Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] spalanie

Gość pp_1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadacie może dane na temat spalania Almery n15 1.4 89KM przy danej prędkości? Interesuje mnie jazda "autostradowa" (5. bieg, bez hamowania i przyspieszania) przy prędkościach takich jak 80, 110, 130, 150 km/h.

A jakieś dane (ew. skąd je wziąć) na temat wyższych prędkości? Podejrzewam, że spalanie nie idzie liniowo i interesuje mnie, jak ukształtuje się spalanie kiedy ustawię "tempomat" :) na te 150 kph. Kiedyś na autostradzie gnałem non stop (licznikowe) 200 i wskaźnik spadał niemalże w oczach.

Mam licznik spalania to mógłbym to dokłądnie sprawdzić, ale narazie poruszam sie autem zastępczym ;)

Moje stoi w garazu, jeszce nawet opon nie zmieniłem. Po świetach sie przejade i sprawdze mniejwiecej ile pali.

Teraz moge wrzucić wyniki testów które robiłem dwa lata temu. Tez ktos z forum pytal o spalanie ale rozchodziło sie o inne zależności. Moze cos z tego wywnioskujesz dla siebie ;)

Napisano 24 luty 2008, 19:57

zrobiłem narazie taki orientacyjny "pomiar" spalania na III, IV i V biegu przy obortach ok 2000 i 4000.

III

2000 - 6,4-6,7

4000 - 7,5

IV

2000 - 4,7

4000 - 7,0

V

2500 - 4,3

Ciezko jest zrobić taki pomair dokałdnie, bo dorga musiałby miec non stop idealnie takie samo nachylenie. jechał po w miare poziomej drodze, ale nie zawsze czuć czy sie jedzie lekko pod góre czy moze górki. W kazdym razie mozna założyc ze na jedym biegu nachylenie było pdobne przy 2000 i 4000, wiec chyba jasno widac kiedy spalanie jest wieksze.

Napisano 29 luty 2008, 17:48

predkosć 80km/h

III bieg - 8,7 l/100km

IV bieg - 6,5 l/100km

V bieg - 5,4 l/100km

wiecie jak to ze spalaniem bywa... różnie, to tak jak z pytaniem ile w stanie jesteś dzisiaj zjeść na śniadanie a ile wczoraj zjadłeś ;) Ja staram się "cisnąć" swoją almerke przy silniku 1.6 potrafi mi spalić różnie w każdym razie ostatnio średnio wychodzi mi 8.9 na ten przykład a nawet powyżej 9 ;) więc nie da się uśrednić tak za bardzo tego, zależy od ekonomii jazdy, stylu jazdy bo przecież każdy z nas robi to inaczej ;)

• 1 miesiąc temu...

V bieg

80km/h 5,4L/100km

100km/h 6,4L/100km

120km/h 6,9L/100km

150km/h 8,9-9L/100km

160km/h 10,5/100km

Pogoda sie poprawiła to postaram sie uzupełnić o resztę prędkości :]

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...