Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] - ogumienie

pieto83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak tylko aby zaspokoić małą niepewność

350z z 2005 na felusiach 18, do tylu pakuję 255x45

a na przód 245x45 i nie do końca jestem pewien czy wejdą na przód ?

a tak poza tym jak się tym jeżdzi w zimę ?

może lepiej odpuści i coś kupić normlaniejszego na zimę ?

• 3 tygodnie później...

seryjnie są:

przód 225/45/18

tył 245/45/18

ja mam takie letnie jak i zimowe

rok temu przez pomyłkę założyli mi szerokie 245 na fele pod 225... niezbyt to wyglądało, opona sporo wystawała

• 4 tygodnie później...

Specyfikacja to sztywno podaje tylko takie szerokości na jakich z fabryki wychodzi więc nic to nam nie mówi.

Na przodzie pewnie masz 8' więc z 255 może być ciężko ale pewnie wejdą ( choć nie dam sobie za to reki obciąć )

Gumki 245/45/18 zalozylbym na 8,5x18", a 255/45/18 na 8,5 lub 9x18".

Pamietajcie, ze i szerokosc, i profil, maja znaczenie! Wszak profil to procent szerokosci...

Za szeroka opona w stosunku do felgi, z niskim profilem zrobi spory balon. Za waska z niskim profilem bedzie w stylu german-look.

Im wyzszy profil tym ta roznica mniejsza. Jednakze trzymalbym sie wskazan przecietnego kalulatora.

seryjnie są:

przód 225/45/18

tył 245/45/18

ja mam takie letnie jak i zimowe

dokładnie takie są w serii, ja już mam wszystkie rozmiary przerobione, na przód możesz spokojnie 245/45/18. Teraz mam felgi 19, przod 245/40/19 a tył 295/30/19, wszystko seria

Natomiast na zimę to kup sobie inne auto lub nowe opony zimowe i do tego przód jednak 225

Edytowane przez gato

• 1 rok później...

zastanawiam się nad załorzeniem na lato oponek 265/40/18 na tył, czy w takiej sytuacji na przodzie powinienem też zwiększyć rozmiar opon na 245/40/18 czy zostać standard 225/45/18?

zastanawiam się nad załorzeniem na lato oponek 265/40/18 na tył, czy w takiej sytuacji na przodzie powinienem też zwiększyć rozmiar opon na 245/40/18 czy zostać standard 225/45/18?

chcesz żeby Cię woziło na wzdłużnych koleinach ?

Ja bym został przy standardzie na przodzie. Zakładając szersze na tył zyskasz na przyczepności, ale stracisz na trakcji jak napisał "devi". Jeżdzę na kołach 275/30/20 na tyle i 245/35/20 przód i powiem, że w koleinach to się autko niestety nie mieści, ale za to fajnie wygląda :rofl: . sam widzisz, w tym temacie nie ma złotego środka

Ja bym został przy standardzie na przodzie. Zakładając szersze na tył zyskasz na przyczepności, ale stracisz na trakcji jak napisał "devi". Jeżdzę na kołach 275/30/20 na tyle i 245/35/20 przód i powiem, że w koleinach to się autko niestety nie mieści, ale za to fajnie wygląda :rofl: . sam widzisz, w tym temacie nie ma złotego środka

heh :rofl: mam podobnie :devil: o komforcie można zapomnieć..

Pzdr

• 2 tygodnie później...

koledzy postanowiłem przykleić do tematu kwestie zbieżności i uatawienie kątów, bo nie wiem, czy zakładać nowy temat.

Chce jechać na zbieżność do warsztatu, a nie chcę, żeby mi zrobili z Z-etki Poloneza "kartoflaka", doradźcie jakie powinny być kąty i co ewentualnie mogę podpowiedzieć mechanikom? Wszelkie uwagi mile widziane

Dzięki!

• 2 miesiące temu...
Gość gucio15

To może warto pojechać do takiego serwisu, który takie rzeczy już wie :)

Ja u siebie znalazłem stację co ma jakieś "laserowe" ustrojstwo spięte z kompem - wpisują model, rocznik, itd. i efekt zawsze jest właściwy.

znalazłem taką ciekawostkę:

http://www.rimsntires.com/specs.jsp

która obrazowo pokazuje felgę z oponą.