Gość Jarek1000 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam. Prosze o poradę w kwestii zawodnionego filtra paliwa P12, 1,9dci. od wczoraj zapala sie i gaśnie czerwoma lampka sygnalizująca zawodnienie filtra paliwa (i jednocześnie uszkodzenia swiec żarowych). W styczniu wymieniałem filtr paliwa, była ta sama sytuacja oraz wymieniłem świecę żarową. Teraz ponownie zapala się ta lampka. Czy odwodnienie w tym modelu polega tylko na wymianie filtra? Czy jeżdżąc dłuższy czas można uszkodzić np. silnik?? Proszę o poradę. Nie chce jechac do serwisu Nissana i płacić za podłączenie pod komputer. Z gory dziekuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Nie wiem czy w P12 jest zawór spustowy pod filtrem tak jak w P11, ale powinien być. Trzeba spuścić zawartość z filtra i potem (jeśli jest) zalać go poprzez pompkę odpowietrzająca . Na zimę stosuj DEPRESATOR do paliwa w ilości 10 ml na 10 Litrów (lub według instrukcji) Zapobiega to wytrącaniu się parafiny i tworzenia kryształków w ropie, co jest przyczyną zapchania i zawodnienia filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek1000 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) W P12 w silniku 1,9dci nie ma zaworu spustowego tak jak w 2,2. Interesuje mnie czy jeżdząc przez jakiś czas z zawodnionym filtrem nie uszkodze silnika. Czy jak teraz wleję Depresator to coś pomoże i wytrąci wodę z filtra? Edytowane 20 Grudnia 2009 przez Jarek1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 każdy filtr począwszy od 1,5dci po 2,2dci w silnikach renault a nissan ma te silniki mają zaworki do spuszczania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek1000 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Dzisiaj wymieniłem filtr, oczywiście nie w ASO Nissan. Po wymianie czerwona lampka silnika świeci się i gaśnie. Przypuszczam, że po wymianie filtra trzeba wykasować palącą się lampkę. Czy ktoś wie czy można wykasować świecącą się lampkę zawodnienia filtra bez podłanczania pod komputer w ASO? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Gaten - czy wiesz w jaki sposób spuszcza się wodę z tego modelu bo nigdzie nie mogę tego znaleść a ASO Nissan twierdzi, że w tym modelu odwodnienie filtra paliwa polega ne jego wymianie. Edytowane 22 Grudnia 2009 przez Jarek1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lik10 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 kolego miałem podobne objawy z lampką i też sądziłem ze to zawodniony filterek. pogrzebałem na forum i tak jak ktoś wczesniej mówił świece żarowe do wymiany. Podłączenie do kompa nic nie dawało na serwisie zieleni byli co to może być. Miałem zjarane 3 świece. Wymiana wszystkich i problem ustąpił jak ręką odjął. Polecam świece NGK jeżdze na nich juz 3 rok i przy tych mrozach palił mi jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek1000 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Jestem raczej przekonany że to nie świece. Nie mam i nie miałem żadnego kłopotu z odpalaniem. Lamkpa zapalała się i gasła. Wczoraj wieczorem zgasła i jak na razie się nie pali. Jak w styczniu przepaliła mi się świeca to lampka paliła się cały czas. Mam nadzieję że będzie ok. Przy okazji nie polecam takich wymian w ASO Nissan. Tam wymiana filtra paliwa z robocizną to koszt ok. 100-110 zł. Mnie to wyniosło 45 zł. 15 zł fitr i 30 zł wymiana w ASO Seat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 17Nowy Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 przyznaję rację ze świecami , miałem to samo z świecami żarowymi wymienili mi dwie w cenie 30zł za sztukę ,robocizna 20 zł. więc to najtańsze i najpewniejsze rozwiązanie. w jaki sposób ktoś mąci o zawodnionym filtrze przecież nie jest nigdzie podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 racja mialem to samo ..... padla ci swieca kolego, rowniez auto mi odrazu zapalało , daruj sobie wymiene filtra szkoda kasy na 100% swieca 1 lub wiecej niech ci sprawdza swiece .... btw ja za swiece placilem 70 zl + 20 robocizna... nie wiem gdzie kolega 17 nowy dostal swiece w cenie 30zl i jakiej firmy ale ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darrex Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 "każdy filtr począwszy od 1,5dci po 2,2dci w silnikach renault a nissan ma te silniki mają zaworki do spuszczania wody" 2.2dci to nie silnik Renault, to własny silnik Nissana ze sterowaniem Denso. Filtr paliwa jednak jest prawdopodobnie taki sam jak w 1.9dCi i 2.2dti, czyli posiada pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 2.2dci to nie silnik Renault, to własny silnik Nissana ze sterowaniem Denso. czyli że Renault montował w lagunach silniki Nissana tak? pomijam to że temat dotyczy silnika 1,9dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek 35 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam mam pytanie do użytkowników chciałbym zmienić filtr paliwa w primerce p12 2.2dci tylko niewiem bardzo jak sie zabrać do tego. odkrecić i dokrećić nowy nie problem tylko niewiem czy nie zapowietrze układu paliwowego i nie bedzie kłopotu z zapaleniem auta. Prosił bym o porade jeśli by ktos zechciał mi podpowiedziedzieć co zrobić autko mam od niedawna z góry dziekuje bardzo za wszelkie pomoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 jest pompka paliwa- gruszka w razie w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek 35 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wie pan co jest na filtrze paliwa wyglada mi na pompke paliwa tak mi sie wydaje na 100% niewiem jestem dopiero poczatkujacym i robie to samemu bez jakiś przyżadów specjalnych i tylko sie martwie by go nie zapowietrzyć o nic wiecej nie chodzi i żeby chodził jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 To jak zamontujesz nowy filtr zalej go ropą i dopiero zamknij. Nastepnie na przewodzie paliwowym poszukaj takiego zgrubienia i ugniataj je jakbyś.... do twardości i w zasadzie powinno byc ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek 35 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Dziekuje serdecznie za podpowiedz tak zrobie niema tego zgrubienia jest pompka jak kolega wcześniej mówił na górze filtra spróbuje to zrobić ale dopiero w sobote jeżdze do pracy tak wiec sobota bedzie njlepiej jak to zrobie wymiane z góry bardzo dziekuje i przepraszam że komuś głowe zawracam może i prosta czynność ale nigdy nie zmieniałem w aucie z silnikiem disla filtra. Pozdrawiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Jeśli w p12 2,2 jest tak jak w 1,9 to musisz poświecić dobra godzine na rozebranie podszybia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek 35 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 coś podobnie tylko to jest filter metalowy cały a w 1.9 jest chyba wkład papierowy tego filtra myśle że to sie odkreci bez problemowo i od dołu go wyciągne jakoś zrobił bym i jutro nawet tyle że dojerzdżam do glasgow autostrada to w razie w pod domem coś zrobie a na autostradzie to raczej nie bardzo ale dziekuje za każda pomoc bardzo sie przyda jakaś podpowiedz dziś wymieniłem filter obyło sie bez rozbiurki podszybia poszedł od dołu poświeciłem 1 godzine o własna głupote nie zalałem filtra a po zalaniu jeszcze było mało i dopompowałem i działa wszysko ok tak wiec poradziłem dziekuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Szkoda, ze nie udokumentowałeś fotkami swoich postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek 35 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 no nawet nie myślałem o tym, wczoraj auto citroen naprawiany a dziś moje autko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi