toruniak30 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 primera p11/2001 wariantE 1.6 16v QG16012082Q zapaliłami sie kontrolka silnika .Auto i wszystko dziala ok.Jaka moze byc przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przyczyn, zapewne może być kilka. Trza Ci odczytać o jaki błąd chodzi, więc poleciłbym lekturkę tematu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/31623-sprawdzanie-i-kasowanie-kodow-usterek-almera-primera/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przyczyn, zapewne może być kilka. Trza Ci odczytać o jaki błąd chodzi, więc poleciłbym lekturkę tematu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/31623-sprawdzanie-i-kasowanie-kodow-usterek-almera-primera/ To chyba od tych mrozów bo jadąc do mechanika przestała się palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rychuo@wp.pl Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dzis spotkało mnie to samo. Po wyjściu z pracy nagrzałem Primke i ruszyłem w drogę do domu. A tu po 2 km zapalił się Check i auto straciło moc. Zatrzymałem się, zgasiłem i odpaliłem ponownie. Kontrolka sie nie paliła i wszystko było ok. Podejrzewam, że gdzieś przymarzła ropa. Było -15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość longer 81 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 No nie wiem,ale raczej zamarznięta ropa to nie jest,Primera to moje trzecie auto,wcześniejsze to tylko Ropa - i raczej nigdy nie miałem takiej sytułacji,a przynajmniej przy ( -15 stopniach ) zamarznięcia ropy.W okresie zimowym,nigdy nie zeszłem poniżej połowy baku,pilnuje raczej górnej części baku i naładowanego akumulatora,problemów nie mam żadnych z odpalaniem,ani świecącym checkiem z powodu zimnego paliwa.Kolega podał ci namiary na sprawdzenie błędu kodem migowym i tak zrób,a będziesz wiedział co go boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Dzisiaj odpaliłem rozgrzałem prime wyruszyłem na miasto i nic się nie pali wszystko cacy działa jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rychuo@wp.pl Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 No nie wiem,ale raczej zamarznięta ropa to nie jest,Primera to moje trzecie auto,wcześniejsze to tylko Ropa - i raczej nigdy nie miałem takiej sytułacji,a przynajmniej przy ( -15 stopniach ) zamarznięcia ropy.W okresie zimowym,nigdy nie zeszłem poniżej połowy baku,pilnuje raczej górnej części baku i naładowanego akumulatora,problemów nie mam żadnych z odpalaniem,ani świecącym checkiem z powodu zimnego paliwa.Kolega podał ci namiary na sprawdzenie błędu kodem migowym i tak zrób,a będziesz wiedział co go boli. Może parafina sie wytrąca. Jak rano dopalam z garażu i jadę do pracy nie ma żadnych problemów. Po 8h na mrozie są. Problemów z odpalaniem nie ma. Łapie za 1 razem. Tylko podczas jazdy czasami traci moc i silnik gaśnie. Faktycznie ropy było poniżej 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość longer 81 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Z dieslem,to tak jak z grą w szachy nie można się śpieszyć,u mnie autko stoi cały czas,albo na parkingu przy bloku,albo na parkingu w pracy,a więc w Zimie cały czas na mrozie.Wsiadam,odpalam i ok.10 min.na wolnych obrotach autko chodzi,a jak jadę to do 5 km.staram się nie żyłować silnika,czyli nie więcej niż 2000 tys.obr.na zegarze.I tak ja pisałem wcześniej utrzymuje stan paliwa, przez okres zimowy - od połowy do pełna.Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby autko zgasło podczas jazdy,czy np.na postoju na światłach i to właśnie mnie cieszy !Przed zimą wymieniam filtr paliwa,ale to już taka moja zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Titi Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Może parafina sie wytrąca. Jak rano dopalam z garażu i jadę do pracy nie ma żadnych problemów. Po 8h na mrozie są. Problemów z odpalaniem nie ma. Łapie za 1 razem. Tylko podczas jazdy czasami traci moc i silnik gaśnie. Faktycznie ropy było poniżej 50%. Na 99% parafina przytkała filtr paliwa, dostał zbyt małą dawkę paliwa więc zapaliła się kontrolka - przerabiałem to już w tym roku, ale z własnej winy ropka była nie zimowa. Wstawiłem do ciepłego garażu i przeszło, oczywiście zaraz zatankowałem na Statoilu. Jak nie masz ciepłego garażu to musisz podgrzać filtr np. opalarką lub suszarką też działa - sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rychuo@wp.pl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Tankowałem ostatni raz 2 tyg. temu na BP więc podejrzewam, że ropa była jeszcze letnia. Ale wczoraj kupiłem Castrol TDA. Zalałem i dzisiaj zrobiłem ponad 50km - kontrolka się nie zapaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Dzisiaj i wczoraj jezdziłem i nic mi się już nie zapała chociaż było -19st w nocy.Piszecie o ropie ,a ja mam Pb.Wydaje mi się że kontrolka zapaliła mi się od pierwszego w tym roku mrozu,coś się popiepszyło komputerowi .Najważniejsze że obyło sie na strachu.Pozdrawiam. Po latach zauważyłem to że jak w zime mam mało paliwa w baku to kontrolka się zapala jak więcej niż pół baku paliwa to wszystko jest ok. więc teraz w każdą zime leje wiecej paliwa i juz kontrolka nie zapala się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid1 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 ale jak to - 19 st. w nocy ??? Dzisiaj??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi