Gość Rudy89 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Dzisiaj przy okazji sprzątania samochodu odkryłem, że jakaś złączka jest odpięta od takiej niebieskiej kostki (przekaźnik??) i zamostkowana. Rozwinąłem taśmę izolacyjną, którą była owinięta i przypadkowo rozłączyłem. Nie zapamiętałem jak było podłączone potem próbowałem zamostkować tak jak było narysowane na tej kostce 1-2 spiralka, 3-5 był symbol rozłączenia. Samochód opalił i zaraz zgasł. Potem już w ogóle nie odpalił. Co się mogło stać i co zrobić? Kupić tą kostkę i jakieś bezpieczniki(jak tak to jakie)? Moze zlepodłączyłem mostek? Proszę bardzo o pomoc. Nic się nie znam na elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MICHOO Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 kolego ten symbol spiralki jest to cewka tego przekaźnika więc tego nie zwieraj bo zrobisz zwarcie. powinieneś zewrzeć raczej styk tego przekaźnika czyli ten drugi symbol co pisałeś. I grubo mi się wydaje że to jest dodatkowy przekaźnik od alarmu który rozłącza ci pompę paliwa dlatego za pierwszym razem auto ci odpaliło. zewrzyj styk przekaźnika i powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 To kostka od nadmuchu. Pytanie: Jak zneutralizować immo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MICHOO Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 to nie kostka tylko przekaźnik, a po drugie to ja jest podlączone zabezpieczenie antykradzierzowe to kwestia wyobraxni osoby która je montowała bo róznie to ludzie robią odcinają pompę paliwa, zapłon, czujnik położenia wału metod jest naprawdę wele i nie wiadomo jak to zrobił ktoś w twoim przypadku. ale cięzko będzie ci dojśc do ładu jesli nie masz zielonego pojecia o elektryce/elektronice najlepiej jak byś miał miernik i sobie pomierzył bo możliwe że to co odpiąłeś to zasilanie do tego imobilajzera. ale jak mówisz że za pierwszym razem ci odpalił to ja bym sprawdził czy po przekręceniu na zapłon jest napięcie na pompie paliwa bo najprawdopodobniej to ci odcina, i szukać gdzie jest podpięte to zabezpieczenie i pod co, w którym miejcu przerywa ci obwód zasilania pompy. wszystko zależy od fantazji osoby to zakładajacej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 immo jest fabryczny - NATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MICHOO Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 skoro tak to muszisz pomierzyć gdzie pojawia ci się napięcie po przekręcniu zapłonu i to najprawdopodobniej bedzie cewka przekaźnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Wybacz MICHOO ale nie rozumiem. Piszesz jak obejsc immo czy co to moze byc innego? Pamietaj ze mam diesla. Sprawdziłem bezpieczniki engine cont1 był spalony - zmieniłem na taki sam i nadal lipa... Komp raczej się nie spalił, przynajmniej nie doszczętenie bo świece załącza (słychać pyknięcie przekaźnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MICHOO Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 jak nie wiesz jak to połaczyć to ściągnij sobie schemat instalacji, no chyba że z tym nie dasz rady to pozostaje ci elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikey_one Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Niestety, jak masz NATS'a to z obejściem go nie masz żadnych szans (jeśli to NATS - Zell co Ty na to??), natomiast ten przekaźnik o którym mówisz, może być od odcięcia zapłonu, to że jak go rozłączasz to nie chodzi dmuchawa, może znaczyć, że poprostu bierze zasilanie z nawiewu... Tak jak powiedziałem Ci przez telefon - tak się diagnozy nie da postawić, trzeba byłoby go obejrzeć i dopiero wtedy szukać... Na moje wiem już co nie pozwala Ci go odpalić - brak napięcia na odcięciu paliwa na pompie. Teraz trzeba tylko dojść co to powoduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Newsy: -nie ma sygnału na gniazdku OBD -wszystkie bezpieczniki w środku i pod maską są raczej wporzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sergiej Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Niestety, jak masz NATS'a to z obejściem go nie masz żadnych szans (jeśli to NATS - Zell co Ty na to??), natomiast ten przekaźnik o którym mówisz, może być od odcięcia zapłonu, to że jak go rozłączasz to nie chodzi dmuchawa, może znaczyć, że poprostu bierze zasilanie z nawiewu... Tak jak powiedziałem Ci przez telefon - tak się diagnozy nie da postawić, trzeba byłoby go obejrzeć i dopiero wtedy szukać... Na moje wiem już co nie pozwala Ci go odpalić - brak napięcia na odcięciu paliwa na pompie. Teraz trzeba tylko dojść co to powoduje... moze nie jestem elektrykiem samochodowym ale z doswiadczenia wiem ze wszystko da sie obejsc ...moze przeciez podac z innego miejsca napiecie na pompe tylko po co nowe kable klasc hehe ... ale faktem jest ze na odleglosc to ciezko naprawiac cos do czego nie mamy schematu...moze ktos z was ma schemat tego gowna i cos razem poradzimy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo1976 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 "Niestety, jak masz NATS'a to z obejściem go nie masz żadnych szans" Na wstępie zaznaczam, że nie testowałem tego u siebie, ale wracając do tematu obejścia NATS-a znajomy elektromechanik mówił mi kiedyś, że wystarczy przy skrzynce NATS-a odszukać przewód w którym pojawia się +12V po stacyjce, odciąć go i doprowadzić przewód ze stałym +12V. Wtedy ponoć NATS jest cały czas rozbrojony. Ale jak wspomniałem powyżej nie testowałem więc niczego nie gwarantuję. Widziałem coś podobnego chyba na elektroda.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Po raz n-ty sprawdziłem bezpieczniki, wszystko gra. Pod maską jest taki przekaźnik eng cont 1 co od niego miałem przepalony bezpiecznik wyjąłem go i styki wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość momopole Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 jeśli masz NATSa to masz lipę przykro mi na wakacjach miałem coś podobnego miałem zwarcie w instalacji wywaliło sterownik immo i pompa paliwowa nie dostawała napięcia, musiałem wymienić wiązkę oraz znaleźć (udało mi się ale tanio nie było) kto by mi to zrobił, znalazłem gościa z serwisu nissana który robi "po godzinach" dla siebie i on mi zdemontował immo (cały, tak że teraz go nie ma) i wymienił wiązkę :/ koszt to 600 pln powiem że w okolicy Opola był to jedyny który powiedział że to na pewno zrobi a nie jak inni: może ? nie wiem ? muszę zobaczyć ? itp. :/ ps. Z tego co mówił ten mechanik to podobno (więc proszę od razu mnie nie bić, bluzgać itp.) niemieckie "słoneczka" mają jakoś 2 sterowniki do immo jeden w kompie drugi gdzieś poza :/ ja się nie znam tylko powtarzam to co on mówił życzę powodzenia w naprawie i mam nadzieje że nie będziesz miał tego co ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 A miałeś takie same objawy? Mrugający check i brak sygnału na OBD? Nissmo zrobione. Coś sie spaliło i przerwało obwód. W poniedziałek odbieram wóz i spytam się co to poszło. Zapłaciłem 150zł. Dziękuję za wszystkie sugestie i porady:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi