Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB radio w Qashqai

TomaszN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pomiędzy siedzenie cb moje nie wchodzi a kable jeszcze są do przeróbki

jak schowam zasilanie i kabel z anteny zostanie tylko gruszka jak wszędzie :)

no chyba że znasz lepsze miejsce gdzie to wejdzie bez cięcia i ingerujących modyfikacji

Edytowane przez marcome

Jutro zrobię fotki zamontowania CB radia w swoim QQ i wrzucę. CB radio zamotowane u mnie to President Johnny III i antena Sirio Silver.

Hmm, i gdzie te fotki ?? ;)

U mnie Johnny schowany jest w podłokietniku, gdyby nie to że cierpi głośność przy zamkniętym podłokietniku to miejsce jest idealne.

post-32905-0-66703400-1371805190_thumb.jpg

U mnie Johnny schowany jest w podłokietniku, gdyby nie to że cierpi głośność przy zamkniętym podłokietniku to miejsce jest idealne.

attachicon.gifIMAG1142.jpg

Dubik - też tak uważam ! Może dlatego ,że sam je tam schowałem ;)

Myslę ,że to jedno z dwuch "rozsądnych" m-c w Qq na CB. Drugie m-ce to dla małogabarytowych urządzeń we wnęce przy zapalniczce. W ostateczności umieściłbym je na półce pod siedzeniem pasażera ... ale takiej nie mam.

...żeby nie było "druciarstwa" jak to mawia nasz Kolega seburaj !

a ja wyszedłem z założenia, ze najprostsze rozwiązania są najlepsze :)

znaczy radio (president, nieduży, nie pamiętam modelu) umieściłem pomiędzy konsolą a bokiem fotela kierowcy - ale nie tak, żeby bok fotela "przyciskał" radio i utrzymywałe je w powietrzu (bo wtedy głośnik jest przyśnięty do fotela i g.wno słychać) - tylko po prostu na podłodze ;)

a grucha pod ręcznym i leży sobie w pierwszej dziurze na napoje

zalety - leży sobie tam stabilnie, nie lata, radia w ogóle nie widać

wady - słaby dostęp do regulacji, zmiany kanałów i squelcha (ale to mi akurat nie przeszkadza, bo nie gmeram w ustawieniach - a ewentualne sciszenie/pogłosnienie da się zrobić na czuja)

aha - a że nie lubie druciarstwa i drażnił mnie wtyk wetknięty w oryginalne gniazdo 12V i sterczący przewód - to zrobiłem dodatkowe gniazdo 12V w... drugiej dziurze na napoje ;-D (tej, która jest pod podłokietnikiem kiedy jest wysunięty do przodu) - dzięki temu ani kabla, ani wtyku nie widać a oryginalne gniazdo 12V jest wolne ;)

attachicon.gifIMAG1142.jpg

Przepraszam bardzo. Zrobię fotki na dniach i napewno wrzucę bo ciągły brak czasu daje się we znaki.

Co do montażu CB Radia w drzwiach to też o tym myślałem ale nie chciałem puszczać kabla na zewnątrz bo to nie po mojej myśli a rozbierać drzwi w nowym aucie jeszcze nie chcialem. 

Zamontowałem po prawej stronie centralnej konsoli i myślę że dla mnie to miejsce jest najodpowiedniejsze.

Zamontowałem po prawej stronie centralnej konsoli i myślę że dla mnie to miejsce jest najodpowiedniejsze.

po prawej zwyczajowo siedzi pasażer, no chyba że masz wersje RHD

Dokładnie po stronie pasażera. Próbowałem radio zamontować po stronie kierowcy ale trochę mi to przeszkadzało.

Dokładnie po stronie pasażera. Próbowałem radio zamontować po stronie kierowcy ale trochę mi to przeszkadzało.

a po co pasażerowi cb radio ? ;-P

Dobre. Zrobię fotki i wrzucę to zobaczysz czy jest dla mnie czy dla pasażera. :rolleyes:

U mnie miejsce montażu standardowe, pomiędzy tunelem środkowym a siedzeniem pasażera zapewniające swobodny dostęp do pokręteł. Radyjko Johnny II zamocowane na rzepy - trzyma się bardzo dobrze i bez ingerencji w elemencie tunelu, słyszalność rówież dobra nie ma konieczności montażu dodatkowego głośnika. Zasilanie pociągnięte bezpośrednio z akumulatora, radio podłączone na złączu, więc jak jest potrzeba to można spokojnie je odłączyć.

post-56639-0-23518500-1372088307_thumb.jpg

post-56639-0-75064800-1372088332_thumb.jpg

post-56639-0-30906100-1372088360_thumb.jpg

Czasami chciałbym ,żeby u mnie po tej stronie siedział nawigator ... cb też by obsłużył !  Może Lesiu takiego pasażera wozi ? ;)

U mnie miejsce montażu standardowe, pomiędzy tunelem środkowym a siedzeniem pasażera zapewniające swobodny dostęp do pokręteł. Radyjko Johnny II zamocowane na rzepy - trzyma się bardzo dobrze i bez ingerencji w elemencie tunelu, słyszalność rówież dobra nie ma konieczności montażu dodatkowego głośnika. Zasilanie pociągnięte bezpośrednio z akumulatora, radio podłączone na złączu, więc jak jest potrzeba to można spokojnie je odłączyć.

ten zgrabny montaż ma - w mojej opinii - dwie wady :-/

jedna to miejsce montażu - miejsce pasażera jest dla pasażera, gmeranie mu przy kolanach czasami może być niezręczne... poza tym jak ktoś zacznie przysuwać fotel to nie zrywa radia z mocowania ?

druga to przyleganie głośnikiem do plastiku - trochę to będzie zniekształcać dźwięk, zmuszając do jego przesterowywania (pogłaśniania mocnego)

U mnie jest to identycznie zamontowane. Rzepy mam troszkę szersze o bałem się że te cieńsze nie utrzymają radia. Instalację radia CB mam podłączoną na złączkę pod instalację zapalniczki tylko tyle że od tyłu bo czasami gniazdo 12V też się przydaje. 

Co do przeszkadzaniu przy przesuwaniu fotela do przodu to mam tak radio zamontowane żeby maksymalnie przesunięty fotel nie uszkadzał radia i fotela. Głośność też uważam za wystarczającą i nie podłączam dodatkowego głośnika.

Też mam podobnie na rzepach. Ja jednak dałem dodatkowy głośnik bo koszt znikomy a jakość dźwięku jest dużo lepsza.

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Czy ktoś z Was ma zamontowaną antenę Sirio Triflex w Qashqai Acenta rocznik 2012? Majster od CB nie jest pewien czy da się zamontować taką antenę. Musiałby rozebrać podsufitkę i sprawdzić, a za sprawdzenie woła kasę, niezależnie od tego czy będzie możliwość zamontowania czy też nie. Temat ma już kilka lat i czytałam, że montowaliście, ale w starszych modelach. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z montażem tej anteny?

• 8 miesięcy temu...

Odświeżę temat zakłócania cb radia

Czytając ten temat zauważyłem, że większość ma problem gdzie zamontować cb a tylko kilka osób odnośnie zakłóceń cb radia.

Należę do tych nieszczęśników, u których radio trzeszczy od wspomagania układu kierowniczego na postoju nawet przy niewielkich ruchach kierownicą oraz podczas jazdy na zakrętach. Próbowałem z anteną na magnes oraz antena montowaną do klapy i nic to nie dało.

Proszę tych, co poradzili sobie z tym problemem o podzielenie się doświadczeniami.

Witam,

Najpierw napisz jaki masz model radia oraz anteny. Dobra antena to podstawa.

Ja mam dobrą antenę, proste radio i wszystko śmiga jak należy, żadnych zakłóceń.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

Aldo. Jakie masz radio? W swoim qq miałem założone już 3 radia i z żadnym nie miałem problemów z zakłóceniami.

Może zakłócenia nie koniecznie pochodzą od wspomagania?!

Problem może pojawić się np. przy zamontowaniu niektórych zestawów HID, niektórych LED w tym świateł dziennych lub nawet ładowarki do telefonu.

• Upvote 1

Radio mam Lafayette Atena + antena CB Sirio Super 70.

Mam również antenę Midland Alan 9 Plus i objawy są takie same.

Wcześniej radio było zamontowane na Honda Civic i wszystko było wporządku.  

Teraz przy tych problemach zamontowałem radio dla sprawdzenia na Hyundai Santa Fe i radio odbiera czysto.

Nie mam zamontowanych zestawów HID, LED, świateł dziennych nie używam ładowarki do telefonu.

Edytowane przez aldo