rafalc Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 rafalc - "cudowny" filtr dopiero sie robi , jak pisałem wczesniej gosc jest elektronikiem i jest specem od CB , sporo osob ze sląska do niego sie zgłasza i nie takimi "furami" Ja tam poczekam i zdam relacje co i jak wyszło ok. to czekamy spokojnie na wieści, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolzyg Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Już w innej części forum pisałem o umiejscowieniu cb pod fotelem kierowcy. Wykonałem zgrabny wieszak do podwieszenia na pręcie dzwigni suwaka fotela, Radia nie widzę i regulację czułości i głośności wykonuję "na pamięć". Niezbyt dobrą słyszalność poprawiłem istalując dodatkowy głośnik w przestrzeni między fotelem a zagłówkiem. Idealnie zdaje egzamin. Po zkończonej jeździe jednym ruchem zdejmuję z wieszaczka i podsuwam głębiej pod fotel. Nie wyobrażam sobie bardziej praktycznego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taaatooo Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) miałem dzisiaj okazję przetestować zestaw CB Uniden 520 XL Pro + antena President Missouri. Czysty i przyjemny odbiór - zero jakichkolwiek zakłóceń. Dodatkowo podpiąłem zewnętrzny zestaw nawigacyjny - również nie było uszczerbku w nadawaniu / odsłuchu. Radyjko idealnie się zmieściło między fotel kierowcy a konsolę. Bardzo dobry dostęp do ewentualnej korekty ustawień. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez taaatooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akuma12324 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 rafalc - "cudowny" filtr dopiero sie robi , jak pisałem wczesniej gosc jest elektronikiem i jest specem od CB , sporo osob ze sląska do niego sie zgłasza i nie takimi "furami" Ja tam poczekam i zdam relacje co i jak wyszło Witam . mucka38 i jak wyszło z tym filtrem? Pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ja może podrzucę jeden ze sposobów montażu anteny w kaszance. Tak bardziej na stałe. Chodzi o uchwyt typu SF-40 zamontowany na krawędzi "spoilera" dachowego. Antena jest uziemiona więc odbiera lepiej niż magnesówka i nie tak łatwo ją ukraść. Jest też minus, uchwyt delikatnie obciera o karoserię i zdarł z niej lakier. W trzech poprzednich autach też mi się tak zrobiło więc jestem oswojony Samo radio klasycznie między siedzeniem pasażera a konsolą centralną. Żeby nie zsuwało się w dół użyłem kawałka glutowatej podkładki nano-stick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taaatooo Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) dzisiaj miałem okazję sprawdzić kolejny zestaw CB. President Harry III ASC + President Missouri. Lafayette Zeus + President Missouri. FATALNY ODBIÓR !!! trzeszczało jak jasna cholera od wspomagania układu kierowniczego - nie dało się słuchać :-( P.S. sprzedawca sprawdził również że zakłócenia z samochodu są tak duże, że również przenośny radiotelefon / krótkofalówka z własnym zasilaniem, rzęziła niegorzej niż wspomniane wcześniej radia. skończyło się zwrotem pieniędzy i nadal jestem bez CB :-( Edytowane 21 Czerwca 2011 przez taaatooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom-er Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 dzisiaj miałem okazję sprawdzić kolejny zestaw CB. President Harry III ASC + President Missouri. Lafayette Zeus + President Missouri. FATALNY ODBIÓR !!! trzeszczało jak jasna cholera od wspomagania układu kierowniczego - nie dało się słuchać :-( P.S. sprzedawca sprawdził również że zakłócenia z samochodu są tak duże, że również przenośny radiotelefon / krótkofalówka z własnym zasilaniem, rzęziła niegorzej niż wspomniane wcześniej radia. skończyło się zwrotem pieniędzy i nadal jestem bez CB :-( Mam w QQ radio Sunker ONE- może nie jest to mistrzostwo świata ale nic nie trzeszczy-nie ma zakłóceń... Podłączyłem klasycznie do gniazda zapalniczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalc Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam, U mnie radio trzeszczy od wspomagania układu kierowniczego tylko na postoju-nawet przy niewielkich ruchach kierownicą. Podczas jazdy wszystko jest ok. Uniden 520 XL+ Sirio 1m - magnes. pozdr Rafalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aaa1977 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Mam w QQ radio Sunker ONE- może nie jest to mistrzostwo świata ale nic nie trzeszczy-nie ma zakłóceń... Podłączyłem klasycznie do gniazda zapalniczki... A może sprzedawca miał problem z antenką? Ja testowałem Presidenta Tommy ASC z 2 antenkami. Nowego Wilsona 1m choć wcześniej maiałem super zasięg do Onwy 3 nie mogli mi zestroić [chyba źle skracali]. Teraz mam Hustlera 1m i przy ładnej pogodzie i na trasie jest bardzo ok. W mieście tragedia - radio nie ma graina i rozglądam się za krótką floridą co nie będzie miała takiego dużego zasięgu. Dokupiłem Presentera odpowiednik florida - i nareszcie cieszę się radiem w mieście. Potwierdzam też mi szumi przy kręceniu kierownicą. Edytowane 5 Lipca 2011 przez aaa1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taaatooo Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam, U mnie radio trzeszczy od wspomagania układu kierowniczego tylko na postoju-nawet przy niewielkich ruchach kierownicą. Podczas jazdy wszystko jest ok. Uniden 520 XL+ Sirio 1m - magnes. pozdr Rafalc ... a wiesz dlaczego ?? :-) bo na posotoju kręcimy mocno kierownicą, żeby wyłapać / usłyszeć te zakłócenia, a jak jedziesz to zazwyczaj nie wykonujesz aż tak mocnych skrętów poza tym dochodzi dźwięk silnika (ciut zagłusza). zwróć uwagę jak będziesz mocno skręcał w prawo lub lewo ok 90 stopni wtedy na 99% usłyszysz :-) zrób test i tak ustaw SQ żeby był słyszany szum wtedy masz większa prawdopodobieństwo usłyszenia zwiększonego szumu z układu wspomagania do tego sprawdzone na własnej skórze - kiedy sygnał jest silny nie słychać załóceń (zwiększonego szumu), kiedy sygnał jest słaby - wtedy słychać ... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalc Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 ... a wiesz dlaczego ?? :-) bo na posotoju kręcimy mocno kierownicą, żeby wyłapać / usłyszeć te zakłócenia, a jak jedziesz to zazwyczaj nie wykonujesz aż tak mocnych skrętów poza tym dochodzi dźwięk silnika (ciut zagłusza). zwróć uwagę jak będziesz mocno skręcał w prawo lub lewo ok 90 stopni wtedy na 99% usłyszysz :-) zrób test i tak ustaw SQ żeby był słyszany szum wtedy masz większa prawdopodobieństwo usłyszenia zwiększonego szumu z układu wspomagania do tego sprawdzone na własnej skórze - kiedy sygnał jest silny nie słychać załóceń (zwiększonego szumu), kiedy sygnał jest słaby - wtedy słychać ... :-) Nie analizowałem problemu aż tak głęboko i chyba nie będę. Radia używam tylko w trasie i wtedy słyszę co trzeba. Jedynie mogę tylko dodać,ze na postoju przy lekkim trąceniu kierownicy w którąkolwiek stronę trzeszczy, a przy podobnym ruchu w czasie jazdy nie słyszę zakłóceń. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taaatooo Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) w ten weekend miałem okazję gruntownie sprawdzić kolejny zestaw: President Harry III + Sirio Omega 27. Powiem Wam, że antena wniosła wiele dobrego. Po mieście da się jeździć, ale wiadomo z mocno skręconym RF-Gain, ASC / SQ do indywidualnego wyboru. Bardziej interesowała mnie trasa, więc tu trochę się przyłożyłem. RF-Gain rozkręcony na maksa, ASC "on" i jechało się mega-przyjemnie :-) Zasięg 8 km, sprawdzony ze stacją CB, w drodze pełna komunikacja z innymi mobilkami, choć czasem musiałem wyłączyć ASC żeby wpuścić trochę szumu AM i nawiązać dalsze połączenia. Jak na antenkę 95 cm, która łatwo daje się chować jestem bardzo zadowolony z zestawu. Chciałem jeszcze sprawdzić antenę ML-145, ale nie mam tyle miejsca w bagażniku, żeby ją kulturalnie schować, więc chyba zostanę przy obecnym zestawie. P.S. radyjko podczas jazdy mieści się idealnie między konsolą, a fotelem kierowcy, z lekko odsłoniętym głośnikiem, dzięki czemu jest genialny dostęp do ewentualnej regulacji, żeby nie sięgać gdzieś dalej ręką. Po podróży radyjko idealnie się mieści w schowku / podłokietniku razem z gruszką. Edytowane 11 Lipca 2011 przez taaatooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lutenet Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Mój 5 letni President johny II + Sirio 100 przełożone z Viki daje spokojnie radę. Przetestowany w kraju jak i na trasie do Chorwacji. Musiałem go jedynie dostroić do nowej bryczki, no i podczas strojenia okazało się że trzeba było bat w antenie do podstawy doprowadzić do porządku. Radyjko mieści się elegancko pomiędzy konsolą a fotelem pasażera. Gdy potrzebuję wysuwam do góry i od dołu zabezpieczam by się nie zapadło, gdy nie potrzebne to zabezpieczenie zdejmuję i radyjko ładnie zsuwa się pod fotel i śladu nie ma. BTW nie mogłem się powstrzymać i wklejam http://www.youtube.com/watch?v=4Y8WnM5T4yo Pozdr Edytowane 11 Lipca 2011 przez Lutenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) A co myślicie o radyjku ALBRECHT AE6890 ze zdejmowanym panelem ? ... no i Albrecht ma z tyłu tak dużą wtyczkę że z płaskiego panelu robi się "lelewizor lampowy". Zakupiłem zestaw President Harry III i antena Sirio Omega 27. W porównianu z dwoma wcześniejszymi zestawami róznica kolosalna. Nic nie trzeszczy, ładnie odbiera. Radio i gruszka schowane w podłokietniku, nic nie widać, nie trzeba przekładać. Podczas jazdy przy zamkniętym/ przymkniętym podłokietniku wyprowadzona tylko gruszka. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez dubik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti5c Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 A ja u siebie założyłem wydawałoby się badziewiaste radio TTI CB TRANSCEIVER TCB-881 takie nie inne bo dostałem w prezencie, sam nigdy bym nie kupił. Antena LEMM AT 1500 zamontowana na relingu. Wszystko podłączyłem sprawdziłem i hulało dobrze ale pojechałem na regulację do fachowca sprawdził i mówi że jest super nie trzeba psuć. Ale ja niedowiarek pojechałem do innego i potwierdziło się. Wszystko pracuje bardzo ładnie nic nie zakłóca nie trzeszczy wszystko słychać dobrze i wyraźnie. Jednym słowem tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarecki123 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja zamontowałem cb w szufladzie pod siedzeniem pasażera nie widać nie trzeba demontować dla złodziei a słychać dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehos Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Przymierzałem się do wymiany anteny na Sirio Triflex, pozdejmowalem boczki opuściłem podsufitkę i tu zaskoczenie, antena jest przykryta mechanizmem przesuwu żaluzji (dach panoramiczny), wszystko pozakręcałem i dzwonie do servisu z pytaniem jaki koszt jest wymiany anteny, następne zaskoczenie było gdy usłyszałem cenę 330zł netto. Edit Zakupiłem Zestaw RADIO CB YOSAN PRO-120 + ANTENA WILSON LITTLE WILL i jestem mile zaskoczony jakością odbioru, mogę go polecić z czystym sumieniem A oto kilka fotek zamontowania. Pomyśleć muszę jeszcze o zaślepkach na bokach radia i nowym miejscu na gniazdo zapalniczki, żeby to schludnie wyglądało Edytowane 5 Lipca 2012 przez Lehos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Olo_ Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Zakupiłem Zestaw RADIO CB YOSAN PRO-120 + ANTENA WILSON LITTLE WILL i jestem mile zaskoczony jakością odbioru, mogę go polecić z czystym sumieniem jakie wymiary mo to radyjko? wymontowałeś gniazda zapalniczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 jakie wymiary mo to radyjko? wymontowałeś gniazda zapalniczki? widać , że zapalniczki się pozbył a z foto szerokość można sobie wyobrazić i wysokość, głębokie nie wiem jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 widać , że zapalniczki się pozbył a z foto szerokość można sobie wyobrazić i wysokość, głębokie nie wiem jak jest Sprawdziłem wymiary Yosan pro 120: 140x145x42 mm. Dodam, że podoba mi się ten sposób zamontowania CB-radia. Moje (M-Tech Legend II) jest niestety dłuższe i chyba by nie weszło ale ja nie wpadłem na ten pomysł i radio mam zamontowane pionowo (przymocowane do obudowy tunelu środkowego) obok mojej prawej nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehos Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Wymiar jakie wymiary mo to radyjko? wymontowałeś gniazda zapalniczki? Wymiary wnęki do której powinno wejść radio to sz..152 wys.39 gł.170 należy pamiętać że radio ma mieć najwyżej 170mm razem z wtyczką Gniazdo zapalniczki powędrowało jedno do schowka z przodu a drugie dodatkowe z tyłu na podłokietniku między fotelami. Edytowane 8 Lipca 2012 przez Lehos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Bardzo mi się podoba pomysł i miejsce zamontowania radyjka. Mam tylko pytanie, jak jest ze słyszalnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Olo_ Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Mam tylko pytanie, jak jest ze słyszalnością?pewnie podłączył zewnętrzny głośnik Gratuluje pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Wymiar Wymiary wnęki do której powinno wejść radio to sz..152 wys.39 gł.170 należy pamiętać że radio ma mieć najwyżej 170mm razem z wtyczką Gniazdo zapalniczki powędrowało jedno do schowka z przodu a drugie dodatkowe z tyłu na podłokietniku między fotelami. Mnie również podoba sie ten sposób montażu CB ! Ale ponowię pytanie:- jak ze słyszalnością ? Ponieważ chcę też w tym m-cu montować więc z tego co próbowałem znależć radiotelefony to: Yosan 120 (z tego co napisałeś wynika ,że jest 3mm za wysoki do kieszeni) - Twój chyba po "docince" wszedł !? Jest też Yosan ESCALIBUR z głośnikiem z przodu (w panelu) ale wys.57mm i chyba już nie "wytnie się " miejsca w tej kieszeni ? Pozostaje najmniejszy t.j.Yosan CB-300 o wys.28mm i ten się zmieści tylko jego wyświetlacz jest kolorystycznie odbiegający od orginalnego podświetlenia w Qq i trzeba byłoby się do tego "przyzwyczaić' ... Tak czy inaczej pozostaje jednak pytanie : czy koniecznie trzeba montować głośnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehos Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Tak czy inaczej pozostaje jednak pytanie : czy koniecznie trzeba montować głośnik? Nie mam dodatkowego głośnika i słychać jest nie najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi