Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] elektryczna szyba pasażera - problem

Gość morphem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś zauważyłem taki problem: z panelu drzwiach kierowcy nie mogę opuścić ani podnieść szyby pasażera. Za to z przycisku na drzwiach pasażera da się tą szybę tylko opuścić.

Najciekawsze jest to, że przy otwartych drzwiach pasażera mogą tą szybę bez problemu opuścić i podnieść zarówno z przycisku pasażera, jak i kierowcy :mellow: A gdy zamknę drzwi, to zamykanie szyby ponownie nie działa.

Ma ktoś jakieś sugestie?

Edit:

Pomogło kilkukrotne otwarcie i zamknięcie drzwi podczas opuszczania i podnoszenia szyby. Jednak dalej nie wiem co mogło być tego przyczyną.

Według mnie problem jest z wiązką kabli, które prawdopodobnie się przetarły przy otwieraniu drzwi. Dlatego jak otworzysz drzwi to szyby działają bo kabelki wtedy akurat mają styk, a na zamkniętych nie zawsze.

U mnie z elektrycznymi szybami miałem problem z włącznikiem, ale wystarczyło przeczyścić styki i działają jak nowe.

Niedawno przy wygłuszaniu drzwi oglądałem elektrykę w drzwiach oraz w tym łączniku-przegubie między drzwiami a korpusem auta i wszystko wyglądało OK.

Ale podsunąłeś mi jeszcze jedną myśl - być może za słabo skręciłem tę śrubę łączącą obie części złącza elektrycznego w drzwiach i stąd był ten problem. Upewnię się przy najbliższej okazji.

• 2 miesiące temu...

Psiknąłem WD40 oraz mocniej dokręciłem śrubę łączącą obie części złącza elektrycznego. Podczas dokręcania słyszałem jeszcze cykanie przekaźnika od centralnego ale po dokręceniu problem już się nie pojawia i wszystko gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...