Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

almera n16 przełączanie na gaz

Gość pawelrudnicki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawelrudnicki

witam.. czy to normalne ze w temperaturze ponizej zera trzeba przejechac ok 4 kilometry na benzynie zeby auto przełaczylo sie na gaz( almera n16 2000r,silnik 1,5 16v 70tys przebiegu)??? Termostat wymieniony, chlodnica przysłonieta na 3/4, instalacja KME diego3, temperatura przelaczania ustawiona na 40stopni . Prosze o odpowiedz i sugestie :)

Edytowane przez pawel r

moim zdaniem to troche za długo, sądze ze powinien Ci się przełączyc wczesniej, i sądze też ze 40 st to troche za dużo ;-) masz ustawione. Zrezygnuj z przysłaniania chłodnicy - to nie żuk. Od tego jest termostat, a kiedys bedziesz jechal na narty ze znajomymi w załadowanym autku pod górke i mu sie zrobi ciepło przez to.

Witam, mam almere N15 benzyna gaz 1.4 16v 99r i od kilku dni, jest ochłodzenie i samochód zaczą dziwnie na gazie jeździć, tzn na gazie ,,parkocze na niskim biegu i potrafi zgasnąć (1 czesami na 2 biegu) i nie wiem co to może być, czy trzeba wymienić filtr gazu, a może instalacja cała się sypię, jeszcze kilka dni temu jeżdził bardzo dobrze, a dodatkowo teraz jakby głośniej pracuje silnik, ale jesli przerzuce na benzyne jeździ bardzo ładnie, bez problemów, cały czas jeżdze na auto, czyli odpalam na benzynie poczym za chwile samo przeskakuje na gaz (tylko obroty nawet sie nie ruszy i już sie przerzuca) i tutaj u was czytam że sugerujecie pojęzdzic na benzynie adłuzej a potem gaz? co myslicie o moim problemie z gazem? jest jakas rada?

zacznij od powiedzenia nam co to za instalacja, chociaż która generacja. Jeśli II gen. to w czasie jak sie dławi zobacz czy parownik nie zmarzł - prawdopodobnie on będzie przyczyną twoich problemów - a dziwna praca silnika efektem niepoprawnie dozowanego paliwa przez zmarznięty parownik. Jeśli masz instalację nowszą to sprawa już taka prosta nie będzie, i tutaj muszą się wypowiedziec mądrzejsi.

Jezdzij na benzynie przynajmniej do czasu aż wskazówka temperatury sie nie ruszy na skali (nie pod nią) i dopiero na gaz przełączaj. Rozgrzany płyn powinien już wystarczająco dobrze ogrzewac parownik aby problemy nie występowały.

Ja mam BRC seq 24 - przełączanie na gaz 30C. Sprawa wygląda tak w wakacje i dni do 20C przełączenia następuje prawie natychmiastowo nie zdążę wyjechać z parkingu. Czym zimniej na dworze tym przełączenie następuje po dłuższych dystansach, Parownik musi się rozgrzać , dodatkowo podczas jazdy rozpoczyna się chłodzenie zimnym powietrzem wiec objaw jest normalny tak jak gaśniecie na zimnym silniku przy niskich obrotach.

witam.. czy to normalne ze w temperaturze ponizej zera trzeba przejechac ok 4 kilometry na benzynie zeby auto przełaczylo sie na gaz( almera n16 2000r,silnik 1,5 16v 70tys przebiegu)??? Termostat wymieniony, chlodnica przysłonieta na 3/4, instalacja KME diego3, temperatura przelaczania ustawiona na 40stopni . Prosze o odpowiedz i sugestie :)

W KME to może być normalne. Ja mam wersję starszą tj KME Diego 1.4. W sofcie tego sterownika jest "zaszyta" wartość temperatury gazu w fazie lotnej dla której może nastąpić przełączenie- z moich obserwacji wynika że jest ustawiona na 0 bądż 10C (nie pamiętam bo rozgryzałem temat ze 2 lata temu).

Pytanie gdzie masz zainstalowany czujnik temp gazu?

Temp przełączania 40C to temp parownika. Może w sofcie dla wersji G3 jest możliwość ustwienia również temp. przełączania dla temp gazu odparowanego?

witam!

ja mam taki problem. mam n16 1.5 16v z sekwencją brc i mam taki problem. ostatnio po przełączeniu na gaz silnik lubi zgasnąć na jałowym lub przygasa. czy to może być wina filtrów gazu lub świec?

Gość pawelrudnicki

mozliwe ze trzeba wyregulowac obroty jalowego biegu. mialem taki sam problem. obroty spadaly do ok 500 i auto gaslo . wizyta u gazownika zorwiazala problem

Edytowane przez pawel r

witam!

ja mam taki problem. mam n16 1.5 16v z sekwencją brc i mam taki problem. ostatnio po przełączeniu na gaz silnik lubi zgasnąć na jałowym lub przygasa. czy to może być wina filtrów gazu lub świec?

To nie jest wina świec. Czym prędzej na przegląd instalacji, bo może grozić regeneracja głowicy. W BRC lubią podobno siadać wtryskiwacze albo reduktor. Poczytaj tu www.lpg-forum.pl