Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Losowo gaśnie na jałowych obrotach

Gość PhantomLord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem, pytałem i brak pomysłów.

Sunny N14, GA14DE z założonym gazem 2 gen.

Problem jest taki, że czasem nie potrafi utrzymać wolnych obrotów i dławi go do 100/150 obr/min i gaśnie (bez znaczenia czy na benzynie czy gazie - sprawdzałem). Po tym jak zgaśnie strasznie trudno go odpalić. Z początku myślałem że to krokowiec, więc jak już zgaśnie to próbowałem go odpalać z wciśniętym pedałem gazu (raz do oporu, raz tylko trochę - różnie) z podobnym efektem - potrzeba było ok 5-8s a czasem paru prób żeby silnik z trudem odpalił.

Dzieje się tak raz na jakiś czas, a ostatnio przynajmniej raz dziennie. Nie mam bladego pojęcia co może być nie tak, krokowiec jakiś miesiąc temu czyściłem i nie przyniosło to jakiejś konkretnej poprawy, może przez jakiś czas było lepiej.

Czy ma ktoś pomysł co to może być, czy mimo że z wciśniętym pedałem gazu nadal ciężko odpala to i tak winny jest krokowiec?

Dodam, że jak zwykle podejrzewałem o wszystko instalację gazową, ale wyregulowana jest naprawdę ok, bez żadnych zwężek w dolocie czy mixerze, śmiga ładnie i bez problemów, a specjalnie jeździłem dłuższy czas tylko na benzynie i problem jest ten sam.

Pozdrawiam

Nie wiem czy to Ci pomoże ale u mnie był tego typu motyw, że auto w ogóle nie trzymało mi niskich obrotów na BP(zalewało go) ale jak sie jechało tak ok 80 to jechal ale szarpałprzy dodaniu gazu i odejmowaniu) a na gazie było ok. Tzn jeśli silnik był zimny to trzymał obroty. Okazało się ze wariował elektrozawór. Wymieniłem cały gaźnik (udało mi sie tanio dorwać) i śmiga cacy.

• 3 miesiące temu...

-sunny N14, GA14DS z założonym gazem

-problem jest normalnie taki samiuśki; "że czasem nie potrafi utrzymać wolnych obrotów, dławi go ... i gaśnie, bez znaczenia czy na benzynie czy gazie - sprawdzałem"

-ja też jak zwykle podejrzewałem o wszystko instalację gazową, ale to chyba nie to...

-przeważnie zdarza mu się zgasnąć jeżeli schodzi z wyższych obrotów, jak się z nim delikatnie obchodzi i zwalnia przed skrzyżowaniem żeby nie było dużego skoku na obrotomierzu to jeszcze pojedzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...