Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB radio w Qashqai

TomaszN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.05.2011 o 18:51, mucka38 napisał:

rafalc - "cudowny" filtr dopiero sie robi , jak pisałem wczesniej gosc jest elektronikiem i jest specem od CB , sporo osob ze sląska do niego sie zgłasza i nie takimi "furami" ;) Ja tam poczekam i zdam relacje co i jak wyszło :)

ok. to czekamy spokojnie na wieści, pozdr.

Już w innej części forum pisałem o umiejscowieniu cb pod fotelem kierowcy. Wykonałem zgrabny wieszak do podwieszenia na pręcie dzwigni suwaka fotela, Radia nie widzę i regulację czułości i głośności wykonuję "na pamięć". Niezbyt dobrą słyszalność poprawiłem istalując dodatkowy głośnik w przestrzeni między fotelem a zagłówkiem. Idealnie zdaje egzamin. Po zkończonej jeździe jednym ruchem zdejmuję z wieszaczka i podsuwam głębiej pod fotel. Nie wyobrażam sobie bardziej praktycznego rozwiązania.

• 4 tygodnie później...

miałem dzisiaj okazję przetestować zestaw CB Uniden 520 XL Pro + antena President Missouri.

Czysty i przyjemny odbiór - zero jakichkolwiek zakłóceń.

Dodatkowo podpiąłem zewnętrzny zestaw nawigacyjny - również nie było uszczerbku w nadawaniu / odsłuchu.

Radyjko idealnie się zmieściło między fotel kierowcy a konsolę. Bardzo dobry dostęp do ewentualnej korekty ustawień.

Edytowane przez taaatooo

W dniu 14.05.2011 o 18:51, mucka38 napisał:

rafalc - "cudowny" filtr dopiero sie robi , jak pisałem wczesniej gosc jest elektronikiem i jest specem od CB , sporo osob ze sląska do niego sie zgłasza i nie takimi "furami" ;) Ja tam poczekam i zdam relacje co i jak wyszło :)

Witam :) . mucka38 i jak wyszło z tym filtrem? Pomogło?

Ja może podrzucę jeden ze sposobów montażu anteny w kaszance. Tak bardziej na stałe.

Chodzi o uchwyt typu SF-40 zamontowany na krawędzi "spoilera" dachowego. Antena jest uziemiona więc odbiera lepiej niż magnesówka i nie tak łatwo ją ukraść. Jest też minus, uchwyt delikatnie obciera o karoserię i zdarł z niej lakier. W trzech poprzednich autach też mi się tak zrobiło więc jestem oswojony ;)

Samo radio klasycznie między siedzeniem pasażera a konsolą centralną. Żeby nie zsuwało się w dół użyłem kawałka glutowatej podkładki nano-stick.

post-36463-0-49669000-1308337943_thumb.jpg

dzisiaj miałem okazję sprawdzić kolejny zestaw CB.

President Harry III ASC + President Missouri.

Lafayette Zeus + President Missouri.

FATALNY ODBIÓR !!!

trzeszczało jak jasna cholera od wspomagania układu kierowniczego - nie dało się słuchać :-(

P.S. sprzedawca sprawdził również że zakłócenia z samochodu są tak duże, że również przenośny radiotelefon / krótkofalówka z własnym zasilaniem, rzęziła niegorzej niż wspomniane wcześniej radia.

skończyło się zwrotem pieniędzy i nadal jestem bez CB :-(

Edytowane przez taaatooo

W dniu 21.06.2011 o 20:17, taaatooo napisał:

dzisiaj miałem okazję sprawdzić kolejny zestaw CB.

President Harry III ASC + President Missouri.

Lafayette Zeus + President Missouri.

FATALNY ODBIÓR !!!

trzeszczało jak jasna cholera od wspomagania układu kierowniczego - nie dało się słuchać :-(

P.S. sprzedawca sprawdził również że zakłócenia z samochodu są tak duże, że również przenośny radiotelefon / krótkofalówka z własnym zasilaniem, rzęziła niegorzej niż wspomniane wcześniej radia.

skończyło się zwrotem pieniędzy i nadal jestem bez CB :-(

Mam w QQ radio Sunker ONE- może nie jest to mistrzostwo świata ale nic nie trzeszczy-nie ma zakłóceń...

Podłączyłem klasycznie do gniazda zapalniczki...

• 2 tygodnie później...

Witam,

U mnie radio trzeszczy od wspomagania układu kierowniczego tylko na postoju-nawet przy niewielkich ruchach kierownicą.

Podczas jazdy wszystko jest ok.

Uniden 520 XL+ Sirio 1m - magnes.

pozdr

Rafalc

W dniu 22.06.2011 o 06:10, boom-er napisał:

Mam w QQ radio Sunker ONE- może nie jest to mistrzostwo świata ale nic nie trzeszczy-nie ma zakłóceń...

Podłączyłem klasycznie do gniazda zapalniczki...

A może sprzedawca miał problem z antenką? Ja testowałem Presidenta Tommy ASC z 2 antenkami. Nowego Wilsona 1m choć wcześniej maiałem super zasięg do Onwy 3 nie mogli mi zestroić [chyba źle skracali]. Teraz mam Hustlera 1m i przy ładnej pogodzie i na trasie jest bardzo ok. W mieście tragedia - radio nie ma graina i rozglądam się za krótką floridą co nie będzie miała takiego dużego zasięgu.

Dokupiłem Presentera odpowiednik florida - i nareszcie cieszę się radiem w mieście.

Potwierdzam też mi szumi przy kręceniu kierownicą.

Edytowane przez aaa1977

W dniu 30.06.2011 o 08:18, rafalc napisał:

Witam,

U mnie radio trzeszczy od wspomagania układu kierowniczego tylko na postoju-nawet przy niewielkich ruchach kierownicą.

Podczas jazdy wszystko jest ok.

Uniden 520 XL+ Sirio 1m - magnes.

pozdr

Rafalc

... a wiesz dlaczego ?? :-)

bo na posotoju kręcimy mocno kierownicą, żeby wyłapać / usłyszeć te zakłócenia, a jak jedziesz to zazwyczaj nie wykonujesz aż tak mocnych skrętów poza tym dochodzi dźwięk silnika (ciut zagłusza).

zwróć uwagę jak będziesz mocno skręcał w prawo lub lewo ok 90 stopni wtedy na 99% usłyszysz :-)

zrób test i tak ustaw SQ żeby był słyszany szum wtedy masz większa prawdopodobieństwo usłyszenia zwiększonego szumu z układu wspomagania

do tego sprawdzone na własnej skórze - kiedy sygnał jest silny nie słychać załóceń (zwiększonego szumu), kiedy sygnał jest słaby - wtedy słychać ... :-)

W dniu 4.07.2011 o 20:26, taaatooo napisał:

... a wiesz dlaczego ?? :-)

bo na posotoju kręcimy mocno kierownicą, żeby wyłapać / usłyszeć te zakłócenia, a jak jedziesz to zazwyczaj nie wykonujesz aż tak mocnych skrętów poza tym dochodzi dźwięk silnika (ciut zagłusza).

zwróć uwagę jak będziesz mocno skręcał w prawo lub lewo ok 90 stopni wtedy na 99% usłyszysz :-)

zrób test i tak ustaw SQ żeby był słyszany szum wtedy masz większa prawdopodobieństwo usłyszenia zwiększonego szumu z układu wspomagania

do tego sprawdzone na własnej skórze - kiedy sygnał jest silny nie słychać załóceń (zwiększonego szumu), kiedy sygnał jest słaby - wtedy słychać ... :-)

Nie analizowałem problemu aż tak głęboko i chyba nie będę. Radia używam tylko w trasie i wtedy słyszę co trzeba. Jedynie mogę tylko dodać,ze na postoju przy lekkim trąceniu kierownicy w którąkolwiek stronę trzeszczy, a przy podobnym ruchu w czasie jazdy nie słyszę zakłóceń.

pozdrawiam

w ten weekend miałem okazję gruntownie sprawdzić kolejny zestaw: President Harry III + Sirio Omega 27.

Powiem Wam, że antena wniosła wiele dobrego. :D

Po mieście da się jeździć, ale wiadomo z mocno skręconym RF-Gain, ASC / SQ do indywidualnego wyboru.

Bardziej interesowała mnie trasa, więc tu trochę się przyłożyłem.

RF-Gain rozkręcony na maksa, ASC "on" i jechało się mega-przyjemnie :-) Zasięg 8 km, sprawdzony ze stacją CB, w drodze pełna komunikacja z innymi mobilkami, choć czasem musiałem wyłączyć ASC żeby wpuścić trochę szumu AM i nawiązać dalsze połączenia.

Jak na antenkę 95 cm, która łatwo daje się chować jestem bardzo zadowolony z zestawu.

Chciałem jeszcze sprawdzić antenę ML-145, ale nie mam tyle miejsca w bagażniku, żeby ją kulturalnie schować, więc chyba zostanę przy obecnym zestawie.

P.S. radyjko podczas jazdy mieści się idealnie między konsolą, a fotelem kierowcy, z lekko odsłoniętym głośnikiem, dzięki czemu jest genialny dostęp do ewentualnej regulacji, żeby nie sięgać gdzieś dalej ręką. Po podróży radyjko idealnie się mieści w schowku / podłokietniku razem z gruszką.

Edytowane przez taaatooo

Mój 5 letni President johny II + Sirio 100 przełożone z Viki daje spokojnie radę. Przetestowany w kraju jak i na trasie do Chorwacji. Musiałem go jedynie dostroić do nowej bryczki, no i podczas strojenia okazało się że trzeba było bat w antenie do podstawy doprowadzić do porządku. Radyjko mieści się elegancko pomiędzy konsolą a fotelem pasażera. Gdy potrzebuję wysuwam do góry i od dołu zabezpieczam by się nie zapadło, gdy nie potrzebne to zabezpieczenie zdejmuję i radyjko ładnie zsuwa się pod fotel i śladu nie ma.

BTW nie mogłem się powstrzymać i wklejam :)

http://www.youtube.com/watch?v=4Y8WnM5T4yo

Pozdr

Edytowane przez Lutenet

• 2 tygodnie później...

A co myślicie o radyjku ALBRECHT AE6890 ze zdejmowanym panelem ?

... no i Albrecht ma z tyłu tak dużą wtyczkę że z płaskiego panelu robi się "lelewizor lampowy".

Zakupiłem zestaw President Harry III i antena Sirio Omega 27. W porównianu z dwoma wcześniejszymi zestawami róznica kolosalna. Nic nie trzeszczy, ładnie odbiera. Radio i gruszka schowane w podłokietniku, nic nie widać, nie trzeba przekładać. Podczas jazdy przy zamkniętym/ przymkniętym podłokietniku wyprowadzona tylko gruszka.

Edytowane przez dubik77

• 3 miesiące temu...

A ja u siebie założyłem wydawałoby się badziewiaste radio TTI CB TRANSCEIVER TCB-881 takie nie inne bo dostałem w prezencie, sam nigdy bym nie kupił. Antena LEMM AT 1500 zamontowana na relingu. Wszystko podłączyłem sprawdziłem i hulało dobrze ale pojechałem na regulację do fachowca sprawdził i mówi że jest super nie trzeba psuć. Ale ja niedowiarek pojechałem do innego i potwierdziło się. Wszystko pracuje bardzo ładnie nic nie zakłóca nie trzeszczy wszystko słychać dobrze i wyraźnie. Jednym słowem tak jak powinno być.

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Przymierzałem się do wymiany anteny na Sirio Triflex, pozdejmowalem boczki opuściłem podsufitkę i tu zaskoczenie, antena jest przykryta mechanizmem przesuwu żaluzji (dach panoramiczny), wszystko pozakręcałem i dzwonie do servisu z pytaniem jaki koszt jest wymiany anteny, następne zaskoczenie było gdy usłyszałem cenę 330zł netto.

Edit

Zakupiłem Zestaw RADIO CB YOSAN PRO-120 + ANTENA WILSON LITTLE WILL i jestem mile zaskoczony jakością odbioru, mogę go polecić z czystym sumieniem

A oto kilka fotek zamontowania.

