Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

sprawdzanie kompresji

Gość rafwan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co sadzicie o sposobie sprawdzania kompresji przez odkrecenie korka wlewu oleju podczas pracy silnika? Ponoc jesli kompresja jest dobra to olej nie powinien tryskac z wlewu. Ostatnio ogladalem Almere 1.8 v16 2001r. Sprobowalem zastosowac ten test, niestety olej tryskal nawet "golym okiem". Sprzedawca stwierdzil, ze to jest normalne w tych silnikach (V16). Co o tym sadzicie?

To nie jest żadna metoda.

To są silniki które mają wałek rozrządu w głowicy i w dodatku odległość wałka od korka wlewu oleju jest niewielka więc jak wałek się obraca to rozrzuca olej i dlatego będzie chlapać olejem po zdięciu korka wlewowego to jest normalne, a dmuchać zawsze będzie ponieważ są elementy ruchome które wytwarzają "wiatr" i do odprowadzenia tego "wiatru" służy odma która zawsze jest w pokrywie zaworów.

...a juz myslalem, ze mam fajna metode na sprawdzenie silnika. Mam w zamiarze kupno Almery. Na co zatem powinienem zwrocic uwage przy ocenie jakosci silnika? Czy sa jakies podreczne metody?

dokladnie tak jak juz chcesz w ten sposob cos sprawdzac to odkrec korek i lekko uchyl go jedna strona nie powinien stamtad leciec niebieskawy dymek a chlapac olejem i dmuchac(szczegolnie w dieslu) to jak najbardziej normalna rzecz

silnik to sprawdzaj przygladajac sie temu co wylatuje z rury wydechowej hehe

oczywiscie przygladnij sie dokladnie glowicy kolo uszczelki wkolo i przygladnij sie plynowi w zbiorniku wyrownawczym odkrec korek zobacz czy tluste plamy nie plywaja i czy babelkow nie ma na jalowych i na przegazowce

zwroc uwage na olej w silniku czy nie ma kawy z mlekiem jak bagnet wyciagniesz

najlepiej wez go na trase i sie przejedz ze 30km zeby go zagrzac konkretnie

i do serwisu na podnosnik wez niech sprawdza inne rzeczy warto ale nie wiem czy komis sie zgodzi na takie cus hehe

ja kupilem u osoby prywatnej to sie zgodzila zebym go wzial do salonu nissana na sciezke testowa geometria itp

i uwazaj na te silniki 1,8 nie znam sie za bardzo ale one podobno cos nieudane sa i pija "troszke" oleju z tego co mi do uszu dolecialo poszukaj o nich na forum

Kompresję to sprawdzasz specjalnym manometrem. A to o czym piszesz to przedmuchy na pierścieniach. Poprzedni kolega bardzo dobrze radzi - najlepiej i najtaniej wyjdzie jak na oględziny zabierzesz jakiegoś dobrego mechanika, albo wstawisz auto na sprawdzenie do niego. Przejechać się 30km jak najbardziej wskazane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...