camo Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Czy wam tez tak piszcza hamulce? zwlaszcza przy malych predkosciach na zimnych tarczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomcio15 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Nic nie piszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grafd Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Czy wam tez tak piszcza hamulce? zwlaszcza przy malych predkosciach na zimnych tarczach. Mi też piszczy jak diabli, nie mam pojęcia dlaczego i jak się tego pozbyć - może jak ktś wie to bardzo prosze o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camo Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Mi też piszczy jak diabli, nie mam pojęcia dlaczego i jak się tego pozbyć - może jak ktś wie to bardzo prosze o radę. jaka masz wersje samochodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras78 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 u mnie też cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sygma Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 rozbierz zaciski, wyczyść je, nasmaruj smarem do tego i poskładaj..... pomoże. takie piszczenie to nic innego jak drgania klocka. podobne zjawisko jest jak przeciągniesz kredą po tablicy.... czasem zapiszczy będę miał chwilę to napiszę ciut więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harleydavidson88 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 A u mnie piszczą i też przy małych prędkościach. Przy delikatnym hamowaniu piszczą a jak mocniej depnę to nie piszczy. Kupiłem zmywacz do tarcz hamulcowych ( za załe 12zł), w wolnej chwili chcę umyć tarczę. Jak pomoże- dam znać. Po rozmowie z kilkoma mechanikami: Zdjąć klocki hamulcowe, położyć papier ścierny na równej powierzchni ( np na kafelkach) Zeszlifować trochę klocka ( TROCHĘ!!) Zmywaczem do tarcz lub rozpuszczalnikiem umyć tarcze hamulcowe. Całość złożyć Dzieje się tak przy tanich klockach, po mocniejszym hamowaniu niestety. Ja też używam tanich klocków ( po poprzednim właścicielu) i u mnie to pomogło. A i jeszcze jedno.... - NIGDY BOSCH!!! Badziew z chin, 90 % piszczy. Pracowałem w hurtowni motoryzacyjnej FOTA i bardzo często zgłaszano reklamację na tarcze hamulcowe BOSCH. Polecam ATE albo TEXTAR!!!! I nie kupuj ceramicznych klocków jeśli nie masz ceramichnych i wentylowanych tarcz. PIENIĄDZE W BŁOTO, EFEKTU ZERO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Ale żeś bzdury napisał. Jakby tak było to byśmy wymieniali klocki średnio co 10 tyś.km. Piszczenie to loteria. Klocki w Pathie nie mają czujnika zużycia. Jest tylko blaszka w siedzeniu która z czasem zbliża się do tarczy a jak już zaczyna dotykać to jest to bardzo charakterystyczny objaw. Każdy klocek z czasem jest szklisty i nie wynika to z jego materiałów tylko fizyki, dociskasz klocek do tarczy więc on zaczyna się pięknie szlifować. Filozofia polega na tym aby nie wpadał w wibracje powodujące piszczenie. Z przodu mam EBC Green Stuff 6000, pięknie wypolerowane przez tarczę od 17tyś. km i nie piszczą. Z tyłu mam Textary, ładnie matowe ale piszczą jak chcą bez względu na to czy deszcz, śnieg czy słońce. Od czasu do czasu je ściągam i delikatnie je szlifuję, pomaga na okolo 5 tyś km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HALPOR Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 tojaert Możesz przybliżyć jak wg Ciebie działa czujnik akustyczny i jak jest "uruchamiany"? Czujnik akustyczny to nic innego jak blaszka ustawiona na minimalne zużycie okładziny ciernej - gdy okładzina osiągnie minimalną grubość blaszka dotyka tarczy i piszczy. Nie jest w żaden sposób "uruchamiana" mechanicznie. "harleydavidson88 I nie kupuj ceramicznych klocków jeśli nie masz ceramichnych i wentylowanych tarcz. PIENIĄDZE W BŁOTO, EFEKTU ZERO." Kolejna bzdura. Klocki ceramiczne takie jak Ate Ceramic, Jurid White itd nie mają nic wspólnego z klockami do układów ceramicznych. Klocki ceramiczne popularnych producentów zaprojektowane są do pracy ze standardowymi tarczami żeliwnymi. Faktem jest, że po przegrzaniu robią się agresywne dla tarcz i dlatego nie zalecane są do takich samochodów jak Navara/Pathfinder Poniżej przetłumaczony z niemieckiego opis klocków Ate Ceramic https://www.facebook.com/385115264868588/photos/a.552355168144596.1073741838.385115264868588/552355171477929/?type=1 Co do piszczenia klocków to w takich samochodach jak Pathfinder/Navara to częśto jest to spowodowane przegrzewającymi się, standardowymi klockami. Na klockach Upgradowych (EBC Green 6000, Hawk HPS, Hawk LST, Galfer Sport) problem nie będzie występował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.