Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzacja automatyczna

Gość waldemarus65
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie ostatnio byłem na przeglądzie gwarancyjnym (w tym wymiana filtra pyłkowego). Aktualnie zauważyłem, że po wyłączeniu klimatyzacji a pozostawieniu samej wentylacji czuć ostry jakby octowy zapach. Co to znaczy wie może ktoś? Czy nie wykonali mi przy wymianie filtra odgrzybienia, czy to zapach nowego filtra? Co robić?

Właśnie ostatnio byłem na przeglądzie gwarancyjnym (w tym wymiana filtra pyłkowego). Aktualnie zauważyłem, że po wyłączeniu klimatyzacji a pozostawieniu samej wentylacji czuć ostry jakby octowy zapach. Co to znaczy wie może ktoś? Czy nie wykonali mi przy wymianie filtra odgrzybienia, czy to zapach nowego filtra? Co robić?

za jakis w miare krotki czas zapach zniknie - to normalne.

pzdr

za jakis w miare krotki czas zapach zniknie - to normalne.

pzdr

No nie koniecznie,mi ten zapaszek nie chciał zniknąć ,dopiero pomogło zastosowanie odświeżacza/odgrzybiacza w sprayu(dostępny nawet w marketach,koszt niewielki a skutek natychmiastowy)super prosty w obsłudze,blokada przycisku uwalnia gaz . p.s.swoją drogą to ciekawe że ten problem jest zawsze po przeglądzie-czyżby oszczędzali na odgrzybianiu???

http://www.ceneo.pl/10775634

Edytowane przez manix

Jestem świeżo po wymianie filtrów , w tym pyłkowego rownież - i zadnym octem nie czuc :) , raczej to jest normane :)

swoją drogą to ciekawe że ten problem jest zawsze po przeglądzie-czyżby oszczędzali na odgrzybianiu???

http://www.ceneo.pl/10775634

No właśnie otrzymałem z serwisu info, że przy wymianie filtra nie ma wymogu odgrzybiania i mi tego nie zaproponowali (przyznali,że to błąd). Sądzę, że ten zapach to jednak grzyb; w poprzednich samochodach też podobnie smierdziało i wtedy odgrzybiałem, żeby to usunąć. Robiłem to samodzielnie np. przez aplikację stosownego środka do kanałów nawiewnych i pomagało - tyle, że co roku nie wymieniałem filtra.

Najlepszą jednak metodą jest odgrzybienie właśnie od strony parownika, w przeciwnym razie skuteczność jest mniejsza no i można skutecznie zamoczyć ten filtr - teraz muszę ponownie pojechać do serwisu ze stówą w ręku. Ot, co.

W przyszłości będę sam odgrzybiał tuz przed przeglądem.

Dzieki wszystkim za info!

No właśnie otrzymałem z serwisu info, że przy wymianie filtra nie ma wymogu odgrzybiania i mi tego nie zaproponowali (przyznali,że to błąd). Sądzę, że ten zapach to jednak grzyb; w poprzednich samochodach też podobnie smierdziało i wtedy odgrzybiałem, żeby to usunąć. Robiłem to samodzielnie np. przez aplikację stosownego środka do kanałów nawiewnych i pomagało - tyle, że co roku nie wymieniałem filtra.

Najlepszą jednak metodą jest odgrzybienie właśnie od strony parownika, w przeciwnym razie skuteczność jest mniejsza no i można skutecznie zamoczyć ten filtr - teraz muszę ponownie pojechać do serwisu ze stówą w ręku. Ot, co.

W przyszłości będę sam odgrzybiał tuz przed przeglądem.

Dzieki wszystkim za info!

Środek który Ci poleciłem to gaz(na bazie ozonu) stawiasz go z tyłu za fotelem kierowcy,włączasz klimę n a ful,silnik włączony,zamykasz szczelnie okna wciskasz blokadę sprayu,opuszczasz auto na 10 min.i po wszystkim.Stosowałem i efekt był super,do następnego przeglądu,nic nie aplikujesz w nawiewy .pozdrawiam .edit, Dzisiaj kupiłem w selgrosie włoski środek działający na tej samej zasadzie a o połowę tańszy(PLAK -15,60zł)zasada działania ta sama i skutek też ok.zastosowałem jeszcze na parkingu sklepu bo nie szlo wytrzymać z tym smrodkiem.zadziałał rewelacyjnie(tyle że wydaje mi się, że jednak gazu w pojemniku negrin było wiecej).pozdrawiam.

Edytowane przez manix

Wczoraj dzwoniłem do ASO i mają promocje na odgrzybianie klimatyzacji-koszt to 85zł

Wczoraj dzwoniłem do ASO i mają promocje na odgrzybianie klimatyzacji-koszt to 85zł

No to w Poznaniu mieszkają bogatsi bo promocja na odgrzybianie - 99PLN - nowy dealer AutoClub. :angry: