Gość Dareks Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Jak w temacie. Szyba grzeje mi nędznie, bo chyba ze 6 nitek lipne. Kupiłem klej przewodzący, ale zapewne nie wystarczy,żebym wszystkie pomalował w całości. Macie jakiś sposób, żeby zlokalizować przerwę? Próbowałem zrobić tło z białej kartki i gapić się przez lupę. Guzik widać. Właśnie dumam, czy by nie można było pociągnąć pionowych kresek od sprawnej do niedziałającej nitki. Może to mieć sens?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Sensu to raczej nie ma. Kiedyś były pasty które nakładałeś praktycznie na całą szybę, potem odpalałes grznie i gdzie trzeba było to pasta łatała "dziury" ale jak się to nazywało to nie pamietam. Zawsze można zmierzyć poszczególne ścieżki odcinkami tak dowiedzieć się gdzie jest przerwa (no bo którs nie grzeją to akurat widac. O tym tez już gdzies na NKP było więc użyj opcji "Szukaj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dareks Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wiesz, myślałęm o mierzeniu, ale chyba mi się obwód zamknie przez działające ścieżki Mlody666, jakoś nie mogę za wiele znaleźć w NKP. a czemu nie ma sensu łączenie ze sobą ścieżek? Jakaś skucha się może zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymex Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Łącząc ścieżki pionowo zmieniasz ich rezystancje dokładniej zmniejszasz. Im mniejsza rezystancja tym większy prąd - czyli najprostsza droga do spalenia sprawnych ścieżek. Poniżej cytat z innego forum: Jeżeli nie jest widoczne to miejsce przerwania znajduje się kontrolką zbudowaną z żaróweczki i kabelków Włacza się szybę i jedzie się koncami kabelków od końców scieżki grzejnej z jednej i drugiej strony do środka. jeżeli scieżka jest przepalona (przerwana) to żaróweczka małej mocy cały czas swieci jedziemy końcami przewodów do środka szyby po przekroczeniu miejsca przerwania scieżki żaróweczka zgaśnie jeżeli przerw jest kilka to operacje trzeba powtarzać do skutku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dareks Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 szymex, dzięki za wytłumaczenie. No to nie pozostaje nic innego, jak malowanie całych ścieżek, bo jakoś nie mam pomysłu na znalezienie przerw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymex Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Malowanie całej ścieżki to też nie najlepszy pomysł, będzie się bardzo mocno nagrzewać i w końcu przepalić albo spowodować pęknięcie szyby. Lepiej już zostawić niedziałającą lub znaleźć przerwę i ją załatać punktowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dareks Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 OK, wypróbuję sposób, jaki mi podałeś. Mam nadzieję, że pójdzie w miarę nieźle. Zostawianie niegrzejących jest bez sensu. Skoro coś jest to powinno działać. Podobnie mój kolega kiedyś powiedział, że nie po to sobie kupił kolorowy aparat żeby czarno-białe zdjęcia robić. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alf Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 mam podobny chociaż trochę inny problem - otóż oderwała mi się ta blaszka która przychodzi do tylnej szyby i w oole mi nie grzeje! czy to się lutuje czy klei? i jak ? pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 83tomek83 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jest specjalny klej przewodzący do klejenia takich ścieżek elektrycznych , ale nie pamiętam nazwy. Wpisz na allegro "klej przewodzący" i powinno coś pokazać. Koszt koło 20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.