Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 1.9 dci 2004 kombi

Gość doktorkidler
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość doktorkidler

Witam wszystkich użytkowników borykam sie z nie lada problemem jestem szczesliwym posiadaczem nissana primery P12 kombi z 2004 r oststnio podczas rozruhu zapala mi sie czerwona lampka sygnalizujaca check engine (zlokalizowana na dole deski w prawym dolnym rogu)i swieci sie cały czas dopiero w chwili gdy samochód złapie odrobine temperatury po ponownym rozruchu gasnie....i teraz pytanie co to moze być???? Dodam tylko ze wszystkie filtry wymieniłem przed zima problem powstał gdy pojawiły sie te duze mrozy,paliwo jak do tej pory też było oki tankuje ciagle na tej samej stacji benzynowej i nigdy nie było problemu.....???

mialem to samo najprawdopodobniej padla ci swieca zarowa 99% ze to to. u mnie objawialo sie to tak : rano wchodzac do auta zapalala sie check engine i palila sie non stop poki nie uruchomilem ponownie auta ktore z kolei musialo troszke pochodzic by sie rozgrzac, jak sie troche rozgrzalo gdy wlaczalem silnik lampka sie nie zapalala sie , ale gdy np auto stal o pare h (np jak bylem w pracy) i silnik oziebl to znow sie palila :) , mowiono mi ze to moze byc blad ktory trzeba bedzie wykasowac- strata kasy , mowiono mi ze to filtr paliwa - wymienilem na nowy nic to nie dalo , no i ktorys uzytkownik powiedzial mi ze to swieca co sprawdzilo sie u mnie w 100%

btw moje auto to wp12 1,9 dci 2003r

też tak mam i to na 99.99 świeczki, zapala mi się zawsze gdy podczas rozruchu zapala się kontrolka świeczek, jak auto jest na tyle ciepłe że świeczek do rozruch nie używa ti i czerwonego motorka nie ma.

ps.

ile moga kosztować świeczki

Gość doktorkidler

No własnie ile te swiece moge kosztować ??? A tak na marginesie to ile ich jest ??????

http://www.allegro.pl/item863371663_champion_swieca_zarowa_primera_qashqai_tiida.html znalazłem cos takiego nie wiem czy konkretnie o to chodzi wydaje mi sie ze jednak to jest to chociaz z tego co słyszałem to raczej polecaja BOSCHa

koledzy w p12 sa 4 świeczki polecam wymienic na NGK cala operacja wymiany z materiałem kosztowala mnie 200 zł w warsztacie zaprzyjaznionym. swieczka NGK ok 70 zł/szt.

Gość doktorkidler

Dzis mi powiedział taki znajomy mechanior ze to jest wadliwy filtr paliwa ze ponoć p 12 maja jakisz czujnik bo gdyby to były swiece to by auto ciezko paliło i by kopcił nierówno silnik pracował a u mnie nie ma takich objawów... i teraz mam zagadke

Gość doktorkidler

Powiedzmy sobie ze jestem po diagnostyce.....przy okazji po podłaczeniu do kompa pokazał sie jakis tam błąd czujnika fazy wału korbowego czy cos tam i mechaniory z serwisu wymyslły ze to bedzie rozrząd bo juz 118 tyś i nie był robiony to juz czas na niego po wymianie miało byc dobrze nie jest jak check sie swiecił tak sie swieci do tego jakos lipnie to wszytsko złożyli bo cos mi tam w tym silniku teraz puka (wrażenie takie jakby koń w cwale biegł) i jutro znów jade do tego serwisu na poprawke ,mechanior powiedział ze ten cały rozrząd był tak luzny ze sie dziwi ze nie przeskoczył :D wymyslili ze trzeba wymienic czujnik to tez ma byc na jutro w zwiazku z tym znów sie pojawie w serwisie i znów mechaniory beda sie pocić co z tego wyjdzie nie wiem jutro po wizycie w serwisie napisze co i jak.....

To ja podepnę się pod temat - W/P12 2.2 dCi 2005.

Przyszła zima, noc -20stC i przymarznięte paliwo (inteligentnie zapomniałem o uszlachetniaczu do paliwa na zimę). O ile samochód odpalił bez większego problemu to droga do pracy była cokolwiek "ciężka". Obroty falowały, samochód trochę szarpał, aż w końcu stracił moc. Po 40 minutach chodzenia na biegu jałowym ruszył jednak już normalnie. Jednak następnego dnia na tablicy zapaliła się kontrolka "check engine" na desce rozdzielczej, właśnie nie tego samego dnia kiedy był mróz tylko następnego kiedy mróz był już lżejszy (jakieś -10stC). Od tego momentu mam loterię - raz przy zapaleniu silnika pracuje on normalnie, tzn wchodzi na obroty swobodnie i ciągnie całymi swoimi 140-oma końmi, a czasami pomimo wciśniętego pedału gazu silnik rozkręca się leniwie i blokuję cały ruch na ulicy wlekąc się. Muszę również uważać podczas postoju z włączonym silnikiem, ponieważ jeśli samochód jedzie już normalnie to podczas np. postoju przed czerwonym światłem często z powrotem się zamuli. Pomaga zgaszenie i ponowne zapalenie silnika oraz ruszanie z wysokich obrotów. Raz zdarzyło mi się również, że podczas jazdy nagle spadła moc i samochód po prostu zwolnił.

