Gość Warka Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witajcie. Od kilku lat mam Pickupa King Caba 2l w benzynie + LPG. wszystko było do pewnego momentu ok.<albo mnie się tylko tak wydawało> ale trzeba było coś tam naprawić i okazało się , że mój Nissanek ma silnik 8 świecowy ale pracuje na 4 .No i od tego momentu szukam wyjaśnienia - dlaczego?. Odpowiedzi dostaję różne, począwszy od tego "ten typ tak ma" a skończywszy na tym "nie opłaca się tego robić". Ja naprawdę lubię to autko bo jest "wierne jak przysłowiowy pies",ale jestem już bezsilna bo robi się z niego coraz większy muł na co nie mam już siły patrzeć.Może u Was znajdę jakąś pomocną dłoń ,która cokolwiek więcej wie na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witajcie. Od kilku lat mam Pickupa King Caba 2l w benzynie + LPG. wszystko było do pewnego momentu ok.<albo mnie się tylko tak wydawało> ale trzeba było coś tam naprawić i okazało się , że mój Nissanek ma silnik 8 świecowy ale pracuje na 4 .No i od tego momentu szukam wyjaśnienia - dlaczego?. Odpowiedzi dostaję różne, począwszy od tego "ten typ tak ma" a skończywszy na tym "nie opłaca się tego robić". Ja naprawdę lubię to autko bo jest "wierne jak przysłowiowy pies",ale jestem już bezsilna bo robi się z niego coraz większy muł na co nie mam już siły patrzeć.Może u Was znajdę jakąś pomocną dłoń ,która cokolwiek więcej wie na ten temat. Pozdrawiam podaj numer vin a podeślę znajomemu w ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 podaj numer vin a podeślę znajomemu w ASO JN1KNMD21U0407715 to jest to co znalazłam w dowodzie rej. i przepraszam on ma silnik o poj.2389 .Jeszcze jest jeden mankament - gażnik , ponoć też z nim coś nie tak< jakieś dysze> . Obecnie jeżdżę na gazie i jakoś jest, ale pali od.....tj.18l gazu. W ubiegłym roku robiłam kapitalny silnika , a w tym , zawieszenie plus sprzęgło. Ze skrzynią nie mam kłopotów i nigdy nie było.znalazłam jeszcze przy silniku tabliczkę ten w'wym numer się zgadza i wszędzie się powtarza KNMD21 a pod tym numerem jest ABE E 082 może piszę chaotycznie , ale znam się na tym jak przysłowiowy wół. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Numer Vin posłałem, i to jest tak że jest to konstrukcja podobna to Twin Spark w AlfaRomeo, te duże świece wymienia się normalnie co jakieś 80K km a te drugie jakoś 120K km, więcej info dostanę na mail i od razu wrzucę. Po rozmowie sprawa wygląda tak: 1) Czy układ zapłonowy jest sprawny? Zarówno ten podstawowy jak i dodatkowy. 2) Niesprawny układ "wypełniającego" zapłonu może mieć B.Duży wpływ na zużycie paliwa bo to on ma największy wpływ na kształtowanie płomienia w komorze spalania. 3) Świeczek nie wymieniałaś? z tego co pamiętam jak jeździłem Alfą 146 1.8Twin Spark to te małe były zdecydowanie droższe, no ale jak chce się jeździć to trzeba dbać Edytowane 2 Października 2009 przez TripleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Numer Vin posłałem, i to jest tak że jest to konstrukcja podobna to Twin Spark w AlfaRomeo, te duże świece wymienia się normalnie co jakieś 80K km a te drugie jakoś 120K km, więcej info dostanę na mail i od razu wrzucę. Po rozmowie sprawa wygląda tak: 1) Czy układ zapłonowy jest sprawny? Zarówno ten podstawowy jak i dodatkowy. 2) Niesprawny układ "wypełniającego" zapłonu może mieć B.Duży wpływ na zużycie paliwa bo to on ma największy wpływ na kształtowanie płomienia w komorze spalania. 