Gość BlackP12 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Witam Jeszcze śmierdzę nowością na forum, ale zaczynam od poważnego tematu. Mam P12 z 2002 roku , silnik 1.8 LPG. Dolewam średnio 1 litr na 1000 km. Sądzę że to nie jest normalka i że silnik po prostu bierze już olej. Mam takie pytanie: czy da się zrobić SWAP 2.0 z P12 lub ew P11 ?? Czy taka operacja pociąga za sobą coś więcej niż przeróbkę wydechu i ew elektryki ?? Proszę o jakieś porady w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wjck Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 To ze bierze olej to jest akurat standard dla tego silnika. Trzeba wymienic uszczelniacze zaworowe. Swap na 2,0 bedzie zdecydowanie drozszy i nie opłacalny Wypraszam sobie takie pisanie o tym silniku poprzez osobę która go nie posiada! I to jeszcze moderatora! Mój nie bierze, olej wymieniany co 15 tys. Aktualnie Mobil 5W50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość IvanH Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Skoro Twój nie bierze, nie znaczy, że nie biorą wszystkie. Akurat w tej kwestii 1.8 wykazuje największe bolączki co zostało stwierdzone przez wielu, ale oczywiście nie wszystkich użytkowników tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mr.dos Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Mam dokładnie to samo. Jestem w trakcie tzw. próby olejowej. Za 2 tygodnie napiszę co wymóżdżyli goście z serwisu, bo na szczęście mam primerkę jeszcze na gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bastard Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 moja P12 (2.0) bierze 0,5 litra na 1000 km , ludzie na forum gadają że silniki z roku 2002 cierpią szczególnie często na dolegliwość brania oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gregorreda Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) W P12 N16 czyni w silnikach QG15 QG16 QG18 QR20 częstą sprawą jest problem zużycia oleju .Przyczyną są wadliwe pierścienie tłokowe. Po zdemontowaniu z tłoka można je wyginać jak drut ,uszczelniacze zaworowe są są dobrej jakości i nie siadają . Przed wymianą proponuje sprawdzić stan łańcucha rozrządu . swap silnika QG na QR20 to trudny temat potrzebujesz:silnik,osprzęt cały(nawet alternator),skrzynia,wiązka,ECM,i nie wiadomo co BCM i natsem REMONT SILNIKA Edytowane 7 Listopada 2009 przez gregorreda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcineq20 Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Z tego co wiem silnik 1.8 montowany ale w Primerach P11.144 nie bral oleju wogóle, tylko te 1.8 montowane w nieudanych, szkoda P12 brały olej. Podejrzewam, ze rece maczali w tym te wstrętne żabojady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość francomichal Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 1.8 bierze olej 1l na 1000 to jest norma, wada fabryczna! Do czego przyznają się oficjalnie w ASO. A na gazie to masakra. Przejechałem 110000 km i szukam silnika bo szlag trafił. Nie polecam tego silnika pod LPG. I w ogóle też nie polecam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Ja na swoim p12 mam juz 200 tys km ,na gazie 120 tys i przed gazem i tak teraz bieze tyle samo 1 litr na jakies 3500 km.Moze to i norma ze bieze ale dla mnie to lipa ze wogule sa ubytki.W p10 od -do wymiany nie dolewalem ani grama z przebiegiem 320tys!!!!!!!!;zpsulo sie i powiedzenie ze JAPAN to jakosc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Mozecie rzucic jakiegos linka z dobrymi pierscieniami do P12 QG18DE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi