Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

(P12)Przycisk lock/unlock tylko zamyka

ppoolloo

Rekomendowane odpowiedzi

(P12)Czy może ktoś się spotkał z tym że przycisk do zamykania i otwierania centralnego z wewnątrz auta,(lock/unlock) działa tylko na zamykanie a nie chce otworzyć zamków.Sprawdziłem sam przycisk ,wymontowałem,rozebrałem i nie widać powodu żeby był uszkodzony i miał nie działać.Może ktoś podpowie dlaczego tylko zamyka.

witam.Tak musi być. Jest tak zrobione dla bezpieczeństwa małych dzieci przewożonych z tyłu aby nie mogły same otworzyć drzwi podczas jazdy

sten

chyba nie o to chodzi, bo ten mechanizm co Ty podałeś, działa na tej zasadzie, że jak centralnym unlock'iem otworzysz wszystkie drzwi, to i tak od wewnątrz nie można będzie otworzyć drzwi, dopiero pociągając za klamkę z zewnątrz uda się drzwi otworzyć. Tymczasem, jeśli dobrze zrozumiałem naszego kolegę, to chodzi o to, że używa unlock'a i nie ma skutku, nie można otworzyć ani z wewnątrz, ani z zewnątrz - co znaczy, że coś leży.

Miałem taki przypadek że było właśnie tak jak piszesz i problem leżał po stronie alarmu gdzieś jakoś był wpięty i tylko działało zamykanie a otworzyć tym przyciskiem nie można było.

Może to faktycznie coś z alarmem bo po zamknięciu przyciskiem (lock), od wewnątrz da się drzwi otworzyć ale z zewnątrz nie .I wtedy żeby odblokować drzwi trzeba wyłączyć silnik wyjąć kluczyk i otworzyć centralny z pilota. Poszukam przy alarmie.

Może to faktycznie coś z alarmem bo po zamknięciu przyciskiem (lock), od wewnątrz da się drzwi otworzyć ale z zewnątrz nie .I wtedy żeby odblokować drzwi trzeba wyłączyć silnik wyjąć kluczyk i otworzyć centralny z pilota. Poszukam przy alarmie.

Ten przycisk jest nie po to by zablokowac drzwi tak by dzieci nie otwarly ich niechcaco od srodka tylko by uchronic cie przed kradzieza na tak zwana wyrwe.Stojac na swiatlach w miescie nie raz dochodzi do sytuacji gdy jadac sam/sama zostawiasz torebke/plecak z dokumentami/portfelem/laptop itp na siedzeniu,dla zlodzieja to super sytuacja by podbiec,otworzyc drzwi ukrasc i uciec.Stad automatyczna blokada otwarcia bagaznika(przynajmniej u mnie w kombi)po odpaleniu silnika bez wzgledu czy wlaczysz ten guzik lock czy nie.

"(P12)Czy może ktoś się spotkał z tym że przycisk do zamykania i otwierania centralnego z wewnątrz auta,(lock/unlock) działa tylko na zamykanie a nie chce otworzyć zamków.Sprawdziłem sam przycisk ,wymontowałem,rozebrałem i nie widać powodu żeby był uszkodzony i miał nie działać.Może ktoś podpowie dlaczego tylko zamyka."

To znaczy ze wciskajac unlock nie otwiera ci drzwi?Tak mamy to rozumiec?

To znaczy ze wciskajac unlock nie otwiera ci drzwi?Tak mamy to rozumiec?

Tak jak kolega wyżej pisze.

Tak to dokładnie o to chodzi.

Faktycznie nie doczytalem jego postu zaraz nad moim, to jak juz ktos wspomnial moze byc to byc powiazane z alarmem.

• 2 lata później...
Gość majakthecoder

Czy ktoś już może rozwiązał problem otwierania drzwi?

Mam taki sam problem - guzik pomiędzy siedzeniami tylko zamyka wszystkie drzwi, natomiast nie da się potem drzwi otworzyć tym guzikiem. Przez to, jeśli pasażer próbuje wejść do samochodu, to muszę otworzyć swoje drzwi za klamkę wewnętrzną, wtedy centralny zamek otwiera wszystkie drzwi.

Problem zdaje się często powtarzać w modelach P12.

Auto alarmu ani żadnych zabezpieczeń nie posiadam.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zdjęcie obudowy i sprawdzenie, czy styki są ok.

A może to coś innego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...