Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Umycie silnika N13 1.7D czy to bezpieczne?

Gość tanx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio coraz bardziej mi chodzi po głowie umycie silniczka w moim słoneczku, kupiłem nawet płyn Autolanda do mycia silnikow ale qrde boje sie za to wziąść.... Z tego co czytalem w necie to w starym dieslu praktycznie nie ma o co się obawiać myjąc silnik, to prwada? Jak się za to zabrać? Czy ktos juz mył w swoim sunnym dieslu silnik, ktore elementy nalezalo by zabezpieczyc i jak to zrobić?

Z góry dzięki za wszelkie rady:)

Witam,

ostatnio coraz bardziej mi chodzi po głowie umycie silniczka w moim słoneczku, kupiłem nawet płyn Autolanda do mycia silnikow ale qrde boje sie za to wziąść.... Z tego co czytalem w necie to w starym dieslu praktycznie nie ma o co się obawiać myjąc silnik, to prwada? Jak się za to zabrać? Czy ktos juz mył w swoim sunnym dieslu silnik, ktore elementy nalezalo by zabezpieczyc i jak to zrobić?

Z góry dzięki za wszelkie rady:)

Raczej trzeba uważać na filtr powietrza.. i dolot.. żebyś czegoś nie zalał..

a tak polecam użyć karchera, tylko z odpowiedniej odległości!!

Mam wąż ogrodowy z wodą pod dosyć dużym ciśnieniem więc myślę że wystarczy:) aCo do zabezpieczen a co z alternatorem, przekaznikami swiecami zarowymi i innymi kablami, wtyczkami??

dolaczam fotek gdzie zaznaczylem elementy o ktore sie boje w czasie mycia silnika, dodam ze w dwohc meisjcahc jesli nie waidomo to chodzi o swiece zarowe i alternator:)

post-14239-1260455949,1724_thumb.jpg

Mam wąż ogrodowy z wodą pod dosyć dużym ciśnieniem więc myślę że wystarczy:) aCo do zabezpieczen a co z alternatorem, przekaznikami swiecami zarowymi i innymi kablami, wtyczkami??

dolaczam fotek gdzie zaznaczylem elementy o ktore sie boje w czasie mycia silnika, dodam ze w dwohc meisjcahc jesli nie waidomo to chodzi o swiece zarowe i alternator:)

No mógłbyś uważać, ale szczerze powiem że w mojej karieże widziałem o wiele bardziej zażygane silniki, więc ja bym to zostawił.. i niepotrzebnie nie ryzykował

myslalem że gorzej to wygląda..

Hehe no autko od nowości w rodzinie, ale jest po awarii uszczelki pod głowicą, więc troche glowica jest uwalona olejem teraz no i uszczelka pod pokrywa zaworow tez byla wymieniona i tez tez troche syfu ejst wiem ze moze jestem perfekcjonista ale lubie miec w moim sunnym wsyztko idealne i podziwiac widok ze nie ma zadnego przypocenia ;)

Wypsukaj tym tylko tam gdzie jest to brudne ale wody nie uzywac chyba ze leciutko tak jak bys mial w laną w buteleczke po płynie do mycia szyb wlej tam wody i taką drobniutkim ciesnieniem z psiukaj . Bo to czystko wygląda i łądnie wiec jesli nie chcesz zalac czegos jak cewki zaapłonowej czy czegos tam węza nie bierz do tego.

• 4 miesiące temu...

Ja polecę Ci inną metodę. Otóż weź benzynkę ekstrakcyjną bądź lakową. Weź też zakoś mamie/żonie taki atomizer z płynu do mycia szyb - albo całą butelkę i nalej tam benzyny. (O butelkę i psikacz może być trochę hałasu, ale minie :))Tą benzyną popsikaj te brudne elementy i będzie ok moim zdaniem. Zetrzyj szmatką tam gdzie można dojść i będzie cacy. A jak masz kompresor to jesteś szczęściarzem, bo psikniesz benzynką i kompresorem wydmuchasz i będzie lalunia.

Myjki ani węża nie polecam, bo coś zalejesz i Będziesz Miał Wydatki i to w dodatku niepotrzebnie.

Jeżeli już się uprzesz to naprawdę dobrze zabezpiecz elektrykę - przekaźniki, skrzynkę bezpieczników oraz alternator!

No i żeby motorek nie był gorący. Nie lej na pompę wtryskową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...