Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osobne podforum Ważne !!!

Bodek05
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich właścicieli Tinek. Okazało się że ponowne "umęczenie" administratorów forum spowodowało otwarcie osobnego tematu dla Tinek ;)

Myślę że należy PODZIĘKOWAĆ bort-owi bo to myślę, że on to dla nas uczynił.

Dlatego bardzo proszę aby wszelkie posty na temat ukochanych Tinek umieszczać już tylko tutaj a w szczególności aby zakładać osobne tematy na konkretne sprawy aby uniknąć powstawania nieprzejrzystego tasiemca jaki był dotychczas - wynikający z innej przyczyny.

No mi też możecie piwo postawić hi hi

Pamiętajce też o otagowaniu tematów

Edytowane przez Bodek05

Piwa sie kolega domaga, tylko gdzie kolegi szukać?!? Oto jest pytanie ;):D

Ale, ale..... mam pytanie co do wspomnianego tagowania, to może należałoby ustalić jakie tagowanie stosujemy, bo tagi [TINO] w temacie TINO, to troche masłowo-maślanie, nie sądzicie? W Almerach (N15, N16), w Primerach (P10, P11, P12), czy w Mikrach (K10, K11, K12), to rozumiem, ale u nas w traktorkach to chyba wszystkie są V10?!? Czy może sie mylę i tez mamy 11-stki, 12-stki?!? Jeśli mamy tylko V10, to chyba nalezałoby pomysleć o innych stałych wyróznikach, może dla benzynki [Pb18], [Pb20] ([P18], [P20]), a dla disel'a [ON20], [ON22] ([O20][o22]?!? A może prościej (tu się nie znam), jeśli budowa benzynek jest niemal identyczna, i podobnie z disel'ami, to może w tematach ewidentnie związanych z śilnikami tagi [PB], [ON], przy pozostałych, wspólnych [TINO] ([V10])?

Co myslicie o takim rozwiązaniu? Może mozna zastosować jakies inne, proste i skuteczne?!?

Edytowane przez roobalek

Piwa sie kolega domaga, tylko gdzie kolegi szukać?!? Oto jest pytanie ;):D

Ale, ale..... mam pytanie co do wspomnianego tagowania, to może należałoby ustalić jakie tagowanie stosujemy, bo tagi [TINO] w temacie TINO, to troche masłowo-maślanie, nie sądzicie? W Almerach (N15, N16), w Primerach (P10, P11, P12), czy w Mikrach (K10, K11, K12), to rozumiem, ale u nas w traktorkach to chyba wszystkie są V10?!? Czy może sie mylę i tez mamy 11-stki, 12-stki?!? Jeśli mamy tylko V10, to chyba nalezałoby pomysleć o innych stałych wyróznikach, może dla benzynki [Pb18], [Pb20] ([P18], [P20]), a dla disel'a [ON20], [ON22] ([O20][o22]?!? A może prościej (tu się nie znam), jeśli budowa benzynek jest niemal identyczna, i podobnie z disel'ami, to może w tematach ewidentnie związanych z śilnikami tagi [PB], [ON], przy pozostałych, wspólnych [TINO] ([V10])?

Co myslicie o takim rozwiązaniu? Może mozna zastosować jakies inne, proste i skuteczne?!?

Hmm ja by identyfikował tylko Tino a wyróżnik modelu tylko ON lub PB i to generalnie w tematach silnik, osprzęt elektryka? no bo reszta to identiko. No i dobrze by było aby każdy sobie w opisie ustawił jaki ma model. chodzi generalnie o to czy model 200-2002 czy ten powyżej 2003 - tu są pewne zmiany.

No i miodzio, to bedziemy mieć, jeśli dobrze zrozumiałem intencje: [TinoON], [TinoPB] :)

Dodane 16:32 05-10-2009

Upssss.... widzę, że zamysł był inny, ale nie mam nic przeciwko, może byc i [Tino][ON], [Tino][PB] :D

Edytowane przez roobalek

Jak na razie, w przypadku 1.8 to nie słyszałem o innej wersji niż QG18 (o ile nie pokręciłem literek). Wątki silnikowe mówią wszystko, tylko jeszcze bym dodał w odniesieniu do benzynki:

-Silnik 2,0 - bo gdzieś mi się o oczy obiło, że też występują, no to pewnie są jakieś różnice

Edytowane przez roobalek

No o takiej "żabie" ;):D tzn 1,9 to pierwsze słysze hehehehe juz mi się podoba, 10pkt za unikat, dla właściciela ;):D

Bodek05 szeryfie !!! ;):D

Może temu tematowi zmienić nazwę, na "Przeczytaj zanim zapytasz - WAŻNE!!!", i w Twoim pierwszym poście zamieścić regulacje porzadkowe. Albo taki, czy podobny temat może tu otworzyć, tak na wzór innych co widziałem na forum, bo inaczej to radia CB będziemy szukać w wycieraczkach ;):D

No o takiej "żabie" ;):D tzn 1,9 to pierwsze słysze hehehehe juz mi się podoba, 10pkt za unikat, dla właściciela ;):D

Bodek05 szeryfie !!! ;):D

Może temu tematowi zmienić nazwę, na "Przeczytaj zanim zapytasz - WAŻNE!!!", i w Twoim pierwszym poście zamieścić regulacje porzadkowe. Albo taki, czy podobny temat może tu otworzyć, tak na wzór innych co widziałem na forum, bo inaczej to radia CB będziemy szukać w wycieraczkach ;):D

Kurcze roobalek probowałem i coś sie nie da zmienić tytułu albo mi sie coś na oczy rzuciło ? chyba jest tak że jak jest juz chociaz jeden post z odpowiedzia to sie nie zmieni?

Słuchajcie z tego co wiem na 99% procent są Tinki z silnikiem 2,0 Pb i sie różnia bardzo bo .... mają tylko i wyłącznie skrzynię automat! Natomiast 1,9 na mur nie było (chyba jakiś przerabiany) 1,9 ON to miały Renault Sceniki czyli prawie bliźniak Tinki (brzydszy :devil: )znaczy się podobaja mi sie w nim przednie światła po lifcie bo te nasze plasticzki to hmm

Edytowane przez Bodek05

ROBALEK chyba leżysz i kwiczysz, bo na 100% były i są takie silniki montowane w TINO, na allegro mozna spotkac ; i co ty na to .

Przeczytaj zanim zapytasz - WAŻNE!!!",

Edytowane przez dzingis

Nie dzingis, nie leżę, i nie kwiczę, i nie widzię powodu dla którego miałbym się tak zachowywać. Nigdy nie twierdziłem, że silnik 1.9 nie był montowany w Tinkach, tylko, że pierwsze słyszę, więc nie musisz mnie zapewniać na 100%. I może Tobie należy się uwaga "Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem zanim coś wytkniesz". Jeśli faktycznie silnik 1.9 był montowany w Tinkach przeznaczonych na jakiś rynek, to osobiście nic mi do tego, jak dla mnie mógłby być montowany 10.0 na paliwo lotnicze, bo to nie mój problem tylko producenta i tego kto kupi takie cacko.

Uważasz że nie czytam/szukam?!

Tu się mylisz, wiedziony ciekawością jak wygląda ta jednostka (1.9), i jakie są ewentualne opinie, dziś przeszuakłem motoAllegro, otoMoto, i dodatkowo na googlach zapuściłem szukanie Tino 1.9, i znalazłem .............. aż jedną sztukę ogłoszenia w tytule "skrzynia biegów Tino 1.9", gdzie w opisie okazało się, że chodzi o silnik 1.8. Nic z aut, nic z części i nic z opinii. Jeśli chodzi o silnik 1.9, to było bardzo dużo trafień w wersji dci ale w Primerach.

I to by było na tyle z poszukiwań 1.9 niezależnie czy PB, czy ON w Tinkach, i tyle mi wystarczy, bo ostatecznie, ja z premedytacją zdecydowałem się na 1.8 Pb, i teraz przede mną konsekwencje takiego wyboru.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Na allegro juz ktorys raz kolesiom pisze, ze nie ma 1.6 w Tino, np. http://www.allegro.pl/item813893189_nissan_almera_tino_2002r_silnik_1_8_1_6_benz.html

Moze wystarczy tagowac 1.8 2.0 2.0Di 2.2Dci i tyle ...

Dawno tu nie bylem bo nie dzialaja mi powiadomienia i nie mam pojecia dlaczego ale bardzo sie ciesze, ze powstal dzial Tino :)

Jak widać z aukcji, są tacy, co gdy usilnie chcą spylić silniczek, to imają się różnych sztuczek/przekłamań (bo nie sądzę, że to wynik niewiedzy).

Edytowane przez roobalek