Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Trzęsie budą i chyba nie pali na jeden garnek

Gość Macka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu mam problem z almerą 2002 rok 1.8 benzyna.

Problem powstaje gdy odpalam na ciepłym silniku, Tak po ok. 15 min.

Zaczyna trząść buda i ogólnie nie mam mocy. Żadna kontolka się nie pali. No i jeszcze jedno przy odpalaniu na ciepłym słyszę stuki ale milkną po zgaśnieciu kontrolki oleju. Podejrzewam, że to hydroszprosy. Co sądzicie o tych dwóch problemach?

Powodem nierównej pracy po odpaleniu jest najprawdopodobniej padająca któraś z cewek. Odłączyłem jedną specjalnie i takie same zachowanie zauważyłem wcześniej, trzęsienie budą najogólniej. Czekam aż padnie któraś całkiem wtedy będzie wiadomo która i ją wymienię. Co do hydrosztosów to słyszałem, że nie szkodliwe jeżeli cichną po zgaśnieciu kontrolki oleju.

Witam. Od pewnego czasu mam problem z almerą 2002 rok 1.8 benzyna.

Problem powstaje gdy odpalam na ciepłym silniku, Tak po ok. 15 min.

Zaczyna trząść buda i ogólnie nie mam mocy. Żadna kontolka się nie pali. No i jeszcze jedno przy odpalaniu na ciepłym słyszę stuki ale milkną po zgaśnieciu kontrolki oleju. Podejrzewam, że to hydroszprosy. Co sądzicie o tych dwóch problemach?

Powodem nierównej pracy po odpaleniu jest najprawdopodobniej padająca któraś z cewek. Odłączyłem jedną specjalnie i takie same zachowanie zauważyłem wcześniej, trzęsienie budą najogólniej. Czekam aż padnie któraś całkiem wtedy będzie wiadomo która i ją wymienię. Co do hydrosztosów to słyszałem, że nie szkodliwe jeżeli cichną po zgaśnieciu kontrolki oleju.

Zużyte hydrozawory mogą też powodować spadek mocy i zużycie oleju.

Na kompie powinno ci pokazać która cewka padła jedź zdiagnozuj i wymień, chyba że chcesz inwestować w wymianę katalizatora ? Bo nie spalone paliwo może go niszczyć.

Czy hydroszprosy to to samo co hydrozawory? Rozmawiałem z mechanikiem który twierdzi, że jeżeli się odzywają i milkną po zassaniu oleju to jeszcze nie tragedia, do wymiany jeszcze ze 100 tys. A pro po cewki to radził mi czekać aż padnie na dobre wtedy mi ją wymieni.

Czy hydroszprosy to to samo co hydrozawory? Rozmawiałem z mechanikiem który twierdzi, że jeżeli się odzywają i milkną po zassaniu oleju to jeszcze nie tragedia, do wymiany jeszcze ze 100 tys. A pro po cewki to radził mi czekać aż padnie na dobre wtedy mi ją wymieni.

Witaj

jak tak to nie ma tragedii

Połowa nissanów stuka przy zapalaniu...

a cewki radziłbym wymienić wszystkie, żeby się nie okazało że reszta słabsza od nowej..

Pozdrawiam

Dokładnie.. Zobacz która jest walnięta i ją wymień... A nie wszystkie.. mi padła jedna i byłbym chory jakbym kupil może jeszcze 4 oryginały z Aso za 3400zl ? :D Autko po kilku miesiach po wymianie cewki było sprawdzone na hamowni i nie ma to żadnego wpływu na moc silnika..

Ale jeśli w ogóle chodzi o cewki .. to jeśli Check Engine poczas jazdy CI nawet nie mruga.. to raczej szukał bym problemu w czymś innym niż cewka...

Miałem już padniętą cewkę w kilku autach i zawsze pojawiał się check a uto trzesło się już zawsze...

polecam wykręćić świece przyłożyć do masy i oczywiście podłączyć jedną nową cewkę, zakręć rozrusznikiem... nie trzeba być fachowcem żeby stwierdzić różnicę..

naprawdę polecam wszystkim niedowiarkom sprawdzić..

i zastanowić się jeszcze raz zanim się kogoś zbeszta

No właśnie jadę jutro do Torunia, ze Szczecina jest ok.300 km. Mam nadzieję, że cewkami nie padnie w trasie bo będzie problem. Ona czasem się zawiesza, check engine mruga z 10 razy potem gaśnie. Zdarza się to na ciepłym silniku i to nie zawsze. Co grozi mi jak cewka padnie w trasie??

spadek mocy o jakies 30%.. Po dłuższej jeździe może ucierpieć katalizator..

A świece na pewno wszystkie sprawne? :) Jak Padnie cewka to objawy trzęszącej sie budy będa cały czas..

W razie czego zahacz o trójmiasto.. sprawdzimy która cewka/świeca..

Edytowane przez Majkel.

No właśnie, czy padającą cewkę można zlokalizować gdy chodzi prawidłowo, czy tylko jak przestanie działać. Zostawiłem na cały dzień auto u mechanika żeby poodpalał ale jak zwykle w takich sytuacjach chodził bez zastrzeżeń. Świece wymieniane jakiś rok temu czyli ok. 10.000 km temu.

No właśnie, czy padającą cewkę można zlokalizować gdy chodzi prawidłowo, czy tylko jak przestanie działać. Zostawiłem na cały dzień auto u mechanika żeby poodpalał ale jak zwykle w takich sytuacjach chodził bez zastrzeżeń. Świece wymieniane jakiś rok temu czyli ok. 10.000 km temu.

Możesz to szybko zdiagnozować wtedy kiedy pojawi się znowu ten problem, najlepiej gdy przestaje, zgaś silnik i wykręć świece..

ta niesprawna powinna być czarna i mokra, pozostałe bardziej brązowe i suche

chociaż diagnostyka ecu powinna określić jej "adres"

Edytowane przez Bober

• 2 miesiące temu...

Witam. Zakładałem ten temat i już prawie po temacie było bo wymieniłem cewke. No ale jak pech to pech. Teraz padła następna. Sklep w którym ja kupiłem nie ma juz ich i będą dopiero za miesiąc. Ciężko było ją znaleśćwSzczecinie więc wszedłem na alegro i znalazłem. Zadwoniłem do gościa który ma nowe cewki oryginalne w dobrej cenie bo 300pln (ostatnio za 300 kupił zamiennik). Podałem mu nr 22448-6n015 (taki symbol jest na cewce oryginalnej którą zdjąłem). Wszystko ok. tylko, że gość mówi, że ten numer się zmienił bo po 2002 roku producent cewek zmienił ich symbol na jakiś tam...(jutro zadzwonie i dowiem się jaki dokładnie, spiszę go poprosty), tak siak czy owak rózni się od tego co mam. No i teraz dylemat mam... a jak gość się myli i to nie ta sama... No i teraz pytanie do Was wiecie coś o tym??

Dobra już wszystko jasne. Moja cewka 22448-6n015 ale mogą być też 22448-6n012 i 6n010, dzwoniłem do serwisu w Szczecinie i Warszawie. Producent zmienił tylko nr.

To znowu ja. Zamówiłem i mam już cewkę. Gośc który mi ją sprzedał powiedział, że muszę mieć odpowiednie świece jak do tego auta a mianowicie LFR5A11. Co Wy na to? Nie chcę zakładać nowego tematu więc ten mielę.