Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Primera

baniaczek136
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam primere P10 problem polega na tym że gdy zaciągnę ręczy hamulec to hamuje mi tylko prawe koło a lewe nie

linka jest podciągnięta i sprawdzona ciągnie obydwie strony a lewa strona nie hamuje jaka może być tego przyczyna

witam

mam primere P10 problem polega na tym że gdy zaciągnę ręczy hamulec to hamuje mi tylko prawe koło a lewe nie

linka jest podciągnięta i sprawdzona ciągnie obydwie strony a lewa strona nie hamuje jaka może być tego przyczyna

Jeżeli masz bębny to może ci się linka wypieła z takiej dzwigienki :)

Poproś kogoś, żeby Ci powajchował ręcznym i będziesz widział czy dźwigienka na zacisku rusza się. Jak nie to pewnie pękła linka w pancerzu. Gorzej jak bedzię trzeba zacisk zdemontować i go rozebrać

akurat w tym tygodniu rozbierałem oba tylne zaciski...tu może być kilka przyczyn,część z nich opisali koledzy..główny problem może siedzieć w lince oraz mechanizmie ręcznego w zacisku (nie odbija) linka jeśli jest zapieczona w pancerzu też nie będzie odbijać co spowoduje grzanie się koła.Musisz rozebrać zacisk potem wyjąć klocki i poruszać dźwigienką od ręcznego - jeśli wraca samoczynnie to jest ok,przy okazji obejrzyj linki czy nie są popękane przy mocowaniach do podwozia.

Kolego jeśli dzwigienka działa i linka jest cała to doszukiwał bym się problemu w regulacji. Regulacje przeprowadza się kręcac tłoczkiem. Jeśli wkręciłeś tłoczek na maksa to masz swoja odpowiedz.

Kolego jeśli dzwigienka działa i linka jest cała to doszukiwał bym się problemu w regulacji. Regulacje przeprowadza się kręcac tłoczkiem. Jeśli wkręciłeś tłoczek na maksa to masz swoja odpowiedz.

Nie, tłoczek powinno się wkręcać (w prawo) do końca przy każdej wymianie klocków, tam nic sami nie regulujemy, po naciśnięciu na peadał hamulca tłoczek sam się wyreguluje, regulacja jest tylko na linkach przy dźwigni ręcznego. Warto też zwrócić uwagę przy składaniu zacisku aby wypustki w klocku trafiły w odpowiednie miejsca tłoczka, zapobiega to obracaniu się tłoczka.

Problemem autora wątku jest pewnie zapieczony tłoczek w zacisku albo jakieś uszkodzenie w samym zacisku, kto kiedyś to rozbierał, to wie z ilu części to się składa.

tak kolego, ja też to rozbierałem wiele razy i jak najbardziej reguluje się kręcac tłoczkiem - glownie wtedy kiedy hamowanie jest na jedno koło. Zajrzyj do serwisówki hamulców Girling - Lucas

Rozumiem, że co kilka dni robierasz zacisk i doregulowujesz tłoczek do zużywającego się klocka?

Zajrzyj do serwisówki hamulców Girling - Lucas

Gdzie ją znajdę? Chętnie poczytam.

mam w warsztacie książki lucasa do wielu układów, oczywiscie ze nie doregulowuje ;-) Ale jak Ci nie będzie hamowac na jedno koło to to najszybsza metoda. Oczywiscie możesz czekac aż się jakims cudem śrubka w środku wykręci (jest bezwładna) - i w końcu się pewnie tak zrobi. Problem polega na wkręcaniu tłoczków, jak wkręcasz do końca to teoretycznie powinno byc ok. W praktyce jest tak że w jednym masz juz bezwładną śrubkę a w drugim nie. Nie ważne, mówie co wiem z praktyki, rób co chcesz.