Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] Żarówki H7S do P11.144

Gość redolec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może czym się różnią wizualnie żarówki H7S (soczewkowe) od H7R (refleksyjne)? W mojej P11.144 mam zwykłe H7 bez dalszego oznaczenia co prawdopodobnie świadczy o tym, że są do zwykłych lamp a nie do soczewek i o ich świeceniu to szkoda się wypowiadać :/ Znalazłem na jakimś forum, że H7S nie mają zamalowanego "czubka" przeciwnie do H7R. Ja mam zamalowany :/ Ale zacząłem szukać na Allegro H7S, znalazłem chyba tylko ze 2 aukcje. Producentem jest Philips ale na załączonym obrazku "czubek" tej H7S też był zamalowany. I teraz już nie wiem jak to jest. Jeśli ktoś mógłby oświecić mnie i przy okazji moja Primerkę to byłbym bardzo wdzięczny :) pozdrawiam.

Coś mi tu kolego Xenon HIDem śmierdzi skoro pytasz o żarówki H7R . Różnica jest taka jak w żarnikach D2S (do soczewkowych ) i D2R (refleksyjnych) D2R mają przesłoniętą część szkła, aby lepiej się dopasować do reflektora. Chodzi tu o rzucany snop światła i granicę światło-cień

Jeśli założysz D2R do soczewki to uzyskasz po prostu mniejszą wydajność świetlną. Przysłona na żarówce nie będzie miała wpływu na wzór rzucany przez soczewkę.

Jeśli założysz D2S do lamp reflektorowych to się okaze, że nie będzie granicy między światłem a cieniem. Światło będzie uciekać i świecić tam gdzie nie powinno

Te same przesłony są stosowane w tych Pseudo Xenonach o oznaczeniach H7S (do lamp soczewkowych, bez przesłony) i H7R (do refleksyjnych, z przesłoną)

Zwykłe żarówki halogenowe to H7 bez żadnych dalszych rozszerzeń. Te H7RiS to Hidy dom których trzeba mieć przetwornicę i jest to nielegalne w normalnych lampach

Wszystko by się zgadzało tylko, że seryjnie w P11.144 są te reflektory soczewkowe do których montuje się żarówki H7. Ja kupiłem autko niedawno i wiem, że wymieniany był jeden reflektor i obie żarówki. Robione to było już w Polsce (autko sprowadzone z Belgii) i jakiś wybitny specjalista włożył po prostu H7 a ja przez to muszę jeździć z nosem wklejonym w szybę bo wieczorem fatalnie widać :/ Co do podziału tych H7 to znalazłem coś takiego :

"Panowie - przypominam, że niektóre żarówki H7 występują podobnie jak ksenony w dwóch odmianach - H7R i H7S w zależności od typu reflektora (R - refleksyjne, S - soczewkowe). P11/144 ma reflektory soczewkowe a P11 i P12 refleksyjne.

Philips Night Guide 3in1 jest właśnie w takich specyfikacjach."

Akurat ten tekst dotyczył, żarówek Philipsa ale i tak tego bym się trzymał bo raczej o te pseudo Xenony nie chodzi.

Także miałbym prośbę żeby ktoś kto ma "dobre" światła mijania w Primerce P11.144 niech mi poda dokładne symbole żarówek jakie ma zamontowane oraz ich producenta.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Gość cornholio78

akurat żarówki philips 3in1, te z 3 odcieniami w róznych strefach swiecenia, wystepują w oddzielnych wersjach: 1 na reflektory h7 odblysnikowe i 2. na reflektory soczewkowe. Tak na marginesie - nie polecam tych "3-kolorowych" żarówek

Wszystkie inne żarówki h7, czyli te które maja dawać jeden odcień światla występuja po prostu jako żarówki h7. Obojętne jest czy maja pracować w soczewkach czy odbłyśnikowych lampach. osobiście stosuję osram nightbreaker, są to najwydajniejsze żarowki jakie przetestowałem a mam świra na punkcie oświetlenia

Czyli jeśli dobrze rozumiem to nie ma różnicy jaką H7 się włoży? Bo wyczytałem gdzieś tam, że soczewki odwracają strumień światła czy coś takiego. Przed chwilą jeszcze raz przyglądałem się tym "cudom" co ja mam zamontowane to są jakieś zwykłe żarówki, podejrzewam, że z Lidla albo jakiejś jeszcze innej wylęgarni super tanich tego typu części samochodowych. Jeśli chodzi o Osrama to Nissan chyba seryjnie montuje tego producenta. To jeszcze raz podsumowując, nie mam co szukać jakiś H7S czy coś w tym stylu tylko zakupić normalne H7 jakiejś renomowanej firmy??

Po pierwsze to sprawdź masy w lampach i przy punktach na karoserii. Niestety zwykłe światła to porażka w Primerze, dlatego kupując swoją szukałem tej z Xenonami.

Gość cornholio78

przecież napisalem wyraźnie. Poza wynalazkami takimi jak 3w1 philipsa, do tych lamp stosuje normalne zarowki standardu h7 i nie ma tu potrzeby dorabiania żadnych teorii. Nie bądź mądrzejszy od konstruktora który projektował lampę pod żarówke h7

Ja w mojej Primerce zamontowałem żarówki Philips Blue Vision zarówno H7, H1 i postojowe. Polecam widoczność jest super a na śniegu widać prawie jak ksenon.

Dziś zakupiłem i zamontowałem te polecane przez "nissanmaniaka" żaróweczki H7 Osram Nightbreaker +90%. Jestem pełen podziwu i uznania, naprawdę coś genialnego, aż chce się jeździć nocą. Cena troszkę wysoka ale myślę, że za taką jakość można te parę groszy zapłacić :) dziękuję za cenne rady i pozdrawiam :)

• 1 miesiąc temu...

Dziś zakupiłem i zamontowałem te polecane przez "nissanmaniaka" żaróweczki H7 Osram Nightbreaker +90%. Jestem pełen podziwu i uznania, naprawdę coś genialnego, aż chce się jeździć nocą. Cena troszkę wysoka ale myślę, że za taką jakość można te parę groszy zapłacić :) dziękuję za cenne rady i pozdrawiam :)

Ponieważ mi się z wiekiem wzrok zaczął pogarszać, czytaj wolę widzieć więcej niż mniej, chyba się zastosuję do rady odnośnie wymiany standardowych H7 na te Nightbreaker, ale oczywiście rodzi się kolejne pytanie: czy macie kogoś zaufanego z allegro, bo rozrzut cenowy jest od 30-82 zł (może być na priva)

taki link:

http://moto.allegro.pl/listing/search.php?string=Osram+Nightbreaker+&category=4140&country=1

Dzięki

Edytowane przez wjck