Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tekna 2009 - wyposażenie

Gość vasy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dorzuce swoje 3 grosze - odebrałem TEKNE (QQ+2) wczoraj - 27.11 - lusterko jest automatyczne i działa wspaniale (wracałem od dealera - już - wieczorem) - jest tak jak powinno byc...

A jednak - łyso mi to pisac - ale fakt kupna nowego samochodu, przyciemniane tylnie szyby, perfidnie schowany za lusterkiem wstecznym "dzyndzel" dzien/noc oraz wieczorne godziny odbioru - przyćmiły zupełnie zdrowy rozsądek - rzeczywiscie odebrałem QQ+2 Tekna ze zwykłym lusterkiem (27.11.2009) - jak chyba wiekszosc. Przekonałem się o tym zupełnie nie dawno - ustawiajac lusterko - ehhhh...

Kontaktowałem sie z dealerem (Kraków, Krzemionki) i ponoc Nissan bedzie wysyłam listy z "przeprosinami" i informacja na temat (tajemniczej) gratyfikacji - osoba z ktora rozmawiałem nie potrafiła mi powiedziec co to oznacza, ponoc zainteresowani (czy ja nim jestem - nie wiem) maja byc poinformowani do konca marca - ten termin też nie przeszedł lekko przez gardło sprzedawcy nissana.

W kazdym razie podejmuje kroki wyjasniajace majace na celu uzmyslowienie "nissanowi/dealerowi", ze towar ktory kupiłem nie jest w pełni tym ktory zamawiałem, a co z tym idzie licze na jakas ugodę/gratisy - (bynajmniej nie chodzi o samo lusterko - to tez jest spoko - autem jezdzi sie bez problemowo i nic mnie nie oslepia) - chodzi o zasady.

pozdro - nabity w butelke ;)

W nawiązaniu do moich poprzednich postów dzielę się informacją jak skończyła się moja "afera lusterkowa". Po wymianie kilkunastu pism z centralą Nissana w końcu otrzymałem takie o jakie mi chodziło. Zostałem w nim poinformowany o tym, że Nissan Europe... nie był stroną umowy, a dealer przed odebraniem samochodu wiedział, że lusterka nie ma. Miał obowiązek mnie powiadomić a ja mogłem odstąpić od umowy lub ją negocjować. Wyraźnie również piszą, że dealer nie dopełnił obowiązku poinformowania mnie.

Takie pismo było mi wyraźnie na rękę bo skoro centrala się wypięła i wyraźnie wskazuje winnego dealera to oni z centralą raczej dyskutować nie będą. Oczywiście napisałem reklamację do dealera i załączyłem w.w pismo z centrali. Już następnego dnia dzwonili z salonu, że chcą się dogadać. Usłyszałem, że mam się zastanowić co bym chciał w ramach rekompensaty (lusterko raczej nie wchodzi w grę z powodów skomplikowanego montażu - tak przynajmniej twierdzili). W sumie tak jak kilka osób pisało bez tego lusterka da się żyć. Przyciemniane szyby bardzo pomagają. W związku z tym, że często jeżdżę na narty chciałem i tak kupić belki do relingów. W cenniku Nissan za oryginalne chce 1200zł. Drogo jak cholera ale są idealnie dopasowane i nie wystają poza samochód. W związku z tym umówiłem się z Nissanem, że salon daje 800zł Centrala Nissana 250zł(rekompensata przysługująca wszystkim którzy mają problem z brakującym automatycznym lusterkiem) a ja dokładam 150 (to w miarę rozsądna cena za bagażnik).

Ważne jest to, że ten talon od Centrali na 250 zł załatwi też salon a ja mogę już w poniedziałek odebrać bagażnik.

Podsumowując nie skończyło się źle. Szkoda tylko, że wszystko tak długo trwało. Idealnie byłoby gdyby Nissan sam wystąpił z inicjatywą i sprawę załatwił szybko. Nie ukrywam, że wpływa to na moją negatywną ocenę polityki firmy.

Kolegom, którzy piszą, że do Trybunału w Strasburgu powinniśmy pisać, odpowiem krótko. Jeśli nie rozumiecie, że to nie o lusterko w tej prawie chodzi to darujcie sobie tego typu rady. Śmiecicie tylko niepotrzebnie.

P.S. Wielkie dzięki wszystkim, którzy rozwijają wątek i dzielą się swoimi uwagami (tymi rzeczowymi) bo dzięki tym informacjom udało mi się swoją reklamację pozytywnie załatwić.

No to teraz zrobi się gorąco na linii klient - NISSAN SALES CENTRAL & EASTERN EUROPE, a później w salonach. W końcu sprzedaż była duża.

Poważne podejście do klienta= mały problem.

Chowanie głowy w piasek= duży problem.

• 2 tygodnie później...

50 % cię skasowali to znaczy na ile wycenili lusterko ? jestem ciekaw bo centarala podobno twierdziła iż jest to koszt ok 250 zł.

U mnie temat lusterka zakończony pozytywnie po prawie 3-ch miesiącach od zasygnalizowania. Wczoraj zostało założone bez dodatkowych kosztów.Rzeczywiście jest większe od "manualnego" -chyba lepiej dopasowane do geometrii tylnej szyby.Jak działa w nocy jeszcze nie sprawdzone - jechałem z serwisu za dnia.

Pozdrawiam.

Edytowane przez JACEK1952

• 7 lat później...

Witam wszystkich. Odrazu mowie jestem swiezakiem na forum jak i w obcowaniu z tym wlasnie modelem. Niedawo zakupilem ten wlasnie model z 2009 r. i juz na wejsciu mam problem. po pierwsze nie wiem gdzie znajduje sie karta do nawigacji aby wgrac nowe mapy pomozecie?

Witam wszystkich. Odrazu mowie jestem swiezakiem na forum jak i w obcowaniu z tym wlasnie modelem. Niedawo zakupilem ten wlasnie model z 2009 r. i juz na wejsciu mam problem. po pierwsze nie wiem gdzie znajduje sie karta do nawigacji aby wgrac nowe mapy pomozecie?

Zapytam jak laik, jeśli chodzi o wgrywanie nowych map, jak chcesz to zrobić? Nie chcę opisu czy instrukcji. Jaka mapę chcesz umieścić na karcie?