Pomyśleć muszę jeszcze o zaślepkach na bokach radia i nowym miejscu na gniazdo zapalniczki, żeby to schludnie wyglądało

post-56313-0-52038800-1341512939_thumb.jpg

post-56313-0-52674100-1341513003_thumb.jpg

post-56313-0-09731200-1341513019_thumb.jpg

Edytowane przez Lehos
  • Upvote 1

W dniu 3.07.2012 o 13:36, Lehos napisał:

Zakupiłem Zestaw RADIO CB YOSAN PRO-120 + ANTENA WILSON LITTLE WILL i jestem mile zaskoczony jakością odbioru, mogę go polecić z czystym sumieniem

jakie wymiary mo to radyjko?

wymontowałeś gniazda zapalniczki?

W dniu 7.07.2012 o 17:48, _Olo_ napisał:

widać , że zapalniczki się pozbył :)

a z foto szerokość można sobie wyobrazić i wysokość, głębokie nie wiem jak jest

W dniu 7.07.2012 o 18:07, paba napisał:

widać , że zapalniczki się pozbył :)

a z foto szerokość można sobie wyobrazić i wysokość, głębokie nie wiem jak jest

Sprawdziłem wymiary Yosan pro 120: 140x145x42 mm. Dodam, że podoba mi się ten sposób zamontowania CB-radia. Moje (M-Tech Legend II) jest niestety dłuższe i chyba by nie weszło ale ja nie wpadłem na ten pomysł i radio mam zamontowane pionowo (przymocowane do obudowy tunelu środkowego) obok mojej prawej nogi.

Wymiar

W dniu 7.07.2012 o 17:48, _Olo_ napisał:

Wymiary wnęki do której powinno wejść radio to sz..152 wys.39 gł.170 należy pamiętać że radio ma mieć najwyżej 170mm razem z wtyczką

Gniazdo zapalniczki powędrowało jedno do schowka z przodu a drugie dodatkowe z tyłu na podłokietniku między fotelami.

post-56313-0-19701500-1341770616_thumb.jpg

post-56313-0-39555700-1341770653_thumb.jpg

Edytowane przez Lehos

W dniu 8.07.2012 o 20:15, Worlan napisał:
Mam tylko pytanie, jak jest ze słyszalnością?
pewnie podłączył zewnętrzny głośnik :)

Gratuluje pomysłu :)

• 3 tygodnie później...
  W dniu 8.07.2012 o 13:32, Lehos napisał:

Wymiar

Wymiary wnęki do której powinno wejść radio to sz..152 wys.39 gł.170 należy pamiętać że radio ma mieć najwyżej 170mm razem z wtyczką

Gniazdo zapalniczki powędrowało jedno do schowka z przodu a drugie dodatkowe z tyłu na podłokietniku między fotelami.

Mnie również podoba sie ten sposób montażu CB !

Ale ponowię pytanie:- jak ze słyszalnością ?

Ponieważ chcę też w tym m-cu montować więc z tego co próbowałem znależć radiotelefony to: Yosan 120 (z tego co napisałeś wynika ,że jest 3mm za wysoki do kieszeni) - Twój chyba po "docince" wszedł !?

Jest też Yosan ESCALIBUR z głośnikiem z przodu (w panelu) ale wys.57mm i chyba już nie "wytnie się " miejsca w tej kieszeni ?

Pozostaje najmniejszy t.j.Yosan CB-300 o wys.28mm i ten się zmieści tylko jego wyświetlacz jest kolorystycznie odbiegający od orginalnego podświetlenia w Qq i trzeba byłoby się do tego "przyzwyczaić' ...

Tak czy inaczej pozostaje jednak pytanie : czy koniecznie trzeba montować głośnik?

W dniu 27.07.2012 o 06:15, nowy 2011 napisał:

Tak czy inaczej pozostaje jednak pytanie : czy koniecznie trzeba montować głośnik?

Nie mam dodatkowego głośnika i słychać jest nie najgorzej.