Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kluczyki

krosman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam tylko jeden klucz do NOTE 1.5 dci. z 2006 r.

1- Czy jest możliwość dorobienia i zaprogramowania transpondera i pilota w przypadku dokupienia kluczyka używanego od innego Nissana Note, czy musi być to kluczyk nowy nigdy nie programowany i gdzie, za ile można taką usługę dokonać poza aso najlepiej w woj. podkarpackim (transponder jest ponoć typu TP21...)? W aso w Rzeszowie podano mi przybliżoną cenę około 1200zł wydaje mi się to bardzo drogą usługą. Orginalny nieprogramowany kluczyk kosztuje na aukcjach internetowych do 300 zł, a używane można kupić za 80.

2- Czy gdybym znalazł zagubiony klucz po zaprogramowaniu nowego kluczyka będę mógł odpalić auto kluczykiem znalezionym?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jak z Rzeszowa jesteś to może to:

http://www.favore.pl/4103_dorabianie-kluczy-zamki-wkladki-klodki-serwis-rzeszow-podkarpackie.html

http://www.autoklucz.pl/

Kopiowanie i programowanie kluczy i pilotów samochodowych

a co do spraw technicznych to może ktoś coś podpowie. Chyba że z tej firmy ktoś podpowie.

(ciekaw jestem ile to kosztuje?)

Edytowane przez zizu85

• 1 miesiąc temu...

zizu85 dzięki za podpowiedź. Po napisaniu mojego postu znalazłem obie firy poprzez favore.pl i można powiedzieć, ze obie są jedną firmą. Już wysłałem emaila i czekam cierpliwie na odpowiedź.

Kluczyk już dorobiony, jednak nie obyło się bez wizyty w ASO bo były kłopoty z programowaniem (w ASO samo programowanie). Całkowity koszt to 800zł (kluczyk, grot, wycięcie grota, programowanie).

Niestety cena wysoka więc nie gubcie kluczyków.

krosman a czy mógłbyś podać ceny w rozbiciu? Przede wszystkim ile dorobienie kluczyka poza ASO a ile zaprogramowanie w ASO?

No i na czym polegały problemy z zakodowaniem?

Edytowane przez Roxx

krosman a czy mógłbyś podać ceny w rozbiciu? Przede wszystkim ile dorobienie kluczyka poza ASO a ile zaprogramowanie w ASO?

No i na czym polegały problemy z zakodowaniem?

cena programowania w ASO 170 zł reszta to koszt kluczyka i jego zakupu, wycięcia grota no i oczywiście czas pracownika zakładu dorabiania kluczy (koszty poniesione przeze mnie na rzecz zakładu dorabiającego klucze).

Problemy polegały na tym, że stary kluczyk przy programowaniu stracił kod, który przeszedł na nowy. Nie było możliwości aby oba kluczyki posiadały równocześnie zaprogramowane kody.

Jakby nie patrzeć droga inwestycja,ja szukałbym innego rozwiązania(tańszy warsztat elektroniczny) skoro ASO może kodować to i na pewno znalazłby się jakiś spec,co też to potrafi.

Jakby nie patrzeć droga inwestycja,ja szukałbym innego rozwiązania(tańszy warsztat elektroniczny) skoro ASO może kodować to i na pewno znalazłby się jakiś spec,co też to potrafi.

Czytajcie uważnie. Ja zaczynałem od zakładów które zajmują się kodowaniem i dorabianiem kluczy, jednak wystąpiły problemy z kodowaniem więc Fachowiec z zakładu nie chciał ryzykować nieudanych prób prawidłowego zaprogramowania obu kluczyków uszkodzeniem transpondera (bo jeden z kluczy udało mu się zaprogramować natomiast drugi gubił kod) więc kodowaniem musiał zająć się ASO.

Krosman ,czytałem z uwagą,co nie znaczy że nie postępowałbym tak jak napisałem,no chyba że drugi kluczyk był tak pilnie potrzebny,to postąpiłbym tak jak ty.

Krosman ,czytałem z uwagą,co nie znaczy że nie postępowałbym tak jak napisałem,no chyba że drugi kluczyk był tak pilnie potrzebny,to postąpiłbym tak jak ty.

Jacko, oszczędzać, rozumiem. Ale z umiarem! Kolega zrobił co mógł aby ominąć ASO dla zaoszczędzenia kosztów. Ostatecznie w ASO zapłacił 170 zł, oczywiście mógł jeszcze odwiedzić ze 2-3 warsztaty. Może któremuś by się udało zakodować prawidłowo kluczyki. Pewnie straciłby jakieś 4-6 godzin i przejechał parę kilometrów. Jak by się komuś udało to skasowaliby go 50-100zł.

Czyli możeby się udało zaoszczędzić ze 100zł, a może i nie. A zmarnowany czas to darmocha co?

