Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n15] Spryskiwacz tynej szyby

Gość pp_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działa u mnie spryskiwacz tylnej szyby. Przód działa bez problemu. Wszystkie wycieraczki również. Co należy sprawdzić w pierwszej kolejności (pomijając płyn :))? Na tył jest osobna pompa, czy jest tylko jedna na przód i tył?

Edytowane przez pp_1

Gość majsterus

wywal zawór zwrotny jest w klapie:P

są ogólnie dwa. Ten w klapie się przycina.

W N16 tak zrobiłem i działa, wcześniej nie działało, pociągnąłem za wężyk się rozłaczył i zalałem pół kufra płynem. :D:D

i w końcu wywaliłem ten gów... zaworek

Gość 83tomek83

A może masz zapchaną dyszę, która daje płyn na szybę. Ja miałem taki problem. Najpierw odpiąłem wężyk od tej dyszy i załączyłem spryskiwacze, żeby sprawdzić czy w ogóle pompka daje płyn do wężyków. Potem wyczyścilem dysze cienką igłą i na koniec przedmuchnąłem pompką od roweru. Jak na razie wszystko śmiga jak należy.

Są 2 pompki, oddzielna na przód i na tył. Jeśli nie słychać pompki to zapewne jej żywot dobiegł końca. Mam tak samo u siebie. Jak kupiłem samochód to nie działał tylny. Ostatnio przedni zaczął bardzo słabo "sikać" więc zdjąłem nadkole żeby obejrzeć te pompki. Okazało się że obie nadają się do wymiany. Widać już ktoś tam kiedyś grzebał, pompki poobklejane izolacją, ta przednia cała rozerwana... Jak podłączałem na krótko do akumulatora to obie nie działały. Wczoraj kupiłem pompkę od Tico za 19zł, wygląda podobnie do oryginalnej, jak będzie pasować to dam znać.

najczęściej padają pompki, a jak nie słychać jej nawet no to wiadomo że padła, ewentualnie prąd nie dochodzi ale baaardzo wątpliwe :rolleyes: Mam oryginalną pompke od Almy jak chcesz, jak coś to pisz na PW. pozdro

• 2 tygodnie później...

No i udało mi się założyć pompkę od Tico... Ogólnie pasuje, trzeba tylko trochę powiększyć otwór w zbiorniku. Wtyczka też pasuje (ta od przedniego spryskiwacza) bez przerabiania, wystarczy odciąć kawałeczek plastiku przy pompce. Wydaje mi się tylko że słabiej sika i przy większych prędkościach może być problem... Ogólnie kupię chyba jeszcze oryginalną i podłączę ją na przód, a ta od Tico zostanie do tylnej szyby, bo tam wysokie ciśnienie nie jest aż tak potrzebne...

• 2 tygodnie później...

Witam!

Jak się mogę dostać do tego zaworku zwrotnego w klapie? W którym miejscu dokładnie jest umieszczony?

U mnie pompka chodzi, słychać ją. Płyn prawie w ogóle nie leci. Jak przytrzymam z 10 sek to zaczyna ciec jak krew z nosa.

Chcę dostać się do tego zaworka, rozpiąć i sprawdzić.

Witam!

Jak się mogę dostać do tego zaworku zwrotnego w klapie? W którym miejscu dokładnie jest umieszczony?

U mnie pompka chodzi, słychać ją. Płyn prawie w ogóle nie leci. Jak przytrzymam z 10 sek to zaczyna ciec jak krew z nosa.

Chcę dostać się do tego zaworka, rozpiąć i sprawdzić.

prawdopodobnie zamarzł przewód z płynem no i troszkę puszcza.ja bym poczekał,no chyba że masz garaż?.

prawdopodobnie zamarzł przewód z płynem no i troszkę puszcza.ja bym poczekał,no chyba że masz garaż?.

nie, nie. Ten problem był jeszcze na jesieni, gdy temperatury były stanowczo dodatnie.