Gość Konstruktor Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Witam, Zaczęło się to już kilka miesięcy temu przy zapalaniu zwłaszcza rano przekręcam kluczyk a tutaj rozrusznik nie pracuje tylko słychać jakby przepływ prądu kolega powiedział że może to być bendix czy prawda to? I ile kosztuje wymiana takiego czegoś? Gdy rozrusznik pracuje to zapala z pierwszego kopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdelek Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 wyglada na bednix, jak jest taki dzwiek jak by chodzi bez obciaenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 wyglada na bednix, jak jest taki dzwiek jak by chodzi bez obciaenia Ja bym sprawdził sprawność akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bociexxx Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 ja mialem podobna sytuajce w N15 , u mnie obluzowala sie kostka stacyjki, mozesz tam najpierw sprawdzic bo czesto problemem jest sama stacyjka a nie rozruch... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Akumulator jest nowy ma zaledwie 1,5 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Powinienes slyszec cyknięcie (wysunięcie się bendiksu) - najczęstsze awarie bendiksu to albo że nie wyskoczy czyli rozrusznik się zakręci jak wiertarka nie kręcac silnikiem, co będziesz slyszal, albo bedzie chrobotał nie trafiając uszkodzonymi zębami we wrzeciono. Jak po przekręceniu słyszysz charakterystyczne bzzzzzzzzzzz, to obstawiam nie bendiks a sam rozrusznik. Jeśli przy tym gasną kontrolki to awaria może nie byc powazna, mogła wyleciec tulejka i wirnik zwiera do stojana. - charakterystyczne dla tej usterki będzie to że czasem sie uda zapalic a czasem nie (w zależności od tego jak sie ustawi wirnik) Co by nie było wyjmuj rozrusznik i zawieź do regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość casparxxx Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Mam podobne objawy ale nieco się różnią od opisanych wyżej. Brak efektu po przekręceniu kluczyka, mam po raz trzeci wcześniej pomagało pogmeranie w przekaźnikach i po chwili działał.Dzisiaj już nie zadziałał nadmienię, że podobne objawy mam właśnie w mokre dni tzn. dzisiaj zastał mnie lekki przymrozek. Objawy: przekręcam kluczyk, włączają się kontrolki jak zawsze, pozycja nr dwa zapalają się świece żarowe słychać standardowy dźwięk "kliknięcie... jak gdyby coś się włączało w silniku" . Próba włączenia rozrusznika zaraz po wygaśnięciu kontrolki, cisza , kontrolki nawet nie drgnęły, światło nie przygasło brak spadku mocy świecą z tą samą siłą, słychać delikatne kliknięcia w silniku podczas prób odpalenia .... i tak drugi raz nic, trzeci raz nic i czwarty też cisza .... Proszę o poradę osoby, które miały podobne problemy z silnikiem primery TD lub innym silnikiem, oraz szacowany koszt części ... Pozdrawiam. na dzień dzisiejszy odkręciłem i przeczyściłem wszystkie przyłącza rozrusznika posmarowałem smarem grafitowym. Zdam relacje czy pomogło Edytowane 13 Listopada 2009 przez casparxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brunow Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Mam podobne objawy ale nieco się różnią od opisanych wyżej. Brak efektu po przekręceniu kluczyka, mam po raz trzeci wcześniej pomagało pogmeranie w przekaźnikach i po chwili działał.Dzisiaj już nie zadziałał nadmienię, że podobne objawy mam właśnie w mokre dni tzn. dzisiaj zastał mnie lekki przymrozek. Objawy: przekręcam kluczyk, włączają się kontrolki jak zawsze, pozycja nr dwa zapalają się świece żarowe słychać standardowy dźwięk "kliknięcie... jak gdyby coś się włączało w silniku" . Próba włączenia rozrusznika zaraz po wygaśnięciu kontrolki, cisza , kontrolki nawet nie drgnęły, światło nie przygasło brak spadku mocy świecą z tą samą siłą, słychać delikatne kliknięcia w silniku podczas prób odpalenia .... i tak drugi raz nic, trzeci raz nic i czwarty też cisza .... Proszę o poradę osoby, które miały podobne problemy z silnikiem primery TD lub innym silnikiem, oraz szacowany koszt części ... Pozdrawiam. Podejrzewam zawieszone lub zużyte szczotki w rozruszniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 No i wyszło został wymieniony bendix i tulejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość casparxxx Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 No i wyszło został wymieniony bendix i tulejki. Jakie są koszta wymiany bendixa i tulejek? Pzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 250zł w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość casparxxx Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 250zł w moim przypadku. Dziękować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 No i gwarancja na pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi