc pytam Was :)

Pomocy

Sie nawet nie zastanawiaj, bierz sekwencje, tylko żeby dali dobre wtryski i odpowiedni reduktor bo inaczej beda wiecznie problemy!

Edytowane przez ulisses

Sie nawet nie zastanawiaj, bierz sekwencje, tylko żeby dali dobre wtryski i odpowiedni reduktor bo inaczej beda wiecznie problemy!

Hej hej

Te dobre wtryski i reduktor to jakiejś odpowiedniej firmy - producenta ? może coś mi polecicie to wypytam gazownika.

ja się na tym kompletnie nie znam :(

proszę o info co się muszę wywiedzieć ??

Z góry dzięki i pozdro

witam dołączę się do dyskusji

mam almerę 1.6 z 1996r na liczniku 222000km, w mieście pali mi ponad 9l a na trasie ok 6,3l, za miasto super ale po mieście trochę boli zwłaszcza że dziewczyna się uczy jeździć i nie ma co marzyć o ekonomicznej jeździe. Pytałem mechanika czy warto zakładać gaz, on mi powiedział że przy tylu przejechanych kilometrach ten silnik już się sam dotarł, gdzieś tam ma pewnie jakieś złogi itp. i zakładanie instalacji mogło by być dla niego niebezpieczne, że gaz to inna temperatura spalania, mieszanka itp. Co o tym sądzicie ?

pzdr

witam dołączę się do dyskusji

mam almerę 1.6 z 1996r na liczniku 222000km, w mieście pali mi ponad 9l a na trasie ok 6,3l, za miasto super ale po mieście trochę boli zwłaszcza że dziewczyna się uczy jeździć i nie ma co marzyć o ekonomicznej jeździe. Pytałem mechanika czy warto zakładać gaz, on mi powiedział że przy tylu przejechanych kilometrach ten silnik już się sam dotarł, gdzieś tam ma pewnie jakieś złogi itp. i zakładanie instalacji mogło by być dla niego niebezpieczne, że gaz to inna temperatura spalania, mieszanka itp. Co o tym sądzicie ?

pzdr

Miałem kiedyś golfa 3 wmomencie założenia gazu miał właśnie deko ponad 200kkm na liczniku a w rzeczywistości conajmniej 100kkm więcej gaz założyłem i silnikowi nic się nie stało więc myślę że Twój mechanik opowiada jakieś bujdy. W almerze mam 185kkm i też będę pakował gaz za jakiś czas.,

Witam wszystkich:)

Dwa miesiące temu zakupiłem Almerkę 1.4 z 1996r.Jest to mój pierwszy samochód i póki co sprawuje się wysmienicie:) Z powodu codziennych dalekich tras jakie muszę pokonywać(praca, weekendy szkoła) chce przerobić silnik na LPG.I tu mam pytanie do użytkowników jak sprawuje się silnik na tym rodzaju paliwa i czy sa zauważalne spadki mocy.Z góry dzięki i pozdrawiam:)

Naprawdę warto , zakładać LPG ale tylko odpowiedniej generacji i firmy ,posiadam BRC 24 SQ ,na samym gazie najechane 15 tys. bez zastrzeżeń silnik 1.6 . Fakt, ubytek mocy jest ale tak będzie w każdej instalacji ,tankowanie również tylko na porządnych stacjach .