Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.114] silnik 1.8 przebieg lekko ponad 150000

Gość Markozx

Rekomendowane odpowiedzi

Zapalił mi się check podpoiłem lapka i pokazało: P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1). Teraz proszę o sugestie czy jest to sonda czy czeka mnie wymiana katalizatora. Jeśli katalizator to ile to niej więcej może kosztować.

Zapalił mi się check podpoiłem lapka i pokazało: P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1). Teraz proszę o sugestie czy jest to sonda czy czeka mnie wymiana katalizatora. Jeśli katalizator to ile to niej więcej może kosztować.

Błąd skasowałem i na razie jest spokój. Samochód nie stracił mocy spalanie trochę wzrosło ale może to być też wynikiem zmiany temperatury zewnętrznej. Mam nadzieje, że ktoś z forumowiczów miał takie problemy i się z nimi uporał a co za tym idzie pomoże w moim przypadku.

NA forum jest opcja szukaj. O tym błędzie jest masa postów i nie ma sensu kolejny temat.

http://forum.nissanklub.pl/index.php?app=core&module=search&do=quick_search&search_filter_app'>http://forum.nissanklub.pl/index.php?app=core&module=search&do=quick_search&search_filter_app[forums]=1

http://forum.nissanklub.pl/index.php?app=core&module=search&do=quick_search&search_filter_app[forums]=1

faktycznie cała dzięki za "pomoc"

ech ... niech ci będzie.

Ta kontrolka zapala się z kilku powodów:

1) może świadczyć o nieszczelności w układzie wydechowym - sprawdziłeś czy nie masz pękniętego kolektora wydechowego ?

2) może również związana być z ubytkami oleju w silniku

3) może również i co jest najczęstszą przyczyna świadczyć o tym że lejesz kiepskie paliwo do samochodu

4) może również być związane z brudnymi wtryskami.

Moja rada, zmień stację, sprawdź cały układ wydechowy między silnikiem a 2 sondą czy nie ma żadnych nieszczelności. Zalej do baku płynu do czyszczenia wtrysków.

Jak nie przestanie się zapalać to będziemy kombinować. Ten błąd nie ma wpływu na pracę silnika wiec nie wymaga aż takich inwestycji jak wymiana kata.

Oczywiście wiesz jak samemu skasować kody błędów żeby ta kontrolka cie nie wnerwiała ?

Ja walczyłem z tą kontrolką już jakiś czas, zmieniłem stację i leje paliwo niemieckie. Primerka nie zapala kontrolki a spalanie spadło do 7,5l/100.

Dzięki wielkie

Tankuje na Shell'u ale może tam też być kiepskie paliwo. Błędy kasuje programem nissan data scan, pasuje kabel od audi więc nie ma problemu.

Jutro jadę na przegląd wydechu dam znać jak wypadł. Moje auto spala na trasie ok 8 (prędkość ok 100) a w mieście 13 więc nie jest to mało ani aż tak strasznie dużo (choć nie wiem to mój pierwszy nissan) nie jeżdżę jak dziadek ani jak narwaniec wydaje mi się, że raczej normalnie. Jak wydech będzie szczelny to doleje tego specyfiku do czyszczenia wtrysków i zobaczymy.

Jeszcze raz dzięki

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...