Gość tommyg Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 jak w temacie - co ile wymieniacie wyżej wymienione płyny? Czym grozi ew. brak wymiany w zaleconym okresie? pzdr. Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Płyn hamulcowy co 30 000 km lub 3 lata Płyn chłodniczy dla benzynowego silnika 60 000 km dla diesla 90 000 i w obu silnikach 4 - 5 lat (co nastąpi wcześniej) Płyn hamulcowy ma to do siebie że wchłania wilgoć i przy dość intensywnych hamowaniach (np jazda w górach) możesz stracić hamulce ponieważ płyn nagrzeje się i zawarta w nim wilgoś będzie powodować powstawanie pęcherzyków i zapowietrzanie się hamulca a "czysty" płyn ma tem wrzenia ok 250stopni C no i oczywiście przy niskich tem zawarta wilgoć w płynie potrafi zamarznąć (wilgoś cztaj woda). Nie wymienienie płynu chłodniczego może skutkować stratą jego parametów czyli może zamarzać np przy - 10 st C a tem wrzenia może spaćś ze 150 st C do 110 st C a zdarza się że w niektórych samochodach wiatrak chłodnicy załącza się powyrzej 100 st C, następny poblem jaki może wystąpić to zatkanie się nagrzewnicy bo chociaż płyn krąży w obiegu zamkniętym to zawsze jakieś zanieczyszczenia są. Niektóre problemy które podałem mogą wystąpić jak ktoś nie wymienia przez 10 lat płynów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tommyg Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 wielkie dzięki. Wygląda na to że w mojej primerce należy wymienić oba płyny. Co do chłodniczego to nie problem. Jak wygląda sprawa przy wymianie płynu hamulcowego i abs? Należy zrobić standardowe odpowietrzanie czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Normalnie odpowietrzasz, abs w tych samochodach niema nic do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodzió Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ja jednak udałbym się z wymiana płynu do wykwalifikowanego warsztatu maja tam specjalny sprzęt do sprawdzenia czy płyn trzeba już wymienic i w razie czego mogą to zrobic za pomocą specjalnych urządzeń a potem odpowietrzyc i ogólnie z tego co wiem to wymiana nie jest zbyt droga oscyluje w granicach 80 zł a masz pewnośc że zostanie to zrobione dobrze. Jeśli miałbym ryzykowac za takie pieniądze to wole zaprowadzic auto do warsztatu który zrobi to profesjonalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tommyg Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Ja jednak udałbym się z wymiana płynu do wykwalifikowanego warsztatu maja tam specjalny sprzęt do sprawdzenia czy płyn trzeba już wymienic i w razie czego mogą to zrobic za pomocą specjalnych urządzeń a potem odpowietrzyc i ogólnie z tego co wiem to wymiana nie jest zbyt droga oscyluje w granicach 80 zł a masz pewnośc że zostanie to zrobione dobrze. Jeśli miałbym ryzykowac za takie pieniądze to wole zaprowadzic auto do warsztatu który zrobi to profesjonalnie. w sensie o jaki "specjalistyczny" sprzęt chodzi w przypadku wymiany płynów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodzió Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 w sensie o jaki "specjalistyczny" sprzęt chodzi w przypadku wymiany płynów? Specjalistyczny sprzęt to w warsztatach jest coś takiego że specjalną pompą jednocześnie ściągają stary płyn i zalewają nowym jakoś tak to działa kiedyś tacie w serwisie Peugeota zmieniali płyn i podłączali coś pod zaciski przez odpowietrznik ściągali stary a inna maszyna kontrolowała stan płynu w zbiorniczku i dolewała nowego cała operacja trwa koło 40 - 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 a ile płynu hamulcowego wchodzi do nissana primery 1,9 dci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.