Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

huk przy hamowaniu

Gość puchacho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj podczas normalnego miejskiego hamowania pojawił sie straszny huk (to tak jakby przesuwac szklaną butelke po plastiowej tapicerce:)Prawdopodobnie hałas dochodzi z lewego koła.Dodam iż miga mi kontrolka od ręcznego,miesiąc temu robiona była skrzynia biegów-niwelowany luz z lewej półosi i wyciek oleju ze skrzyni bieg.Czy to mogą być klocki.Wstyd sie przyznać ale przejechalem 26tys i nie wiem co z klockami...

Nissan Almera N16 2000rok 2.2Di

Dokładnie - któreś klocki się skończyły, a kontrolka miga bo masz wersję z czujnikiem zużycia klocków - ja tego nie mam i dowiaduję się o tym od mechanika przy zmianie opon lub sam w taki sposób jak ty...

Może masz gwizdki przy klockach hamulcowych. Objawia się to w ten sposób, że jak się kończy klocek to dochodzi to wspomnianego "gwizdka" i on zaczyna strasznie wyć przy tarciu. Więc może to to. Ja mam N15 nie wiem jak w nowszych ale u mnie są gwizdki, więc może i w nowszych wersjach Nissan zastosował to samo rozwiązanie. W sumie między naszymi autkami jest różnica 1 roku więc jest to prawdopodobne.

Sam nie doświadczyłem owego gwizdania, ale mechanik mi powiedział że u siebie się mogę tego niedługo spodziewać :)

Czujnika zużycia nie masz, a migająca kontrolka jest wprost spowodowana zużyciem klocków, przez co cylinderek jest maksymalnie wychylony, a co za tym idzie, płyn się cofnał i pokazuje jego niski poziom.

Po klocki dobrej jakości i rozsądnych cenach, śmigaj tutaj http://www.tarczpol.pl/

PS Sorry, zasugerowałem się miastem sprzedawcy z allegro, ale widzę, że nie jesteś z Warszawy.

Co do przykładu klocków, nie znam marki, ale wiem, że możesz kupic zdecydowanie taniej, bez uszczerbku dla jakości.

Edytowane przez herson

Prawie na 100% jest tak jak piszecie.Zajrzałem do zbiorniczka z płynem hamulcowym no i jest minimum.Na wieczku jest DOT 4 więc taki płynek doleje ale przedtem oczywiście klocki.Mam nadzieje że tarcze będą niezorane...Dzieki za wypowiedzi...ps.Kurcze u jakiegoś mechaniora byłoby pewnie główkowanie co by tu i jak by tu kolesia skroic za diagnoze , a tu prosze.Pieknie!:)

Gość satanic_mantra

Klocki na bank. Moje są na wykończeniu ( wydają identyczny dźwięk) i jestem na kupnie nowych. Słyszałem sporo dobrego o klockach Lucas -TRW. Możecie polecić je z czystym sumieniem? pzdr

Ja teraz na przód zakładałem właśnie te klocki i jestem zadowolony - nie pylą tak jak miałem poprzednio (nie wiem co bo poprzedni właściciel na nich jeździł) a hamują jak poprzednie - czyli bardzo dobrze...

• 2 tygodnie później...

To były ewidentnie zużyte klocki i z przodu i z tyłu.Klocki na przód 115zł,na tył 73zł.Wymiana 50zł.kontrolka sie nie świeci.Płyn hamulcowy "podszedł" na właściwy poziom.Pozdrawiam i dziekuję.