Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy można podłączyć głośniki 2 ohm?

Gość KamRut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Podpowiedzcie mi proszę czy podłączenie takich głośników: http://sklepy.allegro.pl/item727900148_zaoszczedz_jbl_gto_6427_2x_nowe.html

do radia samochodowego nic nie uszkodzi? Czy ta impedancja 2 ohm nie spali mi radia albo głośników? Z tego co się orientuje, to radio ma 4 ohm.

Pozdrawiam,

KamRut

Ja tam na opakowaniu widzę że jest napisane 4ohm, a z tą impedancją w opisie to może ktoś niekumaty wyskoczył. 2 ohm to może mieć rezystancji co dla 4-ohmowego głośnika jest jak najbardziej normalne. Bo trzeba zacząć od tego że jest coś takiego jak rezystancja i impedancja: dwie różne rzeczy wyrażane w tej samej jednostce:

- rezystancja jest dla prądu stałego

- impedancja składa się z rezystancji i reaktancji i jest dla prądu zmiennego

Ponadto impedancja zmienia się w zależności od częstotliwości jaką zapodajemy na głośnik - rezystancja nie. W przypadku głośnika impedancja składa się z rezystancji, reaktancji indukcyjnej cewki głośnika i kilku innych parametrów zależnych od budowy głośnika.

Podsumowując:

autor pisząc o zredukowanej impedancji miał na myśli chyba parametr Rdc opisujący głośnik a nie samą impedancję.

ALE jeśli się mylę co do zamiarów autora opisu to: niższa impedancja niż zalecana może uszkodzić końcówkę mocy w radiu.

Ja tam na opakowaniu widzę że jest napisane 4ohm, a z tą impedancją w opisie to może ktoś niekumaty wyskoczył. 2 ohm to może mieć rezystancji co dla 4-ohmowego głośnika jest jak najbardziej normalne. Bo trzeba zacząć od tego że jest coś takiego jak rezystancja i impedancja: dwie różne rzeczy wyrażane w tej samej jednostce:

- rezystancja jest dla prądu stałego

- impedancja składa się z rezystancji i reaktancji i jest dla prądu zmiennego

Ponadto impedancja zmienia się w zależności od częstotliwości jaką zapodajemy na głośnik - rezystancja nie. W przypadku głośnika impedancja składa się z rezystancji, reaktancji indukcyjnej cewki głośnika i kilku innych parametrów zależnych od budowy głośnika.

Podsumowując:

autor pisząc o zredukowanej impedancji miał na myśli chyba parametr Rdc opisujący głośnik a nie samą impedancję.

ALE jeśli się mylę co do zamiarów autora opisu to: niższa impedancja niż zalecana może uszkodzić końcówkę mocy w radiu.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ja się na tym nie bardzo znam, na opakowaniu jest 4 ohm, ale na głośnikach jest 2 ohm. Niewiem co mam zrobić, nie chciałbym uszkodzić radia. Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych. Może ktoś miał kontakt z takimi głośnikami JBL.

No to jeśli na samych głośnikach masz 2ohm no to raczej tyle mają... Więc nie bardzo mogą pasować.

Ale... Weź do ręki ohmomierz i sprawdź ile pokaże. Po tym pomyślimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...