Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] wymiana kilku rzeczy eksploatacyjnych

Gość pawel_s
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie krzyżak jest praktycznie niezniszczalny :) ....a oni znaleźli w nim usterke......( aż tak chcieli naciągnąć :shock: ) . dobra to tyle jak bedziesz działał prz nim, to wiesz co robisz. powodzenia .....pozdr.

Widziałem się dziś z Coobciem i po wstępnych oględzinach okazało się, że raczej mam do wymiany tyne amortyzatory a nie przednie - ale jeszcze podjadę na badanie amorków, żeby na 100% było wiadomo co i jak. Wachacze raczej są w dobrym stanie i nie będzie trzeba wymieniać. Reasumując do Nissana na Modlińską polecam pojechać na oględziny przed zakupem auta - myślę, że można będzie wtedy nieźle zbić z ceny ;), w innym przypadku można zbankrutować po ich ocenie sytuacji.

Pozdrawiam,

Jeszcze osłony przegóbów zewnętrznych i to czego nie udało mi sie sprawdzić bez odkręcania koła czyli osłony amortyzatorów.

W chwili obecnej możesz smiało śmigać, oslony przygobó przynajmniej nie są porwane ale juz maja oznaki zmeczenia ktore klasyfikują je do wymiany.

Teraz czeka cię przeglądzik i Hamownia... A zapomaniłem jeszcze o jeden j rzeczy AUTODIAGNOSTYKA silnika :?

Witam.

Jeżeli do wymiany są amortyzatory z tyłu, to jest duże prawdopodobieństwo że górne mocowania amortyzatorów też trzeba wymienić. Tak było w moim przypadku - coś stukało z tyłu. Po sprawdzeniu wszystkich możliwości zdecydowałem się na wymianę amortyzatorów. Po zdjęciu starych okazało się, że górne mocowanie (kielich, który wygląda jak głośnik) rozleciał się na dwie części.... metal oddzielił się od gumy. Więc amortyzator tak naprawde nie trzymał się już niczego, tylko tłukł o nadkole. Zła wiadomość jest taka że nigdzie nie mogłem namierzyć zamienników. Oryginał w serwisie kosztuje 215,- sztuka i ma nalepke MADE IN FRANCE /czy jeszcze ktoś ma złudzenie że Primera to japończyk?/ Amortyzatory KYB poza serwisem 220,- szt. To przykre... jednak teraz z tyłu nic nie stuka i autko dobrze się trzyma na wybojach :)

Gość Bruneros
Amortyzatory KYB poza serwisem 220,- szt. To przykre... jednak teraz z tyłu nic nie stuka i autko dobrze się trzyma na wybojach :)

a mozesz podac namiary na KAYABY po 220 zl sztuka ?

jak ja szukalem to najtaniej znalazlem po 300 zl (p10 z ABS)

w takiej cenie bylbym zainteresowany....

tansze sa monroe, ale tego syfu za chiny ludowe nie wstawie.

MK

Oto namiar na hurtownie:

http://www.kayaba.akwimat.pl/index.html#nissan

to jest na Łopuszańskiej w Wa-wie. Nie wiem tylko czy do P10 są te same co do P11. Dla ciekawostki dodam że w ASO jest promocja - 350,- szt. .. ale i tak dużo mnie to kosztowało więc kupiłem KYB. Przynajmniej amorki są Made i Japan ;) Co do Monroe masz 100 % racji....

Weż pod uwade ze w P10 masz z tyłu nieco bardziej skomplikowane i stojące na wyższym poziomei zawieszenie z tyłu jak w P11 a zwłaszcza w Kombi. Do MC Persona 300zł za KYB to dobra cena.

W P11 są same wkąłdy wiec 220zł to normalna cena.

Co powinno wchodzić w skład zestawu do wymiany rozrządu? W serwisie powiedzieli, że na pewno 2 paski (niestety tu nie mam łańcucha). Na forum czytałem, że potrzebne są jeszcze rolki napinacza, ale to tyczyło się silników benzynowych z łańcuchem. Jakiej firmy kupić rozrząd? No bo oryginalny nissana jest dość drogi. Czy da się to kupić np. w InterCars?

komplet rozrządu to: napinacz, rolka prowadząca i pasek. Pierwsze dwie rzeczy możesz kupić w Japan Cars -jakość OK, cena o połowę niższa niż w serwisie. Pasek polecam Gates'a Powergrip wzmocniony - zrobiłem już na takim pasku 80kkm i odpukać nie zawiódł

Drugi pasek znajduje się po drugiej stronie silnika i napędza pompę wtryskową. Dodatkowo jest jeszcze napinacz. Polecam zakup analogicznie jak przy rozrządzie.

Adam

i bardzo dobrze :)

Mnie ciekawi jak wyjdzie Twoja primera po shawmaoniu, jaka to mam moc :D

Mnie tez ciekawi jaka moc maja TD, bo sie zastanawiam nad wsadzeniem do swojego dieselka Turbo tak jak Coobciu rozmawialismy.Hamujcie tego TD i pokazujcie wykresy.

POZDRAWIAM.....

PRzeguby w zasadznie od 140zł w górę.

Spoko zrobi się co będzie trzeba :D

Dżodżo Twoj silnik ma seryjnie wyzszą kompresje jak taki z orginalnie zamontowana trubina więc na mniejszym doaldowaniu będiesz osiągać większą moc.

Dżodżo Twoj silnik ma seryjnie wyzszą kompresje jak taki z orginalnie zamontowana trubina więc na mniejszym doaldowaniu będiesz osiągać większą moc.

No to byloby pieknie.Poczekamy, zobaczymy jak to jeszcze bedzie.

POZDRAWIAM.....

Dzisiaj byłem na hamowni i w sumie chyba powinienem się ucieszyć. Mam uszkodzony ten przepływomierz.

Dla zainteresowanych skan.

hamownia_small.jpg

Maksymalnie mam niecałem 75 koników (powinno być w okolicach 90) i 137 Nm (powinno być 177). Przepływka do wymiany.

W związku z tym czy to drogo 278 pln za przepływkę do mojego TD - tyle powiedzieli mi w serwisie Nissana.

I jeszcze pytanko ad. rozrządu - trzeba wymienić. Ile kosztuje robocizna przy wymianie całego rozrządu? Kiedy powinienem poczuć się okradany?

W sumie za przeplywke cena do przyjęcia...

Choć wydaje mi się że oprócz jej moża być niedrożny wydech bo widać po wykresie żę turbina coś mało dmucha, mam w domu wskaznik doladowania to możamy zmierzyć ile ci to pompuje przed wymiana przeplywki i po...

Rozrząd to koszt do 250zł (jak jest full roboty), zdecydowanie poelcam p. Grabowsekigo wujka Macką ktory dokonywał pomiaru na hamwoani, naprawde gość jest bardzo staranny i dokłądny !!

Z przyjemnością pomierzę pompowanie przed i po. W razie przypchania wydechu - czy wystarczy pozbyć się katalizatora i zastąpić go kawałkiem rurki. Czy konieczne są jeszcze jakieś dodatkowe działania tyczące się pracy komputera?

samo wywalenie katalizatora powinno zdecydowanie pomuc tak na dobrą sprawe od tego bym zaczął sprawdzenie samochodu.

Czyli podłączyć wskaznik doladowania zmierzyć auto a następnie wyrzucić katalizator i ponownie zmierzyć auto.

przepraszam, ale o czym Wy piszecie? Przecież w tym silniku nie ma katalizatora. Ten środkowy to tylko tłumik...

Wg mnie uczciwa cena za wymianę rozrządu + paska na pompie wtryskowej to 300-400zł. Dostęp do rozrządu w tym silniku nie jest taki łatwy, trzeba się trochę nagimnastykować.

A propos przepływomierza - jestem bardzo zdziwiony tak niską ceną w serwisie. Jeszcze niecały rok temu pytałem się o przepłwomierz i cena w serwisie oscylowała wokół 2000zł

W kwestii przyrostu mocy polecałbym dołożenie intercoolera. Sam się do tego przymierzam , ale nie bardzo mam teraz czas. Dołożenie intercoolera powinno zaowocować lekkim przyrostem momentu i delikatnym zmniejszeniem spalania, ale ogólnie ta inwestycja jest dobrą podstawą do zchipowania silnika.

Adam

Mam pytanko, ile taka usługa kosztuje, hamowanie auta oczywiście ..

Nie orientujecie się czy w okolicach Katowic coś takiego jest ?

Pozdro

Sławek

Na Chipie powinno być 107KM a moment powinien wzrosnąć z seryjnych 177 Nm na 215 Nm.

Dobra trzeba spradzić dołądowanie, ktoś wie ile powinno ono wynosić dla seryjnego silnika ??

IC to bardzo fajna sprawa ale nie może być za duzy żeby nie pojawił się nadmierny lag.

• 2 tygodnie później...

Na razie wymieniłem rozrząd i przepływomierz. Chciałem dla kontrastu podać dokładne ceny części i robocizny (po trochu dla prawie wszystkich napraw jakie zaleciło ASO). Jak pojadę na hamownię to zamieszczę nowy wykres. Po zmianie przepływki trochę czuć, że autko stało się dynamiczniejsze, ale zmiana była dopiero wczoraj wieczorem i nie miałem za bardzo czasu ani miejsca, żeby dokładnie to przetestować.

Na pewno później opiszę wrażenia.