Gość farules Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witajcie! Ja odebrałem auto w Sobotę i jak narazie przejechałem 600 km. Od wczoraj słyszę jakieś dziwne trzaski w okolicach zegarów. Nie jest to raczej dźwięk ocierających się plastików. Wygląda jakby coś "charczało” w środku licznika. Występuje tylko wtedy kiedy silnik pracuje - nawet podczas postoju auta. Przy delikatnym przygazowaniu trzaski się nasilają - słychać to jakby z obrotomierza. Wydaje się być głośniejsze, gdy auto jest zimne. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek abdi Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) ^^^ Tak, u mnie się pojawił taki "świerszcz" w obudowie zegarów. Wydaje mi się, że dźwięk dochodzi z obrotomierza, ale tylko kiedy wskazówka mija ok. 2000 RPM - tak jakby silniczek lub jakieś trybiki terkotały... Na razie dźwięk jest na tyle cichy, że mogę go ignorować, zwłaszcza przy włączonym radiu. Przy pierwszej wizycie w serwisie zwrócę im na to uwagę, ale musi mi się nazbierać kilka rzeczy na liście - tylko z tą jedną sprawą nie chce mi się jechać. Ale jakby coś się wyjaśniło wcześniej, to chętnie przeczytam Pzdr Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Wujek Abdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość farules Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 ^^^ Tak, u mnie się pojawił taki "świerszcz" w obudowie zegarów. Wydaje mi się, że dźwięk dochodzi z obrotomierza, ale tylko kiedy wskazówka mija ok. 2000 RPM - tak jakby silniczek lub jakieś trybiki terkotały... Na razie dźwięk jest na tyle cichy, że mogę go ignorować, zwłaszcza przy włączonym radiu. Przy pierwszej wizycie w serwisie zwrócę im na to uwagę, ale musi mi się nazbierać kilka rzeczy na liście - tylko z tą jedną sprawą nie chce mi się jechać. Ale jakby coś się wyjaśniło wcześniej, to chętnie przeczytam Pzdr Witaj, Dokładnie tak - z obrotomierza przy około 2000 rpm. Fakt nie jest to dokuczliwe - ale to w końcu nowe auto . Prawdopodobne za tydzień będę w serwisie na ustawianiu zbieżności (po przejechaniu 300 km nie czuje prawej ręki tak mocno ściąga) Jak się czegoś dowiem to dam znać. Pozdro. Witam, Dźwięki dochodzące z obrotomierza są coraz bardziej głośne, a tym samym uciążliwe. Przypominają dźwięk jakby się wrzuciło gwoździe do myłka do kawy. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu i padła wiadoma odpowiedź – „Nigdy nie mieliśmy takiego przypadku” Obawiam się, że gdy zaczną rozbierać licznik będzie tylko gorzej … Co radzicie … ? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witaj, Dokładnie tak - z obrotomierza przy około 2000 rpm. Fakt nie jest to dokuczliwe - ale to w końcu nowe auto . Prawdopodobne za tydzień będę w serwisie na ustawianiu zbieżności (po przejechaniu 300 km nie czuje prawej ręki tak mocno ściąga) Jak się czegoś dowiem to dam znać. Pozdro. Witam, Dźwięki dochodzące z obrotomierza są coraz bardziej głośne, a tym samym uciążliwe. Przypominają dźwięk jakby się wrzuciło gwoździe do myłka do kawy. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu i padła wiadoma odpowiedź – „Nigdy nie mieliśmy takiego przypadku” Obawiam się, że gdy zaczną rozbierać licznik będzie tylko gorzej … Co radzicie … ? Pozdrawiam Łukasz Licznik to najwyżej mogą wymienić, a nie rozbierać. Mogą za to go wykręcić i zobaczyć czy problem faktycznie tkwi wewnątrz licznika czy może gdzieś w elementach go otaczających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awol Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 U mnie samo przestało trzeszczeć po kilku tygodniach. Od tej pory przejechałem 25000 i cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość farules Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 U mnie samo przestało trzeszczeć po kilku tygodniach. Od tej pory przejechałem 25000 i cisza. Byłem w serwisie na sprawdzeniu zbieżności i przy okazji zapytałem o te trzaski w obrotomierzu. Oczywiście Pan z recepcji serwisu stwierdził, że to normalne i jest to „samo kalibracja” obrotomierza (wybuchnąłem śmiechem i zmieniłem tryb rozmowy na agresywny). "Specjalista" próbował mnie przekonać, że inne QQ też tak mają. Poprosiłem go więc o kluczyki do samochodu testowego - gość nie był już tak stanowczy. Okazało się, że jednak nie każdy QQ tak ma. Pojeżdżę jeszcze ze 2 miesiące i wtedy odwiedzę ich ponownie. Awol – po jakim przebiegu te trzaski ustały u Ciebie ? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Odgrzeję temat, bo i u mnie zaczęło "pierdzieć" podszybie... Najpierw lekko od str pasażera, później kierowcy a po wymianie wahaczy i łozysk (demontaż podszybia) po środku, to była już jakaś masakra przy prędkościach autostradowych... Tłumaczenia nie trafiały więc jedyne co pozostało to zakasać rękawy. W skrócie: 1/ Demontaż podszybia 2/ Wyczyszczenie z piasku i in. syfu 3/ Oklejenie szyby taśmą, na bokach dwustronną W końcu nastała cisza… I jak się okazuje – można, tylko kwestia podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krez Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 W temacie trzasków, szurania oraz innych niepożądanych (a wnerwiających dźwięków) to ja miałem przypadek z kierownicą. Podczas energicznego manewrowania (np. na postoju) było słychac b. często wyraźny szelest jakby coś przesuwało się wewnątrz. Standardowa odp. serwisu to przelotka w ukł. kierowniczym do przesmarowania, ale jak dla mnie w tym przypadku był to dźwięk słyszalny wyrażnie w obrębie obudowy poduszki powietrznej lub ramion/koła kierownicy (miałem wrażenie że jakaś papierowa metka się odkleiła i teraz beztrosko się przemieszcza) . Po piewrszej nieudanej próbie demonstracji (akurat cholerstwo gdzieś sie zahaczyło i nie wydawało dźwięku) po kilku dniach udałem sie poniwnie do ASO i tym razem serwisant nie miał już wątpliwości że 'coś rzeczywiście słychać' Po zdjęciu obudowy kierownicy okazało się, że w środku lata sobie papierek po... gumie do żucia Widocznie jakiś hindus nie miał co z tym fantem zrobic i wechał w kierę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur07 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Czy któryś z szanownych Kolegów walczył ze stukającą na niewielkich nierównościach, złożona podsufitka okna dachowego. U mnie jest to lekko irytujące, przy zsuniętej całkowicie podsufitce (odsłonięte okno dachowe) słychać ciche stuki i trzaski. Po zamknięciu podsufitki (zasłonięcie okna dachowego) z tyłu auta nastaje błoga cisza. Moim zdaniem hałasują elementy złożonej podsufitki w momencie kiedy leżą na sobie. Dzieliłem sie swoimi spostrzeżeniami z ASO, panowie stwierdzili, że się rozbierze to się zobaczy. Może i się zobaczy ale jakoś przeraża mnie wizja "znaku czterech pancernych" w ilości kilkudziesięciu sztuk na całej jasnej podsufitce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoleń Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Od pewnego czasu mam to samo a nawet gorzej bo przy przesłoniętym dachu podsufitka też stuka. Do tego dochodzi jeszcze metaliczne jakby "ćwerkanie"-"cykanie" świerszcza dochodzące z kokpitu. Czy ASO rozwiązało Wam problem z dźwiękami z okolic zegarów? Edytowane 5 Czerwca 2012 przez smoleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Od pewnego czasu mam to samo a nawet gorzej bo przy przesłoniętym dachu podsufitka też stuka. Do tego dochodzi jeszcze metaliczne jakby "ćwerkanie"-"cykanie" świerszcza dochodzące z kokpitu. Czy ASO rozwiązało Wam problem z dźwiękami z okolic zegarów? Jest duże prawdopodobieństwo, że owe "cykanie" kokpitu to właśnie podszybie. Co do sunroof-u, nie wiem bo nie mam. W sumie dobrze bo teraz chociaż tam nie stuka... {Jak przymierzałem się przed zakupem do tej opcji to okazało się, że jest dla mnie zbyt mało miejsca nad głową z tyłu... To było dopiero zaskoczenie... } Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechia Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Czy któryś z szanownych Kolegów walczył ze stukającą na niewielkich nierównościach, złożona podsufitka okna dachowego. U mnie jest to lekko irytujące, przy zsuniętej całkowicie podsufitce (odsłonięte okno dachowe) słychać ciche stuki i trzaski. Po zamknięciu podsufitki (zasłonięcie okna dachowego) z tyłu auta nastaje błoga cisza. Moim zdaniem hałasują elementy złożonej podsufitki w momencie kiedy leżą na sobie. Dzieliłem sie swoimi spostrzeżeniami z ASO, panowie stwierdzili, że się rozbierze to się zobaczy. Może i się zobaczy ale jakoś przeraża mnie wizja "znaku czterech pancernych" w ilości kilkudziesięciu sztuk na całej jasnej podsufitce. KMJ Kaszubowski w Gdańsku twierdzi że TTTM i w tym temacie nic nie zrobi W dniu dzisiejszym postanowiłem sam sprawdzić skąd dochodzi odgłos "świerszcza", skoro serwis rozłożył ręce.Odgłosy dochodziły z okolic schowka pasażera.Szczęka mi opadła jak zobaczyłem pod schowkiem brak osłony wykonanej z gumy /szybko sprawdziłem u sąsiada który posiada podobny egzemplarz/ ,element plastikowy pod schowkiem lata sobie jak chce .Jestem ciekawy co teraz powie serwis?Że sam zdjąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZzzT Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 u mnie pojawiło się trzeszczenie/wibrowanie ze środkowej konsoli, dobiega z wylotu kratki pod szybą i to tylko przy ok 2000 obrotów ... serwis juz dwa razy "dokręcał" i dalej nic macie jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) KMJ Kaszubowski w Gdańsku twierdzi że TTTM i w tym temacie nic nie zrobi W dniu dzisiejszym postanowiłem sam sprawdzić skąd dochodzi odgłos "świerszcza", skoro serwis rozłożył ręce.Odgłosy dochodziły z okolic schowka pasażera.Szczęka mi opadła jak zobaczyłem pod schowkiem brak osłony wykonanej z gumy /szybko sprawdziłem u sąsiada który posiada podobny egzemplarz/ ,element plastikowy pod schowkiem lata sobie jak chce .Jestem ciekawy co teraz powie serwis?Że sam zdjąłem? Mam dokładnie to samo, za 2 tygodnie jadę do KMJ, ciekawe co powiedzą na kolejny przypadek. 2000 obrotów i środkowa część deski trzeszczy jak głupia. Wchodzi w coś w rodzaju rezonansu. Przebieg 57tkm. Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez badi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja mam podobnie. Przejechane 20 000. Z tego co widzę to już nienormalna normalność. Dajcie znać jak rozwiązaliście problem. Jak się da to rozwiązać. Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez maper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Słuchajcie wczoraj trzaski z podszybia były tak głośne i uporczywe, że myślałem , że stanę żeby ochłonąć. W poniedziałek w trasę. Trzaski występują przy każdej prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Słuchajcie wczoraj trzaski z podszybia były tak głośne i uporczywe, że myślałem , że stanę żeby ochłonąć. W poniedziałek w trasę. Trzaski występują przy każdej prędkości. U mnie też tak było w pewnym momencie. Po wyczyszczeniu i doklejeniu po bokach podszybia jest cisza... Jeszcze... Pewnie dopóki nie uzbiera sie nowy piasek itp... A spróbuj zwyczajnie przepłukać dolną część szyby na styku z plastikowym podszybiem myjką ciśnieniową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Hehe. Dzisiaj wymieniałem szybę i powiedziałem facetowi, że strasznie trzeszczy podszybie i zapodałem mu propozycję kolegi z forum odnośnie podklejenia dołu szyby czarną taśmą. Oprócz fabrycznej pianki dał jeszcze jedną i szybę podkleił. Przejechałem dzisiaj około 500km i co? CISZA!!! :D Działa. Dla kolegi flaszka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) trzeszcząca tapicerka kokpitu to niestety zmora ;p po zmianie na I-waya dołączyła jeszcze hałasująca zasłonka dachu ;p Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez MKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zasłonka u mnie trzeszczy bardzo rzadko, ale się zdarza. Jak sobie dajecie z tym radę? Nie macie pojęcia jak się cieszę mając z głowy jeden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) zauważyłem że przy maksymalnym odsłonięciu zaczyna coś stukać, więc odsuwam do tyłu do końca i przesuwam lekko do przodu, problem znika. Ale wybiorę się i tak przy okazji z tym na serwis, bo to nie jest normalne, tak jak i trzaski z kokpitu, a TTTM do mnie nie przemawia. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez MKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Ja czekam jeszcze 2,5 roku i zobaczymy co dalej. Czy sprzedaż - raczej tak, czy zostawiamy w rodzinie - raczej nie. Autko jest fajne, jesteśmy zadowoleni, ale rodzinka się powiększa plus spory pies i robi się ciasno. Ciekawe co nowego wyjdzie od Nissana w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekk Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Czy któryś z kolegów zauważył trzaski w okolicy mocowania pasu bezpieczeństwa kierowcy ?? U mnie coś tam trzeszczy i to prosto do ucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nie, jeszcze nie, ale wszystko w swoim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 zauważyłem że przy maksymalnym odsłonięciu zaczyna coś stukać, więc odsuwam do tyłu do końca i przesuwam lekko do przodu, problem znika. Ale wybiorę się i tak przy okazji z tym na serwis, bo to nie jest normalne, tak jak i trzaski z kokpitu, a TTTM do mnie nie przemawia. Zaobserwowałem to samo i identycznie sobie z tym radzę. Przysłonięcie rolety dachu do wysokości tylniego światła wnętrza eliminuje problem. Z moich obserwacji "stuka" cos w rejonie prawego światła oświetlającego tylnią kanape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi