Gość dr slawooo Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam postanowiłem założyc nowy temat .A mianowicie mam pewien dylemat.Może ktoś z was wymnieniał same swożnie w wachaczach przednich i czy wogóle da się wymienic ? Ponieważ znalazłem na allegro same swożnie do naszych autek w cenie 85 zł a za cały wachacz trzeba minimum zapłacic 700 zł z kosztami różnica dośc znacząca w cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 dr slawooo! Ja wymieniałem cały prawy wahacz, mimo, że znalazłem "fachowca" który powiedział, że za 450 regeneruje swożnie. Ale z tego co podpytałem w wielu warsztatach, to przy wahaczu raczej bym nie kombinował i ani nie regenerował ani nie próbował wymienić samego swożnia. Wydasz 85 zł za nie wiadomo co, zapłacisz za wymianę ze 150-200 a potem będziesz miał problemy a to ze zbieżnością a to ze stukaniem. Tym bardziej, że można domyślać się jak ta wymiana swożnia wygląda? Młot, imadło, palnik do grzania i....poszło. Moim zdaniem jest to dość ważny element (wahacz) przy tej klasie i masie auta, więc ja raczej odradzam. Wiem, że 700 zł piechotą nie chodzi, ale z drugiej strony możesz potem mieć więcej kłopotów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr slawooo Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 dr slawooo! Ja wymieniałem cały prawy wahacz, mimo, że znalazłem "fachowca" który powiedział, że za 450 regeneruje swożnie. Ale z tego co podpytałem w wielu warsztatach, to przy wahaczu raczej bym nie kombinował i ani nie regenerował ani nie próbował wymienić samego swożnia. Wydasz 85 zł za nie wiadomo co, zapłacisz za wymianę ze 150-200 a potem będziesz miał problemy a to ze zbieżnością a to ze stukaniem. Tym bardziej, że można domyślać się jak ta wymiana swożnia wygląda? Młot, imadło, palnik do grzania i....poszło. Moim zdaniem jest to dość ważny element (wahacz) przy tej klasie i masie auta, więc ja raczej odradzam. Wiem, że 700 zł piechotą nie chodzi, ale z drugiej strony możesz potem mieć więcej kłopotów. Pozdrawiam Dziś wymieniłem cały wachacz ale po wyjęciu wachacza mechanik powiedzał że gdyby nie tuleja zbędnie wydana kasa na wachacz ponieważ bez problemów można wymienic sam swożeń który kosztuje 85 zł tak więc jeżeli padł wam sam swożeń szkoda kasy na cały wachacz efekt będzie ten sam a conajmniej 700 zł w kieszeni bo skoro wymienialny jest swożeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylvester007 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja w górnych przednich wahaczach wymieniałem osobno i sworznie i tuleje metalowo-gumowe. jeżeli masz mechanika, który zrobi to dobrze będziesz jeździł, a w portfelu zostanie kilka stów. Szanuję zdanie innych forumowiczów ,którzy twierdzą ,że wahacz jest elementem , który winien być wymieniony w całości. Należy jednak obiektywnie stwierdzić ,że wymiana samych elementów wahacza zrobiona fachowo nie będzie miała wpływu na bezpieczeństwo , a na pewno pozwoli oszczędzić około 400 - 500 zł. Wolny kraj - każdy sam decyduje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 jeśli sworzeń jest częścią , którą można wymienić w Murano, bez jakiś patentów dodatkowych, w sprzedaży są dostępne same sworznie, to po co się pakować w wymianę całego wahacza, jak można szybko znowu go wywalić po polskich drogach, równie dobrze można wymienić całe auto. Kupimy wahacz jakiegoś zamiennika allegro ala'oryginalny i niedługo historia się powtórzy, albo momentalnie nam w ala'oryginalnym tuleje polecą. Sporo aut ma odkręcane sworznie wahacza i kupuje się wahacz bez sworznia. już sceptyczniej bym podchodził to wymiany tulei wahacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość procar Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Potrzebuję w Murano wymienić tylne poduszki (takie gumy z metalem) wahacza przedniego. Gdzie można je kupić, bo wszędzie mi mówią, że to muszę kupić razem z wahaczem, a to masakra cenowa. Staszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGOR500 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam postanowiłem założyc nowy temat .A mianowicie mam pewien dylemat.Może ktoś z was wymnieniał same swożnie w wachaczach przednich i czy wogóle da się wymienic ? Ponieważ znalazłem na allegro same swożnie do naszych autek w cenie 85 zł a za cały wachacz trzeba minimum zapłacic 700 zł z kosztami różnica dośc znacząca w cenie. wymieniaj sam sworzeń fabryka też go jakoś tam wcisnęła zdejmuje się pierścień i wyciska z frezów na prasie, potem na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.