Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CB radio w Qashqai

TomaszN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spróbuj zastosować filtr na zasilaniu radia, może pomoże. Ja spróbowałbym również w drugą stronę, inny zestaw zamontować w Twoim aucie. Jeśli będą zakłócenia na innym radiu, problem jest gdzieś w instalacji elektrycznej auta. Sprawdź jeszcze, czy zakłócenia przenoszą się bez podłączania anteny do radia.

I jeszcze jedno, najważniejsze... gdzie w aucie podłączasz zasilanie do radia? Do gniazda zapalniczki?

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

U mnie w MINI trzeszczy CB radio jak tylko podłączę telefon do ładowarki. Zakładam, ze trzeba jakieś filtry wpiąć przed radiem, żeby to wyeliminować. Tak samo trzeszczy jak otwieram szyby.

Witam,

Jeśli nic się ne zmieni sprawdź na antenie Sirio ML-145. Jest to porządna antena z dużym magnesem. Obydwie Twoje są antenami montażowymi i raczej w otworze w dachu nie są zamontowane tylko na jakimś uchwycie. Tym samym raczej dobrego połączenia z masą nie mają. I jeszcze jeden test... Zrób próbę podłączając zasilanie radia bezpośrednio pod aku auta. Oczywiście nie zapomnij o bezpieczniku.

Tutaj masz przykładowy filtr:

http://www.konektor5000.pl/index.php?p1286,filtr-przeciwzakloceniowy-abasco-maks-obciazenie-5a

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

- zasilanie do radia podłączam do gniazda zapalniczki

- podłączyłem zasilanie radia bezpośrednio pod aku auta – bez zmian

- odłączyłem antenę – zakłóceń nie ma tzn., że antena zbiera zakłócenia

- przy montażu na klapę robiłem dodatkowe masowanie tzn. uchwyt anteny łączyłem z śrubą mocowania klapy, ale to nie ma znaczenia, ponieważ zrobiłem też próbę i odizolowałem masę od anteny efekt taki sam.

Dokonałem też próby z cb YOSAN TURBO JM-3031 efekt taki sam jak na Lafayette Atena

Spróbuj podłączyć "-" akumulatora do karoserii. Może gdzieś masz masę uwaloną.

Rozumiem, że zakłócenia masz dopiero po odpaleniu auta, tak?

W radiu chyba nie masz ASQ i tu pewnie jest problem. Przy załączonym takim filtrze wszystkie zbędne szumy zostają ucięte. Przydaje się jednak wtedy antena typu ML 145

Edytowane przez horte

Witam,

- przy montażu na klapę robiłem dodatkowe masowanie tzn. uchwyt anteny łączyłem z śrubą mocowania klapy, ale to nie ma znaczenia, ponieważ zrobiłem też próbę i odizolowałem masę od anteny efekt taki sam.

I tu się mylisz. Dobra masa to podstawa. Antena ma mieć masę pod uchwytem, a nie z boku, na przewodzie. Tak jak pisałem wcześniej, zrób próbę na Sirio ML-145. Tylko ma być Sirio, a nie Midland, czy President.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

SQ mam ręcznie sterowane i owszem wytnę szumy, ale mało kogo słyszę, słyszę tylko tych z silnym sygnałem.

- masę prowadziłem do uchwytu anteny

- odnośnie próby na Sirio ML-145 w kompleksie 200 garaży cb radio posiada 4-ry osoby łącznie ze mną, pozostałe trzy osoby mają krótkie anteny, więc nie mam możliwości pożyczenia na próbę musiałbym dokonać zakupu nowej/ nie chcę robić magazynu anten/.  

Jak wcześniej pisałem mam długą antenę Midland Alan 9 Plus, / która leż nieużywana/ oraz CB Sirio Super70, które mogę zastosować z magnesem 125 mm /taki magnes posiada również  Sirio ML-145/ lub na uchwyt montażowy.

Witam,

SQ mam ręcznie sterowane i owszem wytnę szumy, ale mało kogo słyszę, słyszę tylko tych z silnym sygnałem.

- masę prowadziłem do uchwytu anteny

Ja swoje, Ty swoje, jak grochem o ścianę... Teraz już nie wiem, czy problem jest z zakłóceniami przenoszonymi z instalacji auta, czy też problem jest z tym, że nikogo nie słychać. Pytanie jeszcze jedno, jaki SWR ma antena na kanałach 1, 20, 40? Sprawdzałeś? Co z tego, że zmienisz anteny jak zamontujesz je na jednym i tym samym uchwycie ze słabą masą? Nic to nie da... Konieczna jest próba z anteną na magnesie, dodatkowo bardzo ważne, magnes ma mieć pod gumową osłonką stopki podklejoną samoprzylepną folię aluminiową na całej powierzchni magnesu. Prawidłowo zamontowane radio z anteną powinno trochę szumieć, my oczywiście powinniśmy te szumy ograniczyć SQ do pierwszego wyciszenia i powinno być ok. I jeszcze jedno , wrzuć fotkę swojego uchwytu i miejsca jego instalacji na aucie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

Byłem dzisiaj u macherów kombinowali, kombinowali i nic nie wykombinowali.

Dziękuję wszystkim życzliwym za pomoc.

Nie mam już cierpliwości wiec kończę z CB przechodzę na Yanosika.

Pozdrawiam

Witam,

Byłem dzisiaj u macherów kombinowali, kombinowali i nic nie wykombinowali.

Widocznie słabi byli... Pisałem co masz zrobić, ale skoro się poddajesz, to Twoja sprawa.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bhtom

• 2 lata później...

Odświerzę temat trochę .. Miałem radio Dragon używane w moim fordzie było super ale padło po wielu latach i zakupiłem prezydenta teddy bo u brata w audi sprawował się świetnie ... niestety u mnie zakłócenia na połowe skali.. asc ładnie działa i wycina zakłocenia ale łącznie ze słabymi stacjami ... nic pomyślałem zmienię auto to  będzie ok  widać ford tak ma ... niestety mój Qashqai  też tak ma i zakłócenia takie same zbiera jak tamten z tą różnicą że tylko przy ruchu kierownicą .... zdąbede inne radio i antenę to dam znać czy u mnie to pomogło.. 

Pewnie będzie to samo. Przede wszystkim najlepiej zasilanie do CB pociągnąć bezpośrednio z akumulatora, nie z zapalniczki, dodatkowo dołożyć filtr na zasilaniu i powinno się uspokoić. Jak to nie pomoże to masz jeszcze kilka możliwości.