Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Problem z instalacją radioodtwarzacza

Gość gh0st

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów :)

Zakupiłem dzisiaj odtwarzacz Kenwood, model KDC-W4544U. Będąc w sklepie od razu wziąłem przejściówkę z kostki Nissanowskiej na ISO, żeby nie bawić się z cięciem przewodów. Pan przy kasie zapytał się czy chciałbym aby odtwarzacz został zamontowany w moim aucie za dodatkową opłatą, grzecznie odmówiłem i powiedziałem, że poradzę sobie bez większych problemów (tak mi się wydawało). Po przyjeździe do domu, w pełni podekscytowany, wyjąłem jednostkę z pudełka, wraz z ramką, instrukcją, woreczkiem i innymi pierdołami. Wyjąłem fabryczne radio, potem (po delikatnych problemach) zamontowałem ramkę, podpiąłem jeden koniec przejściówki pod okablowanie auta drugi pod odtwarzacz (nie podłączyłem anteny bo potrzebna mi jest przejściówka ewentualnie musiałbym rozebrać fabryczny kabel) , przekręciłem kluczyk i... nie działa. Na odtwarzaczu nic się nie wyświetla, wciskanie guzika "RESET" nic nie daje, kompletna klapa. Podłączyłem z powrotem fabryczne radio i ono działa (dziwne jest dla mnie to, że gdy podłączyłem same kostki, podświetlenie radia mrugało i nic poza tym, a po podłączeniu anteny radio zaczęło normalnie działać, ale to jest akurat nieważne gdyż fabryczne radio mnie nie interesuje).

Teraz mam pytanie w czym leży problem dotyczący instalacji nowego radioodtwarzacza? Nic mi nie przychodzi do głowy, może któryś z forumowiczów spotkał się z tym problemem i wie co jest nie tak.

z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam :)

Sprawdź gdzie idzie +12v i masa, miernikiem na kostce nissana, i czy łączy się z odpowiednimi kablami w ISO, moim zdaniem po prostu kable nie grają.

Kolego

gh0st

problem leży w 99% w masie, a właściwie jej braku. Musisz wziąć przewód, taki minimum 1,5mm2 złapać gdzieś gołej blachy spod śruby i podłączyć do przejściówki w miejsce masy (w radioodtwarzaczu przy kostce ISO to czarny przewód).

Kolego

gh0st

problem leży w 99% w masie, a właściwie jej braku. Musisz wziąć przewód, taki minimum 1,5mm2 złapać gdzieś gołej blachy spod śruby i podłączyć do przejściówki w miejsce masy (w radioodtwarzaczu przy kostce ISO to czarny przewód).

Miałeś rację, ale zrobiłem głupotę bo zamiast do nowego radia przykręcić zaczepy od oryginalnego, to wstawiłem kieszeń <głupek>. Dopiero po jakimś

czasie zauważyłem, ze w Kenwoodzie są miejsca na śruby.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...