Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Jak rezebrać dzwi przednie?

Gość kinio_lodz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marioborek

słuchajcie jak jest z tymi zamkami u dzwi , jaka jest zasada z tymi gniazdkami na allegro większość jest na sześć pinów a tu czytam że chłopaki maja na cztery ... pytam się bo czeka mnie wymiana dwóch

Gość marioborek

czyli nie ma zasady ? rocznik itp... muszę rozebrać dzwi , wyjąć zamek sprawdzić , zmontowć , zamówić właściwy i jeszcze raz wszystko od początku .... po czymś takim można by robić to zawodowo :)

z tego co zauwazylem a szukałem jakis czas tgemu to nie ma zasady :) ale uwazaj na dł linki niby taka sama ale jednak u mnie byla roznica tak spora ze ledwo ją dociągnąłem do klamki nie wiem moze sprzedali mi od sedana ja mam kombi nie sadze zeby byla roznica ale mnie to spotkało

Witam,

Też muszę się tam dostać - centralny mi zgrzyta (brzęczy - głośno) przy otwieraniu. Przy zamykaniu jest ok, ale otwarcie to dźwięk jakby jakaś zębatka przeskakiwała.

Damian

Moze komu dopomoze ale po rosyjsku alie po zdiencach mozno zrozumiec w czym zecz http://www.primera-c...vki-dveri-do-i/ i w plastukową częsc tszeba wpajac siateczkę z metalu co pajase zdezaki. Taka częsc jest u Reno, alie tez nie na dlugo. Liepsza decyzja to siateczka. Pszepraszam jezeli byl podobny post. Pozdrawiam Gienek. :wave:

Edytowane przez genad2109

Gość marioborek

przed chwilą sprawdziłem mam cztery piny na zamku , do sprawdzania nie odpiełem linki przy klamce , czy oby odpiąć a potem wpiąć linkę trzeba wyjąć klamkę ?

boczek musisz sciagnac i nie zapomnij jej jak juz wymienisz podpiac nie zawrfacaj sobei tym glowy tj dlugoscia i tak dasz rade podpiac najwyzje troche to ponaciagasz ale dasz rade kup najpierw zamek dobry

to popros zeby sprawdzili, ktos kiedys pisal ze ew mozna przerobic 6 na 4 ale ja sie na tym nie znam wiec si enei wypowiem latwiej chyba znalesc odpowiednik szukaj po anglikach

Moj problem jest nastepujący po mrozach centralny nie zamyka przednich drzwi kierowcy ( z kluczyka manualnie działa) pozostałe się zamykają oraz nie mogę otworzyć bagażnika (tylko manualnie od środka cypelkiem) . drzwi już rozebrane tylko nie mogę wypiąć linki od klamki do zamka( w środku)?

Gość marioborek

może coś z bezpiecznikiem skoro dwa wysiadły jednocześnie , albo silniczki od centralnego . na alegro jest pełno zamków 6 pinowych ceny zaczynają się od niecałych 50 zł znalazłem 4 pinowe ale już w cenie 150 no i w góre , będę obserwował , może coś się zdarzy . wiem że można przerabiać, wymienić sam element kolega z Grodna nam pokazał obrazki ale widzę że to dośc skomplikowane i łatwo lejkowi takiemu jak ja coś spiepszyć . Co do kabli rzeczywiście są tam podpięte tylko dwa kable .....

no właśnie ... wuhta na 6 pinów a na 4 piny bieda przezywalem to samo :) ja to w ogóle sie za otwieranie zamka nie zabierałem bo wszystko było znitowane

• 2 tygodnie później...
Gość marioborek

Sory jarabl ale nie mam pojęcia gdzie jest ten bezpiecznik bo nigdy go nie szukałem . Ale udało mi się znależć zamki 4 pinowe za rozsądne pieniądze po 65 zł + przesyłka , czyli niedługo czeka mnie rozbiurka dzwi i wyciąganie zamka , ciekaw jestem jak odepne cięgno od klamki zewnętrznej bo wygląda na trudne ...

Nie pamiętram dokładie jak to robiłem bo dawno ale chyba robiłem naciąg otwierania i pokazywała się możliwość wyjęcia linki. Ale na pewno jak juz będzie wszystko na wierzchu to bedzie łatwizna.

Nie pamiętram dokładie jak to robiłem bo dawno ale chyba robiłem naciąg otwierania i pokazywała się możliwość wyjęcia linki. Ale na pewno jak juz będzie wszystko na wierzchu to bedzie łatwizna.

Gość marioborek

No od wczoraj mam zamki tylko je zamontować , a od dzisiaj kolejny problem mianowicie wpadła szyba dzwi przednich do środka i się tak zaklinowała że musiałem jechać do specjalistów od szyb a plucha na drodze i kazda mijana ciężarówka pozostawiała na mojej Twarzy kolejną warstwe błota . okazało się że plastikowe prowadnice miały wyłamane prowadzenia którymi obejmują szynę ...biorę się za przeglądanie alegro .

Pozdrawiam

Wyszykałem i zamówiłem zestaw naprawczy do prowadnicza jedyne 100,-  :D

Za dwa dni - dostałem , pełnia szczęścia , zabieram się do otwierania przesyłki , myślę sobie , że jeszcze dzisiaj będzie szyba śmigać i  .....szczęka mi opadła .... 22 strony zdięć i dwie blaszki i cztery śrubki ... do samodzielnego montarzu włącznie z wierceniem otworów w owych blaszkach gruści ok 1cm .

Za stówe spodziewałem się czegoś więcej a nie części za jakieś 5 zł. :(

Edytowane przez marioborek

• 1 rok później...

Witam wszystkich.Mam problem z drzwiami prawymi,przednimi, a właściwie z demontażem zamka.W drzwiach lewych sytuacja wygląda o wiele lepiej. Ale w moim przypadku jest problem z odpięciem cięgla klamki. Moze ktoś z forumowiczow mi pomoże.

No od wczoraj mam zamki tylko je zamontować , a od dzisiaj kolejny problem mianowicie wpadła szyba dzwi przednich do środka i się tak zaklinowała że musiałem jechać do specjalistów od szyb a plucha na drodze i kazda mijana ciężarówka pozostawiała na mojej Twarzy kolejną warstwe błota . okazało się że plastikowe prowadnice miały wyłamane prowadzenia którymi obejmują szynę ...biorę się za przeglądanie alegro .

Pozdrawiam

Wyszykałem i zamówiłem zestaw naprawczy do prowadnicza jedyne 100,-  :D

Za dwa dni - dostałem , pełnia szczęścia , zabieram się do otwierania przesyłki , myślę sobie , że jeszcze dzisiaj będzie szyba śmigać i  .....szczęka mi opadła .... 22 strony zdięć i dwie blaszki i cztery śrubki ... do samodzielnego montarzu włącznie z wierceniem otworów w owych blaszkach gruści ok 1cm .

Za stówe spodziewałem się czegoś więcej a nie części za jakieś 5 zł. :(

Co do prowadnic szyby... można to tanio samemu naprawić. Ja u siebie zrobiłem to tak, jak widać na FOTO poniżej.

Naprawa banalna, a szyba trzyma się bardzo pewnie. Nic nie lata, nic nie dzwoni. Tylko czekam aż reszta szyb wywinie mi tego typu numer, bo będę miał z głowy problem na przyszłość.

Można powiedzieć, że trochę "po rusku" to naprawione, ale jest to rozwiązanie pewne.

imag0036.jpg

imag0038.jpg

imag0037.jpg

imag0039.jpg

• 2 lata później...

Witajcie.

Rozebrałem praktycznie cale drzwi(doszedłem do momentu wykręcenia śrubki torx) i nie mogę wyjąć zamka z wewnątrz drzwi. W innych tematach napisane jest, że jest to bardzo proste i koniec. Niestety ja nie potrafię jej wyjąć. Mógłby ktoś "łopatologicznie" napisać mi jak mam to zrobić?

Pozdrawiam,

Mateusz :)

Witajcie.

Rozebrałem praktycznie cale drzwi(doszedłem do momentu wykręcenia śrubki torx) i nie mogę wyjąć zamka z wewnątrz drzwi. W innych tematach napisane jest, że jest to bardzo proste i koniec. Niestety ja nie potrafię jej wyjąć. Mógłby ktoś "łopatologicznie" napisać mi jak mam to zrobić?

Pozdrawiam,

Mateusz :)

to już było na forum np. tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/58574-p12-jak-rezebra-dzwi-przednie/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Temat @markus383 został podpięty tutaj

• 8 miesięcy temu...

Na wysokości klamki od strony słupka w drzwiach jest taka dziurka zalepiona kawałkiem materiału u mnie to taki niby skóra trzeba to odlepić i w środku jest śrubka o ile dobrze pamiętam...

kojarze jest takie cudo dzieki wieeelkie , szukalem dzis w poznaniu na gieldzie zamka zwiedzialem ponad 300 stanowisk z czesciami i nikt nie mial zalowalem po raz 1 ze mam primere biggrin.gif cena sewisu w pozku to 650 zł + 200 robota OCIPIELI!!!

powiem tak nigdy nie rozbieralem aut ale dalem sobie rade z drzwiami troche sie obawiam wkladania z powrotem tapicerki .... , sa 2 rodzaje zamkow 6 i 4 pinowe (wtyczka od elektryki ) ja mam 4 piny kupiłem juz na allecos tam biggrin.gif

niestety jestem uziemiony do wtorku mam nadzieję ze dam rade jak co będę was jeszcze pytac dzieki jeszcze raz za pomoc smile.gif

btw przed wlozeniem mechanizmu unoszacego szyby warto go czyms przeczyscic przesmarowac - chodzi mi o te rolki i linki czy wlozyc tak jak było ??

wszystko zrobilem jak trzeba dziala ladnie , ale przyznam ze mialem klopot z klamkami nie wiedzialem co i jak smile.gif ale metoda prob i bledow to rozgryzlem jak na os ktora robila to po raz 1 moge powiedziec ze zle nie bylo btw ukruyszylem kilka spinek chcialbym wiedziec jakie musze kupic na allegro nie ma nic podobnego do tyych co mam .....

mozecie cos polecic ? czy od renault beda pasowac?

Przy wymianie zamka utknąłem po wykręceniu śrubki (torks) w szczycie drzwi i wyjęciu wkładki do otwierania kluczykiem.

Nie mogę wyjąć zaczepu linki z klamki. Klamkę trzeba jakoś wyjąć z drzwi żeby wyjąć zaczep linki. Jak to zrobić?