Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Akumulator?? Alternator??

nestio_vip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem. 3 tygodnie temu sciagnalem tylna lampe w celu jej wyczyszczenia i uszczelnienia (Almera N16 hatchback 01r.). Otoz nie potrzebowalem auta, wiec stalo te 3 tygodnie. Wkoncu dzis wlozylem lampe i juz sie cieszylem na moja pierwsza jazde po tak dlugim czasie, a tu klops. Wszystko sie pali(kontrolki), radio gra, ale krece rozrusznikiem i nic. Kreci, kreci az wkoncu przestaje krecic bo sily nie ma...Czy po tak dlugim postoju mogl pasc akumulator?? Dodam ze w trakcie zakladania lampy sluchalem radia. A moze to wina alternatora?? Bo jakos mi glosniej chodzil ostatnio...Albo czujnik polozenia walu?? Taka opcje tez znalazlem...

Bede bardzo wdzieczny za pomoc..

Jak kręcisz i gasną lampki to akumulator.

No na poczatku kreci normalnie, ale za chwile slabnie i powoli wszystko przygasa...Juz laduje aku. Mam nadzieje ze to tylko i wylacznie jego wina bo 3 tygodnie bez auta to sie da wytrzymac ale jak bede musial jeszcze troche to mnie szlag jasny trafi

No na poczatku kreci normalnie, ale za chwile slabnie i powoli wszystko przygasa...Juz laduje aku. Mam nadzieje ze to tylko i wylacznie jego wina bo 3 tygodnie bez auta to sie da wytrzymac ale jak bede musial jeszcze troche to mnie szlag jasny trafi

Jeśli na początku kręci normalnie (jeśli oczywiście jest to czas odpowiednio długi aby w normalnych warunkach odpalić silnik) i lampki nie przygasają, to prawdopodobnie nie jest to problem akumulatora.

1. W momencie zapalania silnika akumulator jest obciążany bardzo wysokim prądem, przez krótki czas i tyle akumulator powinien wytrzymać (oprócz pojemności jako parametr podaje się właśnie prąd rozruchowy). Nie jest wskazane uruchamianie rozrusznika na dłużej niż kilka sekund, bo prowadzi to do rozładowania akumulatora. Tak samo jest z każdym innym autem dowolnego innego producenta.

2. Alternatora też bym nie podejrzewał. Zaczyna on swoją pracę dopiero po zapaleniu silnika. Wcześniej nie ma szansy się wykazać.

Moim zdaniem problemu należy szukać gdzie indziej o ile dobrze zrozumiałem opisane przez Ciebie objawy.

I wszystko sie wyjasnilo...Naladowalem akumulator i dalej nie chcial odpalic bo byl zalany:/ Wzialem na lajta ze szwagrem na zaciag i tez nic, ale potem jak probowalem z kluczyka to juz odpalil:D Wkoncu mam sprawne autko i znow pali na dotyk <jupi>!!! Dzieki wszystkim za rady

Odpalanie Almery N16 na holu?

No niestety nie mialem innego wyjscia. Mialem godzine na jakiekolwiek odpalenie auta, a zaden inny sposob nie pomogl wiec...Z bolem serca ale to zrobilem. Teraz smiga jak ta lala:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...