Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Problem z hamulcami

Gość Dareks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od momentu zakupu almerki mam problem z hamulcami. Chodzi o to, że cały czas lekko przód trzyma. Sprawdzałem zaciski, tłoczki, nawet przewody elast. wymienione i nadal lipa. Troszkę kiepsko, bo na śliskiej nawierzchni przód momentalnie wpada w poślizg. Nie bez znaczenia jest też paliwko.Zastanawiam się nad rozebraniem pompy, bo praktycznie przy minimalnym nacisku zaczyna się hamowanie. Czy ktoś z Was miał podobne kłopoty i dał im radę?

matt28, trzeci wątek nie na mój temat raczej. Ale dzięki za chęci. Chyba w ciemno muszę się wziąć za pompę. Popuszczenie przewodu ham. powoduje, że wybija trochę płynu i koła zaczynają się obracać bez oporu. Zastanawiam się też czy może jakaś regulacja jest na łączeniu serwo z pompą.

Jeśli tak zaobserwowałeś, to faktycznie trzeba się przyjrzeć układowi pompowemu. Kolega miał tak samo jak opisujesz, jednak nie chciał się bawić w szukanie przyczyny, autko postawił u mechanika, a ten za 3h zadzwonił i powiedział, że można odebrać. Okazało się, że układ był zapowietrzony i zasyfiony.

Reasumując zachęcam do odpowietrzenia układu.

Jeśli masz ABS musisz odpowietrzać hamulce "na krzyż" (np.lewy przód, prawy tył i potem drugi wariant).

Najlepiej robić to w dwie osoby; jedna depcze hamulec i dolewa płynu, druga popuszcza zaworek na zacisku i zakręca zanim pedał zostanie cofnięty. Tym sposobem nie zasysa z powrotem powietrza. W manualu pisze, że trzeba ciśnieniowo odpowietrzać... jasne tak najlepiej. Sposób, który Ci podaję sam sprawdziłem przy wymianie klocków i wymianie uszczelniaczy w zaciskach.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...