Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Kontrolka ciśnienia oleju przy rozruchu

spens1988
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Mam pytanie do właścicieli N15-tki - czy po odpaleniu Waszych samochodów (na zimnym silniku) świeci się jeszcze przez parę sekund kontrolka ciśnienia oleju? Nie pamiętam, czy tak było zawsze u mnie, ale dzieje się i nie wiem czy to normalne. Wszystko ładnie gaśnie po odpaleniu a ta jedna z opóźnieniem... Dodatkowo przez tą chwilę słychać, że dźwięk pracy silnika jest inny <_<. Jakieś sugestie? Macie podobnie u siebie?

Pozdrawiam :)

A poziom oleju na zimnym, sprawdzałeś?

Poziom dobry. Oleju autko w ogóle nie bierze, przebieg malutki 63.000 od nowości w rodzinie. Jak pisałem nie pamiętam od kiedy tak jest. Zobaczcie proszę u siebie jak to wygląda na zimnym. Z góry dzięki!

to normalne. Takie jest zadanie tej kontrolki - pomysł - ona pokazuje zbyt niskie ciśnienie oleju - olej tłoczony jest pompą napędzaną przez silnik - jedyny ruch silnika w momencie rozruchu to rozrusznik - troche to za mało na wytworzenie ciśnienia oleju co? Silnik się rozkręca, zasysa olej to kontrolka gaśnie - to normalne, i nie ma co szukać dziury w całym - dzwięk pracy silnika też ma prawo być inny. Jeśli jednak ta kontrolka świeci dłużej niż 1-2 sekundy to wtedy warto się nad tematem pochylić.

• Upvote 1

Dzięki za pomoc. Zbadam jak dokładnie wygląda sytuacja w najbliższych dniach, ale myślę, że faktycznie będzie to związane z tworzeniem się ciśnienia roboczego oleju w silniku. To by miało sens. Dobrze że jesteście ;)

Temat wałkowany był już wiele razy. Lisek dał wyczerpującą informację odnośnie kontrolki, jeżeli chodzi o odgłosy to warto poczytać o smarowaniu łańcuszka rozrządu, który dostaje olej na końcu. Przy 63tys. przebiegu to masz w zasadzie dotarte auto :) Poczekaj do 200tys i podejrzewam, że przy normalnej eksploatacji nie powinno nic się zmienić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...