3) Świeczek nie wymieniałaś? z tego co pamiętam jak jeździłem Alfą 146 1.8Twin Spark to te małe były zdecydowanie droższe, no ale jak chce się jeździć to trzeba dbać Po pierwsze to ja mam tylko jeden układ zapłonowy , po drugie świec jest 8 ale kable są tyko wpięte do 4. Po trzecie to z tego co widziałam to wszystkie świece są takiej samej wielkości.Jeśli w to wliczyć mam gażnik to fakt, jest coś z nim nie tak, jak już wcześniej pisałam.No i ta kopułka z kablami jest tylko na 4.No i jeszcze cewka jest najprawdopodobniej od malucha mówię Ci total mix. Sam widzisz co jest ,a w mojej okolicy nikt nie chce się za to wziąć.Kazali mi kupić rozbitka i zrobić przekładkę .Może to i dobre ale ja się uparłam ,tylko nie wiem jak to się skończy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Po pierwsze to ja mam tylko jeden układ zapłonowy , po drugie świec jest 8 ale kable są tyko wpięte do 4. Po trzecie to z tego co widziałam to wszystkie świece są takiej samej wielkości.Jeśli w to wliczyć mam gażnik to fakt, jest coś z nim nie tak, jak już wcześniej pisałam.No i ta kopułka z kablami jest tylko na 4.No i jeszcze cewka jest najprawdopodobniej od malucha mówię Ci total mix. Sam widzisz co jest ,a w mojej okolicy nikt nie chce się za to wziąć.Kazali mi kupić rozbitka i zrobić przekładkę .Może to i dobre ale ja się uparłam ,tylko nie wiem jak to się skończy.pozdrawiam Warka w wrzuciłabyś zdjęcie tego silnika? Poszukam czegoś czy Nissan w ogóle takie silniki robił, ale powiem Ci że jestem Mocno zdziwiony JN1KNMD21U0407715 to: K-kingCab N- silnik Z24 M- 4WD Opis Silnika Z24 http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Z_engine#Z24 Edytowane 3 Października 2009 przez TripleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Znalazłem coś takiego Co wskazuje na to że ktoś wcześniej podmienił aparat zapłonowy właściwy na jakiś inny..... d21.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Niewiele z tego rozumiem,ale masz chyba rację .Jutro postaram się coś wysłać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Chodzi mi o to, że przynajmniej jesli chodzi o ukł zapłonowy to jest on niekompletny. A czy sprawdzaliście kompresję w tym silniku? /mówisz mało mocy ma a dużo chleje/ Czy gaźnik był czyszczony? Masakra kiedy to gaźniki byly Edytowane 4 Października 2009 przez TripleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Chodzi mi o to, że przynajmniej jesli chodzi o ukł zapłonowy to jest on niekompletny. A czy sprawdzaliście kompresję w tym silniku? /mówisz mało mocy ma a dużo chleje/ Czy gaźnik był czyszczony? Masakra kiedy to gaźniki byly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Mam nadzieję ,że się połapiesz.na którymś zdjęciu jest po prawej wąska czarna skrzynka to jest najprawdopodobniej ten cały aparat zapłonowy, ale nie jestem pewna.Robiłam zdjęcia telefonem i nie mogłam uchwycić całości. Na 5- tym zdj. to jest chyba ten cały aparat zapłonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Mam nadzieję ,że się połapiesz.na którymś zdjęciu jest po prawej wąska czarna skrzynka to jest najprawdopodobniej ten cały aparat zapłonowy, ale nie jestem pewna.Robiłam zdjęcia telefonem i nie mogłam uchwycić całości. Na 5- tym zdj. to jest chyba ten cały aparat zapłonowy. Dobra jedno mamy na bank ustalone; ukł. zapłonowy jest z Polskiego Fiata/Warszawy. Teraz takie pytanie, jak chodzi silnik na benzynie? Normalnie czy też pali nie wiadomo ile? Bo jeśli pali normalnie, to wówczas przyczyny trzeba szukać w instalacji gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Dobra jedno mamy na bank ustalone; ukł. zapłonowy jest z Polskiego Fiata/Warszawy. Teraz takie pytanie, jak chodzi silnik na benzynie? Normalnie czy też pali nie wiadomo ile? Bo jeśli pali normalnie, to wówczas przyczyny trzeba szukać w instalacji gazowej. Do normalności powoli dochodzę - naprawiam gażnik - inst. gaz jest chyba ok. ale to dopiero wyjdzie po naprawie gażnika.Do tej pory udało nam się utrzymać obroty ,na jednym i drugim i tu powoli dochodzę do wniosku , że nie będzie tak żle z tą naprawą .Ale co zrobić z pozostałymi świecami <postawić w świeczniku>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Do normalności powoli dochodzę - naprawiam gażnik - inst. gaz jest chyba ok. ale to dopiero wyjdzie po naprawie gażnika.Do tej pory udało nam się utrzymać obroty ,na jednym i drugim i tu powoli dochodzę do wniosku , że nie będzie tak żle z tą naprawą .Ale co zrobić z pozostałymi świecami <postawić w świeczniku>? Ogólnie rzecz biorąc jeżeli sprzęt chodził wcześniej bez zarzutu to zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Ogólnie rzecz biorąc jeżeli sprzęt chodził wcześniej bez zarzutu to zostaw No, nie wiem czy tak bez zarzutu skoro mając na liczniku 170 ledwie wyciągał 100. Dobra , ale nie to jest teraz najważniejsze - okazało się , że gażnik jednak jest do wyrzucenia .może wiesz gdzie zdobyć taki albo coś w zastępstwie.Jeśli do poniedziałku nie uda się zdobyć czegoś mojemu mechanikowi to będę miała duży problem, przy którym świece to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TripleX Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 No, nie wiem czy tak bez zarzutu skoro mając na liczniku 170 ledwie wyciągał 100. Dobra , ale nie to jest teraz najważniejsze - okazało się , że gażnik jednak jest do wyrzucenia .może wiesz gdzie zdobyć taki albo coś w zastępstwie.Jeśli do poniedziałku nie uda się zdobyć czegoś mojemu mechanikowi to będę miała duży problem, przy którym świece to pikuś. są dwie opcje poszukaj na allegro u ludzi, którzy sprzedają części do nissanów lub ASO jakieś w twojej okolicy (obojętnie jakie bo z tego co zauważyłem to ceny są wszędzie prawie takie same) lub Poznań - giełda.. ale nie polecam bo trzeba by wcześniej się z kimś ugadać bo takie auto to rzadkość w PL. Ale postawiłbym na allegro, może ktoś będzie miał takie auto na części... Pozdrawiam i powodzenie, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Warka Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Walka z gaźnikiem zakończyła się pomyślnie, może nie jest do końca to o co nam chodziło <zobaczę jeszcze spalanie> ,ale porównywalnie to niebo a ziemia.Zmieniłam opony i powiem Ci szczerze, że pocisk się zrobił z mojego Nissanka. Co do tych 4 dodatkowych świec - chyba jednak odpuszczę.Dla mnie laika to zbyt duży problem ,a na majstrów nie mam co liczyć.Miło było Cię poznać i dzięki za pomoc. .Pozdrawiam Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi4all Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 "Warka" jeśli możesz to zobacz ile przewodów wychodzi z aparatu zapłonowego. W przypadku Twojego silnika powinno wychodzić ich z kopułki 10 (2 do cewek zapłownowych a 8 do świec). Jeżeli na świece wychodzą 4 to znaczy że masz zły aparat zapłonowy. u mnie jest 8 świec i na każdej jest przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi