Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 2,0D problemy z obrotami i szarpie podczas jazdy.

Gość antosss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Almere 2,0D 1998r w czasie jazdy szarpie samochodem tak jakby ktoś wciskał chamulec oraz na jałowym następują skoki obrotów z 1000-2000 obr/min. Proszę o pomoc!!!

Kiedy ostatnio robiłeś rozrząd, albo wymieniałeś pasek pompy wtryskowej, albo filtr paliwa, albo spuszczałeś z niego chociaż wodę?? Jeżeli zaczęło się tak razem z mrozami to polecam wymianę filtra i zalanie do baku uszlachetniacza STP za 10 zeta.

Takie zachowanie może być też spowodowane awaria prostownika alternatora - chociaż przedział obrotów który podałeś jest na to za duży. Tak w ogóle to 1000rpm to powinieneś mieć jedynie na ssaniu - normalnie max 800.

Kiedy ostatnio robiłeś rozrząd, albo wymieniałeś pasek pompy wtryskowej, albo filtr paliwa, albo spuszczałeś z niego chociaż wodę?? Jeżeli zaczęło się tak razem z mrozami to polecam wymianę filtra i zalanie do baku uszlachetniacza STP za 10 zeta.

Takie zachowanie może być też spowodowane awaria prostownika alternatora - chociaż przedział obrotów który podałeś jest na to za duży. Tak w ogóle to 1000rpm to powinieneś mieć jedynie na ssaniu - normalnie max 800.

Właśnie rozrząd robi mi sie teraz :) wczoraj oddałem auto do mechanika, zakupiłem auto miesiąc temu wszystkie filtry i olej tez juz wymieniłem. Dzisiaj odbiore auto od mechanika i zobacze jak sie zachowuje. Też myślałem czy to nie akumulator bo wygląda mi na leciwy i ma problemy z odpalaniem przy temp mionusowej. A te szarpanie mam od początku , w środe dodałem własnie do baku uszlachetniacz czyszczący układ paliwowy narazie zrobiłem 200 km. Jak dalej bedzie sie coś działo nie tak to się odezwe. Dzieki za pomoc... A co do ssania to w mojej wersji almery nie ma takiej opcji.Widocznie mam juz tą nowszą konstrukcje silnika.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na poprawę zachowania silnika to proszę o pomoc!!!

A co do ssania to w mojej wersji almery nie ma takiej opcji.Widocznie mam juz tą nowszą konstrukcje silnika.

Masz tylko że sterowane jest elektronicznie, nie ma wajchy jak w dużym fiacie i maluchu. Jak odpalasz na mrozie to jakiś czas obroty sa około 1krpm po rozgrzaniu się silnika spadają ot cała technika :)

• 2 tygodnie później...
Gość gruszka86

U mnie sytuacja jest podobna. Podczas jazdy, gdy puści się gaz czuć szarpnięcie. Efekt taki występuje głównie na 2 i 3 biegu. Kupiłem samochód kilka dni temu, rozrząd wymieniany był przed 10 tys km w tym roku.

A propo, jakie macie obroty biegu jałowego ?? U mnie utrzymują się dosyć nisko, na poziomie 650 obr. Może to być przyczyną szarpania ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...