Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] - kilka pytań

Gość Piotrek83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek83

Witam,

Od m-ca jestem szczęśliwym posiadaczem Micry k11 1.0 GX - model na rok 97, produkcja 96r.

Samochodzik w bardzo dobrym stanie, mało jeżdżony (70tys).

Mam do Was kilka pytań:

- ile mniej więcej pali Wam taka Micra?

- ile kosztowałoby i czy opłaca się wrzucić do niej gaz (w salonie Nissana stanowczo odradzają, podobno silnik jest w za dobrym stanie aby psuć go gazem)

- na gwiazdkę chcę wrzucić jej alarm i centralny zamek, jak mogę dowiedzieć się więcej na temat budowy samochodu? instalacji elektrycznej itp.. Może macie jakieś materiały, schematy?

Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świąt

Piotrek.

Edytowane przez Piotrek83

no to gratuluje, jak dla mnie to małe nawet trochę śmieszne autko.. ale jeździ:) i sobie radzi;) spalanie zależy jak ciężką masz nogę, mi pali w granicach 6 - 7 literków ale jak przeciągniesz na obrotach to i więcej pociągnie z baku:)

co do gazu to nie wiem bo jestem przeciwnikiem, w tej kwestii niech koledzy posiadacze się wypowiedzą:)

centralny i alarm to i bez schematów założysz ale jeśli bardzo chcesz to mogę ci wysłać książkę od k11, tam jest schemat instalacji i takie tam inne.. odezwij się na priv lub daj maila, a jak poszukasz to na forum znajdziesz:)

Pozdr.

Gość Piotrek83

wielkie dzięki, odezwe sie na priv.

P.S

Każdy mówił.. litrowy silniczek, ile on CI spali z 5tke.. :D a z moich wyliczeń to 7-8 pali w mieście, szczególnie jeśli troszkę przyszaleje :)

Gość Piotrek83

dziękuje, zdania są w tej kwestii widzę podzielone ostro.

Mam go od miesiąca, w mieście dosyć dużo pali z tego co na oko widzę, nie sprawdzałem dokładnie ile.W trasie jadąc na mazury cały czas 110-120 zatankowałem za 50zł i dojechałem na miejsce - 250km więc najgorzej chyba nie jest...

Rozpędziłem się nią do prawie do 150 z lekkiej górki :)

Pozdrawiam

Piotrek

Gość Gnothi_Seauton
ale jeśli bardzo chcesz to mogę ci wysłać książkę od k11,

posiadasz książkę polskiego wydawnictwa z WKŁ czy masz może anglojęzycznego Haynes'a?

121234-415-415-0-a-0-d2247babc00d80666ae5228f809ce191.jpg

Co do spalania, to mój litrowy silniczek w automacie żłopie mi średnio 7,5l - zimą po mieście, to nawet do 8,5l.

Edytowane przez Gnothi_Seauton

Gość Gnothi_Seauton
polską kolego dużo w necie jest do ściągnięcia

Tak, wiem. Takową posiadałem jeszcze nim kupiłem Micrę :)

Szukam tej anglojęzycznej i nigdzie niestety nie mogę znaleźć.

Gość Chachor23

Gratuluje zakupu super autka jakim jest micra:)

Moja micra spala 6 litrów w mieście na trasie 5 z groszami przy 90km/h, 7 przy prędkości 140-150km/h a przy ostrej jeżdzie niedawno spaliła mi 8 litrów:) co to gazu to mi zaproponowali 2400zł i tyle gdzieś średnio kosztuje do naszych micrusów. Podobno japończyki lubią gaz ale ja nie wrzuciłem gazu bo już przebieg duży a chce jeszcze nią troche pośmigać:)

Gość Piotrek83

jak nią leciałeś te 150?

moja sie raz do 155 rozpędziła na trasie z górki,a z dziewczyną jak jadę po prostej to max.135 :)

Jak byś doradzał najekonomiczniej nią się poruszać w mieście, bo mi ktoś powiedział ostatnio że zbyt szybko rzucam jej wysokie biegi a to japończyk wiec lubi bardziej obroty...

Gość Chachor23

Właśnie Piotrek:) Zapomniałem ci napisać że micra więcej poleci na letnich oponkach. moja na zimówkach zamyka licznik na 140 kilometrach na prostej bo mam tylko koła 13' im większy rozmiar tym gorsze przyśpieszenie zaś więcej pojedzie. co do oszczędnej jazdy po mieście to napisałem w poście o szybkości na każdym biegu, ja tak cały czas jeżdze po mieście i silnik wtedy nie ryczy i sie nie dusi.

Edytowane przez Chachor23

wielkie dzięki, odezwe sie na priv.

P.S

Każdy mówił.. litrowy silniczek, ile on CI spali z 5tke.. :D a z moich wyliczeń to 7-8 pali w mieście, szczególnie jeśli troszkę przyszaleje :)

W mieście w korkach to i 9 potrafiła mi kiedyś wyjeść benzyny :D ale na ogół wychodzi około 7, a trasie najniżej zeszłam do 5,6 lita na 100, ale od dłuższego czasu noga robi mi się coraz cięższa, więcej wyprzedzam, więc takie spalanie to już legenda i mniej jak 6 nawet nie biorę pod uwagę :D

Gość Piotrek83

ja właśnie wróciłem z dłuższej trasy, i zauważyłem coś bardzo dziwnego..

Jadąc na Mazury z Wa-wy autko spaliło mi w jedną stronę dwa razy tyle paliwa niż przy powrocie..

Jadąc przez Wyszków, Łomżę, - 210km, spalił mi ok16-18l (!!!) nie wiem dlaczego tyle, trasa ładna, pusta - nie szarżowałem, jechałem głównie stówką na piątym biegu, spokojnie.

W drodze powrotnej jadąc z Mrągowa przez Ostrołękę do W-wy w sumie ok 240km nie spaliłem ok 12l... z obliczeń wychodzi ok4.5-5l na stówkę.

Droga inna, jazda głównie 80-90 na 5-tce.

Spalanie zależne jest od rodzaju paliwa? jadąc na mazury tankowałem pod Auchan benzynke 95.

Wracając zatankowałem bodajże na Orlenie 95 Eurosuper.

P.S

Nigdy wcześniej nie spalił mi aż tyle na tej trasie, pomimo że pierwszy raz jadąc na mazury przez Łomżę przyciskałem pedał gazu o wiele mocniej..

Ale wskaźnik paliwa nie jest za dokładny, najlepiej mierzyć zużycie po wyjeżdżeniu całego baku, bo inaczej to cuda wychodzą w zależności od tego, w którym zakresie jest wskazówka poziomu paliwa.

Ale wskaźnik paliwa nie jest za dokładny, najlepiej mierzyć zużycie po wyjeżdżeniu całego baku, bo inaczej to cuda wychodzą w zależności od tego, w którym zakresie jest wskazówka poziomu paliwa.

Nie do końca, tak precyzyjne oznaczenie wymagało by pracy pompy paliwowej na sucho/resztkach i zassanie szlamu do układu paliwowego. Z moich osobistych obserwacji wynika że wskaźnik jest opętany, a kontrolka rezerwy zapala mi się w momencie od kiedy mogę zrobić max 50 km w mieście. Mało tego odpalenie silnika rano z przejechanymi ok 30 km tej rezerwy oznacza wyprawę z kanisterkiem na stacje. Co do 42l pojemności baku, ostatnio wlałem pod kurek 39l a wskaźnik poziomu paliwa pokazywał powiedzmy 8-10l przed tankowaniem. Kończąc wypowiedź to nie jest auto gdzie można pochwalić się niskim spalaniem (trasa 90km ~ 5-6l, miasto ~7-9) a jeżeli ktoś liczy na najniższe możliwe spalanie niechaj zainwestuje w miesięczny lub ocieplane siodełko rowerowe.

a kontrolka rezerwy zapala mi się w momencie od kiedy mogę zrobić max 50 km w mieście.

w ktorym miejscu masz wskazówkę wtedy? ja juz miałem wskazówkę na kocu czerwonej kreski a wciąż rezerwa nie swieciła (zarowka sprawna, obwód wygląda że też), natomiast jak lałem do pełna wskówka ustawiła się przed kreską "pełny bak"

u mnie rezerwa zapala się jak strzałka jest już prawie pod czerwoną kreską.. Najwięcej przejechałem wtedy 2 razy do pracy tj 4x 12km..

I jeszcze auto jechało :)

a odnośnie wskaźnika, to zakładając że zerkam na niego jadąc po prostej drodze to w miarę dokładnie pokazuje, można w miarę dokładnie określić ile na stacji wejdzie paliwa pod korek.

że wskaźnik jest opętany, to się zgodzę, kiedyś nieumyślnie przetestowałam, ile pojadę na rezerwie - wyszło jakiś 100 km spokojnej jazdy aż do zatrzymania auta (lato) :D więcej tego nie robię, max po 20 km jazdy na kontrolce rezerwy tankuję i średnio do baku wchodzi ok. 36,5 litra; i wtedy sobie wyliczam spalanie

Z ciekawości można sprawdzić z nalanym karnisterkiem w bagażniku :rolleyes: mi sie zaświeca kontrolka

jak już wskazówka leży na czerwonej kresce ale na chwile potem gaśnie i po jakiś 10 kilometrach

sie zaświeca dopiero na stałe :P i raz tak miałem że gdy sie zaświeciła zrobiłem 40kilosów do pustego baku a po dalszych tankowaniach przejechałem tylko dyszke po zaświeceniu heh...

dodam coś od siebie...

byłem przeciwnikiem gazu... póki go nie założyłem.

Spalanie gazu 5,5-6,5 trasa (predkosc 90-120, czasem chwilowo i 150), miasto około 6,5-7,5 (zalezy od ruchu).

Srednio na 31 litrach gazu robie 430km (do rezerwy), na trasie raz rezerwa zapaliła się po 490km ale to nie było tak zimno jak teraz:-)

Od pażdziernika zaoszczędziłem na paliwie około 700zł!