Zgodnie z poradami i wnioskując z sytuacji pogodowej wymieniłem filtr paliwa (dawno nie był wymieniany) oraz sprawdziłem wszystkie świece. Wymiana filtra nic nie dała, a świece są bez zarzutu. Akumulator Bosch Silver nowy. Check engine dalej się świeci, a samochód dalej zamula.

Nie odczytałem jeszcze kodu błędu ale może ktoś z forumowiczów ma pomysł co może być przyczyną powyższego?

Edytowane przez darrex

Witam

miałem ten sam problem, jak temperatura spadła do zera i poniżej zapalała się lampka check engine, po rozgrzaniu samochodu przy nast. rozruchu wszystko było OK.

Ponieważ miałem również problemy z rozruchem P12 przy niskich temp. wymieniłem akumulator na nowy.

Od tego czasu lampaka chek engine nie zapaliła się nigdy nawet przy temp. -11C

Podejrzewam że w moim przypadku zapalanie tej lampki powodowane było dużym prądem ładowania zimnego akumulatora.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Zbyszek

Gość art777777

do adzig ja mam podobny problem i nie wiem jak to załatwic kontrolka zawodnienia filtra paliwa swieci a po rzgrzaniu silnika i ponownym uruchomieniu juz nie swieci a moze jak wymieniłes akumulator tzn odpiąc od klem cos sie zresetuje i bedzie ok musze sprawdzic oraz swiece

Gość doktorkidler

Kolejna porcja wiadomości odnosnie pieknej czerwonej lampki ....

BYłem dzis znów w serwisie ponownie rozebrali cały rozrzad szukajac wady.....złożyli i znów to samo dziwne stuki i ciagle lampka swieci sie na czerwono i drażni oko wtem jak grom z jasnego nieba pojawił sie jakis fachman i stwierdził ze skoro komputer pokazuje jakis błąd fazy rozrzadu (czy cos w podobie) to musi to byc usterka zlokalizowana w okolicy czujnika stad wymontowali koło pasowe co jest na wale korbowym i co sie okazało???? Jakież to wielki zdziwienie fachmany miały bo okazało sie ze to koło składa sie z dwóch częsci a powinno tylko z jednej dokonali ponownej analizy i zamówili "uszkodzoną cześć" ma byc na jutro wiec ponownie udam sie majstrów by podzielić ich trud...Dodam jeszce tylko ze stwierdzili ze zamowionego wczesniej czujnika kontroli faz rozrzadu czy jakos tam jak to sie nazywa nie beda montować bo to sie mija z celem i chwała im za to bo az sie boje pomysleć ile sobie zaspiewaja za te swoje operacje <_< jutro kolejny dzień walki z motoryzacja.....

Do wszytskich którzy maja jakies problemy proponuje pojechac na stacje diagnostyuczna z prawdziwego zdarzenia i podpiąc auto pod kompa....

Koledzy.

Jesli zapali sie czerwona lampka check engine i gasnie dopiero jak sie silnik nagrzeje, to proponuje sprawdzic swiece zarowe. Na 99% do wymiany 1 szt.. Świeca firmy Champion w sieci FOTA to koszt ok 35-39 zł.

Mialem taki problem 2 tygodnie temu przy pierwszych mrozach.

sprawdznie świecy zajmie max 3 minuty. Wystarczy przewod ok 50cm i akumulator :)

Pozdrawiam.

Gość doktorkidler

To mnie jak podłączyli kompa pokazał ise błąd fazy połozenia walu korbowego czy cos tam jak wymianiłem czujnik to pokazuje teraz awarie wtryskiwacza.....chyba naprawde zabiore auto z serwisu i pojade do jakiegos garażowego eksperta zeby wymienił siwece....

dokladnie doktorkidler pisalem ci to zaraz po napisaniu przez ciebie tego topicu ..... 100% swiece ja mialem tak samo wrecz identycznie , mam nadzieje ze twoj problem jest rownie błachy i ze podziekujesz fachmanom z servisu btw ile cie skasowali jesli wolno wiedziec?

Gość art777777

witam byłem sprawdzić w swoim autku świece i rzeczywiście jedna była spalona wymieniłem i jutro zobaczymy czy magiczna czerwona lampka zgaśnie mam nadzieje że tak

zgasła

• 2 tygodnie później...

a nie mowilem..., ale musiales pol ayta wymienic najpierw zanim swiece sprawdziles:D

Edytowane przez preston81

też miałem tak samo, ta śmieszna czerwona kontrolka czekaeinige, i oczywiście świeca, czwarta więc nawet ładnie primka paliła przy mrozach. Dziwny masz serwis. Nawet w instrukcji obsługi pisze że że ta lampka odpowiada za filrt paliwa, jeśli jest zawodniony i świeczki. I tylko za to. Więc czemu najsamwpierw tego ci nie sprawdzili???

wszystko ok ale w servisie zazwyczaj ceny sa bardzo zawyzone , sa tez rzeczy ktore wypada zrobic w servisie ale tutaj masz przyklad ze jest tam totalny wyzysk wciskaja ludziom scieme i baaardzo slabo znaja sei na rzeczy .