szymansky Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Wiadomo załączamy 4x4 na śniegu , ale pokonywać zjazdy z stromych wzniesień na drodze? W automacie jest do wyboru coś takiego jak O/D na lewarku ( wyłącznie tego w instrukcji opisane jest jako "wyłączenie nadbiegów w skrzyni" ), wyłączenie tego ów "O/D OFF" - kontrolka na zegarach, zmienia się z "D" na 4. Czy wtedy jest możliwa ręczna zmiana biegu na niższy lewarkiem ? Czy wtedy sam będzie redukował aby utrzymać obroty ? W lato zaobserwowałem wracając z Zakopanego ,że normalnie podczas zjazdu na drodze musiałem hamować hamulcami ,bo auto się rozpędzało z górki. A ja chciałbym hamować ,ale silnikiem ! Jaka najprostsza metoda na automat zima w górach i bezpieczne sie poruszanie zjeżdżając ze stromego wzniesienia ,aby nie hamować hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Jeżeli mówimy o automatycznej skrzyni to odcinają biegi. Dajesz na 1 lub 2 w zależności od górki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymansky Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Jeżeli mówimy o automatycznej skrzyni to odcinają biegi. Dajesz na 1 lub 2 w zależności od górki. Czyli nie ma znaczenia czy mam włączone O/D OFF czy wyłączoen , to mogę ręcznie wajchą zmienić bieg na sztywno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 O/D OFF wyłącza nadbieg skrzyni automatycznej. Czyli w przypadku nawary tak jakby 5 bieg. Jeżeli potrzebujesz mniejszego biegu to tak jak napisałeś ręcznie wajcha odcinasz kolejne biegi wybierając 3, 2 lub 1. Z czego musisz wiedzieć, że wybór 3 nie oznacza wybór 3 biegu. Znaczy to, że skrzynia ma do dyspozycji biegi 1, 2 i 3. Mam nadzieję, że jasno to opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sawickas Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 ja tam zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymansky Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 no teraz wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.