Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Dziwny dźwięk po rozruchu

cosmaty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Nissana Almery 1.5 benzyna hatchback 5d, rocznik 2004 sprowadzonego trzy lata temu z Niemiec.

Niepokojący dźwięk przypominający ocieranie o blachę, słyszę przez pierwsze 30 sek.gdy zapalam samochód na wolnych obrotach. Prześledziłem podobne tematy i różnica jest taka, że nie mam żadnych innych problemów (nie szarpie,obroty nie spadają,super przyśpiesza,średnie spalanie 6,5l i tylko ten dźwięk).

Czasami słyszę ten dźwięk podczas załączenia klimy, która działa dobrze. Czy ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam

Jacek

czy ten dźwięk milknie po zgaszeniu się kontrolki oleju??

U mnie podobna sprawa, pytałem mechanika który powiedział, że to hydrozawory hałasują póki nie dostaną smarowania, dlatego milkną po zgaszeniu kontrolki oleju, sprawa dotyczy rozgrzanego silnika.

czy ten dźwięk milknie po zgaszeniu się kontrolki oleju??

U mnie podobna sprawa, pytałem mechanika który powiedział, że to hydrozawory hałasują póki nie dostaną smarowania, dlatego milkną po zgaszeniu kontrolki oleju, sprawa dotyczy rozgrzanego silnika.

Dźwięk trwa około od 30 do 60 sek. po zgaśnięciu kontrolki oleju.

Dźwięk trwa około od 30 do 60 sek. po zgaśnięciu kontrolki oleju.

Witamos!

to będzie łożyskowanie w elektrowysprzęglniku klimy.....

zdejmij paski z altka, wspomagania, i z napędu klimy... i zapal maszyne, jak bedzie cicho to wiesz o co chodzi...

jak nie i dalej szumi to szukamy dalej w silniku

pozdrawiajski!

Ja miałem odgłos luźnego łańcuszka 30 sekund po odpaleniu zimnego auta wymienili mi go na gwarancji i nie pomogło więc wymieniłem olej z 10 w 40 na 5 w 40 i jest teraz ok może o to chodzi? jaki to dzwięk jest dokładnie?

Ja miałem odgłos luźnego łańcuszka 30 sekund po odpaleniu zimnego auta wymienili mi go na gwarancji i nie pomogło więc wymieniłem olej z 10 w 40 na 5 w 40 i jest teraz ok może o to chodzi? jaki to dzwięk jest dokładnie?

Dźwięk jest taki jakby coś tarło, ale rzeczywiście jakość oleju może mieć znaczenie.Przy ostatniej wymianie (serwis Nissana) nalali mi jakiś olej z beczki (prawdopodobnie 5W40), ale do końca nie wiem jakiej marki. Może rzeczywiście są to hydrozawory.

Dźwięk jest taki jakby coś tarło, ale rzeczywiście jakość oleju może mieć znaczenie.Przy ostatniej wymianie (serwis Nissana) nalali mi jakiś olej z beczki (prawdopodobnie 5W40), ale do końca nie wiem jakiej marki. Może rzeczywiście są to hydrozawory.

mam podobnie , tylko że u mnie trwa to ok. 2 sekund, widocznie tak ma być. mam nadzieję :whistle:

jak masz dźwiek jakby się tarło to nie hydrozawory tylko hydrauliczny napinacz łańcucha .Mi serwis nalał Mobila 10w 40 później dowaliło minus 16 i silnik na zimnym pracował jak sieczkarnia. Serwis wymienił łańcuch rozrządu przy 27 tys km czyli prawie nowe auto i ku wielkiemu zdziwieniu po odpaleniu było tak samo. Wymieniłem olej na elf exelium 5w40 i pomogło teraz nic nie ociera i nie stuka ale na mrozie napinacz pracuje jakby z lekkim opóźnieniem ale to nie minuta tylko 5 do 10 sekund. Musisz kolego mieć świadomość ze w almerach 1,5 padają przedwcześnie łańcuchy wiec tobie może tez się wyciągnął a to już wydatek ponad 2tys. Na to była akcja serwisowa ale aso się nie przyznaje w moim przypadku się ośmieszyli z naprawą. Tak długo jak ci obroty nie falują i check engine nie wybija nic nie rób . dowiedz sie tylko jaki olej masz wlany i ewentualnie wymień na 5w40 powinno troche pomóc. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...