Gość antosss Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam. Posiadam Almere 2,0D 1998r w czasie jazdy szarpie samochodem tak jakby ktoś wciskał chamulec oraz na jałowym następują skoki obrotów z 1000-2000 obr/min. Proszę o pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Kiedy ostatnio robiłeś rozrząd, albo wymieniałeś pasek pompy wtryskowej, albo filtr paliwa, albo spuszczałeś z niego chociaż wodę?? Jeżeli zaczęło się tak razem z mrozami to polecam wymianę filtra i zalanie do baku uszlachetniacza STP za 10 zeta. Takie zachowanie może być też spowodowane awaria prostownika alternatora - chociaż przedział obrotów który podałeś jest na to za duży. Tak w ogóle to 1000rpm to powinieneś mieć jedynie na ssaniu - normalnie max 800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość antosss Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Kiedy ostatnio robiłeś rozrząd, albo wymieniałeś pasek pompy wtryskowej, albo filtr paliwa, albo spuszczałeś z niego chociaż wodę?? Jeżeli zaczęło się tak razem z mrozami to polecam wymianę filtra i zalanie do baku uszlachetniacza STP za 10 zeta. Takie zachowanie może być też spowodowane awaria prostownika alternatora - chociaż przedział obrotów który podałeś jest na to za duży. Tak w ogóle to 1000rpm to powinieneś mieć jedynie na ssaniu - normalnie max 800. Właśnie rozrząd robi mi sie teraz wczoraj oddałem auto do mechanika, zakupiłem auto miesiąc temu wszystkie filtry i olej tez juz wymieniłem. Dzisiaj odbiore auto od mechanika i zobacze jak sie zachowuje. Też myślałem czy to nie akumulator bo wygląda mi na leciwy i ma problemy z odpalaniem przy temp mionusowej. A te szarpanie mam od początku , w środe dodałem własnie do baku uszlachetniacz czyszczący układ paliwowy narazie zrobiłem 200 km. Jak dalej bedzie sie coś działo nie tak to się odezwe. Dzieki za pomoc... A co do ssania to w mojej wersji almery nie ma takiej opcji.Widocznie mam juz tą nowszą konstrukcje silnika. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na poprawę zachowania silnika to proszę o pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 A co do ssania to w mojej wersji almery nie ma takiej opcji.Widocznie mam juz tą nowszą konstrukcje silnika. Masz tylko że sterowane jest elektronicznie, nie ma wajchy jak w dużym fiacie i maluchu. Jak odpalasz na mrozie to jakiś czas obroty sa około 1krpm po rozgrzaniu się silnika spadają ot cała technika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gruszka86 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 U mnie sytuacja jest podobna. Podczas jazdy, gdy puści się gaz czuć szarpnięcie. Efekt taki występuje głównie na 2 i 3 biegu. Kupiłem samochód kilka dni temu, rozrząd wymieniany był przed 10 tys km w tym roku. A propo, jakie macie obroty biegu jałowego ?? U mnie utrzymują się dosyć nisko, na poziomie 650 obr. Może to być przyczyną szarpania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.