Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozrząd w Notesie 1,6

ulek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Mam pewne pytanie odnośnie rozrządu w Notesiku 1,6. Z tego co wiem tam jest łańcuch rozrządu i teraz pytanie co ile go sie wymienia i czy sie go wymienia. I jeśli nie to co z resztą. To mój pierwszy samochód z takim oprzyrządowaniem.Stąd moje pytanie. W zwykłym aucie pasek rozrządu wymienia sie co iles km a tu.??

No i drugie pytanuie jak go użytkować aby szybko nie zużyć:).

Pozdrawiam

Cześć,

Nie ma jednoznacznego zalecanego przebiegu po którym należy wymienić łańcuch rozrządu. W przeciwieństwie od pasków nie grozi mu zerwanie, problemem jest wydłużanie się z czasem pracy, jak już zaczyna się tłuc to znak że najwyższy czas wymienić. A zdarza się to przeważnie po 200-300tyś km.

Na moje pytanie w serwisie o wymianę łańcucha,pan zrobił duuuuże oczy,a później grzecznie poszperał w papierach i odpowiedział że generalnie nie powinno się wymienić,gdyż ma służyć przez cały żywot auta.Ale jednak przebieg ok300 tys,jest tym wskaźnikiem do wymiany.

Słyszałem o przypadkach przedwczesnego zużywania się elementów rozrządu np w Micrach i wtedy jego wymiana jest co najmniej równie kosztowna jak rozrządu napędzanego paskiem ( łańcuch, koła zębate, hydrauliczny napinacz itp) ale to przypadki ekstremalne. Przy normalnym traktowaniu silnika ( mam tu na myśli sprawy podstawowe: spokojną jazdę tuż po uruchomieniu pozwalającą na stopniowe rozgrzanie motoru, stosowanie przewidzianych specyfikacją olejów silnikowych,terminową wymianę ich, filtra powietrza i świec zapłonowych) to nie będzie z pewnością Twój problem :rolleyes2:

Słyszałem o przypadkach przedwczesnego zużywania się elementów rozrządu np w Micrach i wtedy jego wymiana jest co najmniej równie kosztowna jak rozrządu napędzanego paskiem ( łańcuch, koła zębate, hydrauliczny napinacz itp) ale to przypadki ekstremalne. Przy normalnym traktowaniu silnika ( mam tu na myśli sprawy podstawowe: spokojną jazdę tuż po uruchomieniu pozwalającą na stopniowe rozgrzanie motoru, stosowanie przewidzianych specyfikacją olejów silnikowych,terminową wymianę ich, filtra powietrza i świec zapłonowych) to nie będzie z pewnością Twój problem :rolleyes2:

Łańcuch nie lubi zbyt niskich obrotów(ecodraiving mu nie służy).Nie lubi też olei z bardzo niską lepkością.lubi 10w-40.10w60.co do żywotności to bardzo różnie,w mojej N15 wymienili na gwarancji po 45000km(wlaściwie nie wiem dlaczego ,bo nie dawał żadnych niepokojących obiawów),a wymieniony już przejechał 145000km.często pada w mikrach(zbyt delikatna jazda na niskich obrotach.normą jest tu 100000km ale nierzadko 50000km.ale są modele ktore przelatują i po 250-300kkm.nie ma reguły.odpowiedni olej+nie obciążanie silnika-(jazda na zbyt niskich obrotach) i będzie dobrze:)

Manix,zależy jaki łańcuch ,z tego co wiem na temat tych łańcuchów to jest to tytanowy sznurek :D i jeśli tak jest faktycznie to można spać spokojnie.

Manix,zależy jaki łańcuch ,z tego co wiem na temat tych łańcuchów to jest to tytanowy sznurek :D i jeśli tak jest faktycznie to można spać spokojnie.

w końcu to zupelnie nowa konstrukcja,to może będzie wreszcie tak jak było w sunny,dozgonnie miło:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...