O fack! ,no może źle się wyraziłem w poprzednich postach,nie chodziło mi konkretnie o to że ASO drogie ,tylko że konkretne dorobienie kluczyka jest cholernie drogie

jacko - niezależnie o co ci chodziło - ASO jest k*u*r*e*w*s*k*o drogie :whistle:

Edytowane przez Dar1962

Tys prowda Dar :D

• 1 rok później...

Witam

Odświeżę nieco temat.

W związku z tym, że mam tylko jeden kluczyk z pilotem centralnego zamka chcę dorobić drugi.

W ASO taka przyjemnośc to około 800 zł, omijając trochę drogę można wykonać taki klucz za około 400 zł (niby oryginał).

Na Allegro znalazłem aukcje z pilotem + immobilizer.

http://allegro.pl/ni...2026668966.html

Do tego potrzeba stalowy grot oraz programowanie najlepiej w ASO, koszt około 140 zł, przynajmniej tam gdzie pytałem.

Jednak w wypowiedziach powyżej mowa jest o transponderze? Czy jest on w tym pilocie z immobilizerem czy to jakiś inny element?

Czy jeśli kupię taki pilot z Allegro za 240 zł, stalowy grot który będę musiał wyciąć u fachowca to pozostanie tylko programowanie w ASO?

Nurtuje mnie także ta utrata kodu przez poprzedni kluczyk.

Zależy mi na zachowaniu prawidłowego działania obecnego oryginalonego kluczyka z pilotem + działający ten nowy.

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Edytowane przez Dysten

zakładając,że jest to nowy pilot do nissana, musi być wyposażony w "czysty", niezapisany transponder. Należałoby dorobić grot w oparciu o posiadany oryginał i potem klucz zaprogramować (zgrać z pokładowym immobiliserem). Radziłbym zapytać w ASO przed zakupem na allegro, czy łaskawie zgodzą się na zaprogramowanie takiego zestawu, jaki będzie całkowity koszt operacji i czy dają jakąś gwarancję w razie problemów z uwagi na fakt nabycia poza siecią dilerską nissana (tu jestem pesymistą) .W końcu ominie ich spory zarobek. A może taniej będzie znaleźć fachowca z poza ASO? Jakoś nie bardzo wierzę,że ASO ma monopol na takie czynności. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "kodowanie kluczyka samochodowego"

Edytowane przez Dar1962

Na swoim przykladzie powiem że nie warto dorabiac w Aso. Do yariski dokupilem kluczyk na alle. U magika od kluczy zrobilem przycięcie do oryginalu. Potem we wroclawiu w pewnej hali targowej (w kazdym miescie znajdzie sie taki ktoś na 100%) zakodpowalem ów kluczyk. Dalem oryginal, a po 5 minutach otrzymalem klona. Efekt jest taki że zwykly zjadacz chleba nie ma pojęcia który jest który. Koszt ok 250 zł ze wszystkim zamiast 1300

• 2 lata później...

Witam

Taka ciekawostka... Np. w Oslo w serwisie Nissana, dorobienie kluczyka kosztuje 2350 koron tj. 1150zł Dzisiaj go zamówiłem. Na szczeście ja nie płace tylko były właściciel.

Na swoim przykladzie powiem że nie warto dorabiac w Aso. Do yariski dokupilem kluczyk na alle. U magika od kluczy zrobilem przycięcie do oryginalu. Potem we wroclawiu w pewnej hali targowej (w kazdym miescie znajdzie sie taki ktoś na 100%) zakodpowalem ów kluczyk. Dalem oryginal, a po 5 minutach otrzymalem klona. Efekt jest taki że zwykly zjadacz chleba nie ma pojęcia który jest który. Koszt ok 250 zł ze wszystkim zamiast 1300

Polak potrafi...jeszcze jakby udało się rozkminić Nissan Connect

Witam

Taka ciekawostka... Np. w Oslo w serwisie Nissana, dorobienie kluczyka kosztuje 2350 koron tj. 1150zł Dzisiaj go zamówiłem. Na szczeście ja nie płace tylko były właściciel.

W Polsce zapłaciłbyś podobne pieniądze. Dorobienie kluczyka w ASO w przypadku każdej marki dość mocno boli.

• 3 tygodnie później...

Zgubiłem jeden z kluczy i chciał bym dorobić kolejny jak najniższym kosztem.
Proszę mnie poprawić jeżeli źle rozumiem:
Mogę zakupić na allegro używany kluczyk z zapisanym już transponderem, do tego nowy grot, iść do magika od kluczy który skopiuje grot i skopiuje oprogramowanie transpondera? I będzie działało? :)
Pozostaje jeszcze kwestia zakodowania pilota do otwierania i zamykania, ale według opisanych na forum procedur można to zrobić samemu.

Do kopiowania transpondera potrzebny jest samochód? Bo z poprzednich postów wnioskuje że nie.

A po co Ci samochód!?Kodujesz kluczyk,robisz klona u magika wg.klucza właściwego.