Gość Witek Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam. Sytuacja jest następująca chciał bym w autku zamontować ekonomizer, czyli takie urządzenie które pokazuje chwilowe spalanie, zużycie paliwa. Czytałem że jest coś takiego montuje się dwa mierniki, jeden na paliwie dostarczanym do silnika, drugi zaś na powrocie następnie to jakoś tam przelicza i pokazuje chwilowe zużycie. Czy ma może ktoś takie albo widział? Podobne były w starych zastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 na paliwie dostarczanym do silnika, drugi zaś na powrocie następnie to jakoś tam przelicza i pokazuje chwilowe zużycie. ...Podobne były w starych zastawach. chyba zużycie opon... w micrze ekonomizer to żeś dał po bandzie :D:D:D i do tego ze starej zastawy :D:D:d oj będzie to bardzo miarodajne. w mercedesach były chyba podcisnieniowo rozwiązane z kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin101 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 W starych cudenkach bylo tak jak napisal kolega wyzej, pomiar podcisnienia w kolektorze ssacym, BMW tez to mialo....a w nowkach sztukach komputer podaje czas otwarcia wtryskiwacza i na podstawie tego w porownaniu z czasem mamy chwilowe zuzycie paliwa. pomiar podcisnienia tylko pokazywal ze ostro jedziemy i straszyl.. tak samo jak chwilowe zuzycie paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Poszukaj na Allegro pod hasłem "komputer pokładowy", jest jakis gość, który robi takie układy. Sam się nad takim do CRXa zastanawiam, fajnie wiedzieć ile się spala w danej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zizu85 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) uniwersalny komputer pokładowy takie coś jest ogólnie ekonomizer to kiedyś widziałem w dużym fiacie taki bajer który wskazywał zielony - jazda ekonomiczna, i czerwony- palimy dużo - "wakuometr". Jakoś tak jak pamiętam wujek miał Teraz w nowych fiatach robionych na rynek Brazylijski Fiat Mille (Uno), i Palio jest takie coś montowane tu filmik http://www.youtube.com/watch?v=G_Pacpc0kwM&feature=related jak jest na zielonym - jest eko ale nie wiem czy by się takie cudo dało gdzieś znaleźć takie coś jak te "mille" Edytowane 8 Grudnia 2009 przez zizu85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawina Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 kiedys gdzies widzialem projekt takiego komputerka... poszukaj na elektrodzie. Dzialo to zczytuja impulsy z komputera dla wtryskow, i wg czasow otwarcia wtryskow pokazywalo spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 econo power koledzy miałem to w carinie z 87 roku..... to jest tylko orientacyjne, aby gira z gazu schodziła automatycznie. w mercedesie mam wskazówkę która pracuje "do góry nogami" ale tam motor 2.3 no ale w micrze to coś instalować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Witek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 http://moto.allegro.pl/item838720826_uniwersalny_komputer_pokladowy_paliwa_rewelka.html Ciekawy patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Właśnie o ten układ Nestor Electronic mi chodziło. Można dać różne wyświetlacze, jak się komuś standardowy zielony nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Witek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Pytanie tylko jak się taki sprzęt podłącza? Cena można powiedzieć jest dość atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Wszystko jest tam opisane. Jak mówilem sam się nad tym zastanawiałem. Kabelek pod zasilanie, zapłon, kabelek do czujnika prędkosci, kabelek do wtrysków i z podstawowych rzeczy to chyba tyle. Możesz podpiąć jeszcze kabel do przekaxnika świateł, to będziesz mieć automatyczne zapalanie świateł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Witek Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Dzięki kolego. A taka modyfikacja nie zaszkodzi komputerowi silnika? Wydaję mi się że nie ale zapytać nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truszczu Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja na wiosnę/lato planuję u siebie założyć taki bajer i zrobić mu jakąś obudowę z włókna szklanego, żeby ładniej wyglądało Muszę jeszcze tylko doczytać gdzie w p11.144 do czujnika VSS się najłatwiej podpiąć. Nie zaszkodzisz komputerowi, chyba że powyrywasz kable albo będziesz stykał + z - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi