Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Swap 1.8 na 2.0

Gość BlackP12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeszcze śmierdzę nowością na forum, ale zaczynam od poważnego tematu. Mam P12 z 2002 roku , silnik 1.8 LPG. Dolewam średnio 1 litr na 1000 km. Sądzę że to nie jest normalka i że silnik po prostu bierze już olej. Mam takie pytanie: czy da się zrobić SWAP 2.0 z P12 lub ew P11 ?? Czy taka operacja pociąga za sobą coś więcej niż przeróbkę wydechu i ew elektryki ??

Proszę o jakieś porady w tym temacie.

Pozdrawiam

To ze bierze olej to jest akurat standard dla tego silnika. Trzeba wymienic uszczelniacze zaworowe. Swap na 2,0 bedzie zdecydowanie drozszy i nie opłacalny

Wypraszam sobie takie pisanie o tym silniku poprzez osobę która go nie posiada! I to jeszcze moderatora!

Mój nie bierze, olej wymieniany co 15 tys. Aktualnie Mobil 5W50 ;)

Skoro Twój nie bierze, nie znaczy, że nie biorą wszystkie.

Akurat w tej kwestii 1.8 wykazuje największe bolączki co zostało stwierdzone przez wielu, ale oczywiście nie wszystkich użytkowników tego silnika.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Gość gregorreda

W P12 N16 czyni w silnikach QG15 QG16 QG18 QR20 częstą sprawą jest problem zużycia oleju .Przyczyną są wadliwe pierścienie tłokowe.

Po zdemontowaniu z tłoka można je wyginać jak drut ,uszczelniacze zaworowe są są dobrej jakości i nie siadają .

Przed wymianą proponuje sprawdzić stan łańcucha rozrządu .

swap silnika QG na QR20 to trudny temat potrzebujesz:silnik,osprzęt cały(nawet alternator),skrzynia,wiązka,ECM,i nie wiadomo co BCM i natsem

REMONT SILNIKA

Edytowane przez gregorreda

• 3 tygodnie później...

Z tego co wiem silnik 1.8 montowany ale w Primerach P11.144 nie bral oleju wogóle, tylko te 1.8 montowane w nieudanych, szkoda P12 brały olej. Podejrzewam, ze rece maczali w tym te wstrętne żabojady...

• 1 rok później...
Gość francomichal

1.8 bierze olej 1l na 1000 to jest norma, wada fabryczna! Do czego przyznają się oficjalnie w ASO. A na gazie to masakra. Przejechałem 110000 km i szukam silnika bo szlag trafił. Nie polecam tego silnika pod LPG. I w ogóle też nie polecam!!!!

Ja na swoim p12 mam juz 200 tys km ,na gazie 120 tys i przed gazem i tak teraz bieze tyle samo 1 litr na jakies 3500 km.Moze to i norma ze bieze ale dla mnie to lipa ze wogule sa ubytki.W p10 od -do wymiany nie dolewalem ani grama z przebiegiem 320tys!!!!!!!!;zpsulo sie i powiedzenie ze JAPAN to jakosc..... :whistle: